Obavijesti

News

Komentari 90

Francuska: Svi stariji od 65 da bi dobili produljenje covid potvrde moraju se cijepiti trećom dozom

Francuska: Svi stariji od 65 da bi dobili produljenje covid potvrde moraju se cijepiti trećom dozom

U Njemačkoj, gdje se pandemija ponovo razbuktala, vlada i savezne pokrajine u petak su pozvale na sveopću primjenu treće doze

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.31

Vukovar: OŠ kojima je osnivač županija same biraj model pohađanja nastave

Školske ustanove kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija od 10. studenoga mogu same odrediti model nastave po kojemu će učenici imati nastavu, uz obveznu prethodnu suglasnost Županijskog stožera civilne zaštite i županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu.

Sukladno odluci vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, školske ustanove koje dobiju suglasnost županijskog Stožera civilne zaštite, već od sutra mogu primjenjivati odobreni model nastave, izvijestili su u utorak iz županije.

Dodaju da se sukladno pristiglim zahtjevima osnovnih škola kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, učenici 39 škola, od četvrtka, 11. studenog, vraćaju na nastavu u školi - po Modelu A, dok se učenici osnovne škole Stari Jankovci i Slakovci od četvrtka vraćaju na nastavu u školi samo za one od 1. do 4. razreda, dok se učenici viših razreda u školske klupe vraćaju sljedeći tjedan, odnosno 15. studenoga.

Sve srednje škole kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač, ovaj tjedan nastavu će slušati online, a već u ponedjeljak vraćaju se Modelu A, naveli su večeras iz županije.

22.15

Francuska će pozvati svoje seniore na cijepljenje trećom dozom

Francuska će produljenje zdravstvene propusnice, dokumenta prijeko potrebnog za normalan svakodnevni život, vezati uz dobivanje dodatne doze cjepiva protiv covida-19 za sve starije od 65 godina, rekao je u utorak predsjednik Emmanuel Macron.

Svi koji su stariji od 65 godina "morat će se od 15. prosinca docijepiti dodatnom dozom žele li produljiti valjanost svoje zdravstvene propusnice", rekao je na televiziji dok u Francuskoj ponovo raste broj zaraženih.

Ujedno je najavio mogućnost da se ta odluka od idućeg mjeseca proširi na starije od 50 godina i pozvao Francuze koji se još nisu cijepili da to učine "zbog ponovnog širenja epidemije".

Zdravstvena propusnica je dokument koji potvrđuje da je netko cijepljen ili da je nedavno obavio testiranje na covid, s negativnim nalazom.

Zahtijeva se za niz situacija u svakodnevnom životu, poput posjeta restoranu, baru, kinu, u javnom prijevozu. Mnogi Francuzi su se već navikli da svakodnevno pokazuju svoje mobitele s propusnicom.

U Njemačkoj, gdje se pandemija ponovo razbuktala, vlada i savezne pokrajine u petak su pozvale na sveopću primjenu treće doze.

17.19

BioNTech ove godine očekuje do 17 milijardi eura prihoda od cjepiva protiv covida 19

Njemački proizvođač cjepiva BioNTech u utorak je objavio da mu je poslovanje u trećem kvartalu i u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poduprla prodaja cjepiva protiv covida-19 koja bi mu ove godine trebala donijeti do 17 milijardi eura prihoda.

U trećem kvartalu ostvario je tako neto dobit od oko 3,2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s gubitkom od oko 210 milijuna eura, pokazalo je financijsko izvješće.

Prihodi su mu u razdoblju od srpnja do rujna tako poskočili na gotovo 6,1 milijardu eura, nasuprot 67,5 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju lani.

Skok prihoda rezultat je rapidnog povećanja opskrbe i prodaje cjepiva protiv koronavirusa na globalnoj razini koje je njemačka biotehnološka tvrtka razvila u suradnji s američkim Pfizerom.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci prihod BioNTecha dosegnuo je 13,44 milijarde eura, nasuprot nešto manje od 140 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit u razdoblju od siječnja do kraja rujna dosegnula je 7,1 milijardu, nasuprot gubitku od 352 milijuna eura u istom razdoblju 2020. godine, pokazalo je izvješće.

Kompanija sada u ovoj godini očekuje prihod od cjepiva protiv covida-19 u rasponu od 16 do 17 milijardi eura, na temelju projiciranih isporuka do 2,5 milijardi doza. U kolovozu procijenili su ga na 15,9 milijardi eura na temelju tada ugovorene isporuke 2,2 milijarde doza.

17.04

Rusija tvrdi da je usporila širenje pandemije

Rusija je objavila da je prekid rada na nacionalnoj razini koji je završio ovaj tjedan pomogao da se uspori širenje zaraze koronavirusom, premda je u utorak prijavljen najveći broj umrlih na dnevnoj osnovi do sada.

Sve osim nekoliko ruskih regija, kojih je više od 80, u ponedjeljak su prekinule suspenziju rada na radnom mjestu koja je trajala od 30. listopada do 7. studenoga po nalogu predsjednika Vladimira Putina, što je bila najstroža nacionalna mjera od početka pandemije.

Ministar zdravlja rekao je u utorak na sastanku vlade da je protekli tjedan usporeno povećanje broja pacijenata na liječenju prvi put od početka kolovoza, premda je ono i dalje "prilično visoko".

"Smanjenje je bez sumnje posljedica... neradnih dana, regionalnih mjera. Te mjere okrenule su trend i dobro je da je pet regija odlučilo produljiti taj režim", rekao je ministar Mikhail Murashko.

Dodao je da je 1,36 milijuna ljudi pod liječničkim nadzorom ili na liječenju zbog covida-19.

Vlada je u utorak prijavila rekordan broj umrlih na dnevnoj osnovi - 1211 te 39.160 novozaraženih, dok je u subotu bilo 41.335 novozaraženih.

15.53

Britanija uvodi i obvezu cijepljenja protiv gripe?

Zdravstveni djelatnici u Engleskoj morat će se cijepiti protiv covida-19 do 1. travnja, rekao je u utorak ministar zdravlja Sajid Javid.

Engleska time slijedi primjer Francuske, Italije i nekih američkih saveznih država.

"Svi koji rade u javnom zdravstvu i socijalnoj skrbi morat će se cijepiti. Moramo izbjeći ono što se može spriječiti i zaštititi pacijente, kolege i naravno sam zdravstveni sustav", rekao je Javid u parlamentu.

"Namjeravamo da taj uvjet stupi na snagu 1. travnja".

Bit će moguće iznimke za one koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga i za one koji nisu u izravnom kontaktu s pacijentima.

U četvrtak stupa na snagu obveza cijepljenja za djelatnike domova za starije i nemoćne.

Javid je dodao da u ovoj fazi neće uvoditi obvezu cijepljenja protiv gripe za zdravstvene djelatnike, ali ta mogućnost ostaje otvorena.

Komentari 90