Obavijesti

News

Komentari 66

Bernardić o stadionu: Vlada ni crijep ne može obnoviti; Šarić: Stadion je mali projekt za Vladu

Bernardić o stadionu: Vlada  ni crijep ne može obnoviti; Šarić: Stadion je mali projekt za Vladu
6

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti prijedlog novog zakona o sportu

VIDEO

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o prijedlogu novog zakona o sportu, kojim se uvodi kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

PRATITE UŽIVO

Kategorizaciju će provoditi krovna sportska udruženja - Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, svaki za sportove iz svoje nadležnosti. Novina je i plaćanje doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom.

Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije koji će im isplaćivati država. Ovisno o kategoriji, iznosit će od 1000 do 3000 kuna. Pritom će svi oni i dalje moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave.

Josip Šarić iz HDZ-ova kluba i Davor Bernardić o zakonu su raspravljali u Studiju 4 HTV-a, a Šarić je istaknuo da zakon ukupno regulira 41 aktivnost unutar sporta u Hrvatskoj, a kao najvažnije novine ističe uređivanje radnopravnih statusa profesionalnih sportaša, utvrđivanje mreže sportskih građevina i jačanje lokalnog sporta. Bernardić je odgovorio da se ne rješava ključno, a to je financiranje sporta.

- Hrvatska zaostaje za europskim prosjekom. Imamo dva i pol puta manje financiranje od strane države. U sport je uključeno 250.000 ljudi kojima roditelji plaćaju članarinu u sportskim klubovima. I ono što je ključno, tvrtke nisu ni na jedan način motivirane ulagati u hrvatski sport - rekao je te dodao da je njihov prijedog da se omogući da dio poreza na dobit ide kao olakšica za ulaganje u sport i kulturu.

Potom je istaknuo da zako po njemu ne rješava infrastrukturu i pitanje trenera te dodaje da su promjene moguće jedino izmjenom radnog i svakog drugog zakonodavstva, a pogotovo poreznog.

Šarić dodaje kako imamo dovoljno sredstava u sportu na nacionalnoj, županijskoj, gradskoj i općinskoj razini. Kaže i da se uvodi važna kategorija, a to je briga o županijskim savezima sportova, koji bi trebali biti generator razvoja sporta. Ističe i da će se riješiti status trenera novim zakonom. 

Ne može bez stadiona

Šarić je komentirao i najave Vladina glasnogovornika Milića oko nacionalnog stadiona i istaknuo da je sramota da ga nemamo danas.

- Vlada RH će sada potaknuti i potaknula je inicijativu, reagirao je pozitivno i Grad Zagreb, gradonačelnik Tomašević, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski olimpijski odbor, NK Dinamo - svi oni koji bi trebali sudjelovati u izgradnji nacionalnog stadiona, naravno, uz poticaj Vlade - rekao je Šarić i istaknuo da Vlada neće financirati stadion, ali da treba potaknuti gradnju i sufinancirati.

Bernardić pak dodaje da se prva utakmica na novom stadionu neće još dugo igrati i priču oko obnove Maksimira i izgradnje stadiona uspoređuje s obnovom bolnice u zagrebačkom Blatu.

- Meni je zapravo nevjerojatno da bi ova vlada, bez obzira na možda namjere koje ima, bila sposobna to napraviti iz jednostavnog razloga - da su bili sposobni, možda bi do sada obnovili bar jedan crijep na Baniji ili bar jednu zgradu u Zagrebu - rekao je Bernardić.

Sumnja i u sposobnost Tomaševićeve gradske vlasti, a Šarić uzvraća da je vlasnik stadiona Grad Zagreb te da Vlada ne može graditi stadion.

- Vlada koja nije bila u stanju obnoviti jedan crijep na Baniji i Grad Zagreb, koji nije u stanju izgraditi jedan boks ili jedan spremnik za otpad u centru grada, a počeo je primjenjivati novu odluku (...) - mislite li da oni zajedno mogu nešto napraviti? To mi zvuči iluzorno, ali dao Bog da me kolege demantiraju, rekao je Bernardić.

Šarić je pak rekao da je izgradnja stadiona za vladu Andreja Plenkovića relativno mali projekt.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192