Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
78 komentara

Josipović od danske kraljice Margarete II. dobio Red slona

Kraljica Margareta II. i princ Henrik od Danske stigli su u četverodnevni posjet Hrvatskoj. Imat će slobodnog vremena, ali zasad nije poznato kako će ga provesti

Željko Lukunić/Pixsell
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
78 komentara

Nakon što su kraljica Margareta II. i princ Henrik od Danske stigli u službeni posjet Hrvatskoj razmijenili su odlikovanja s  predsjednikom Ivom Josipovićem. Josipović je kraljici dodijelio Velered kralja Tomislava s lentom i velikom Danicom, dok je ona njemu dala odlikovanje Red slona i Vitez - Veliki križ Reda Dannebroga

Kraljičin suprug princ Henrik od bivšeg je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića 2003. godine dobio odlikovanje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom. 

Dok su u Hrvatskoj kraljica i princ imat će slobodnog vremena, ali zasad nitko ne otkriva kako će ga provesti. Spontani kraljevski par svakako će u zagrebačkom hotelu Esplanade uživati u hrvatskoj kuhinji. Doznajemo da nisu tražili posebnog kuhara te da su inzistirali na tome da kušaju hrvatske tradicionalne specijalitete, kao što su primjerice slavne zagorske štrukle. 

U Hrvatsku su kraljica i princ došli s desetak najbližih suradnika. Za četverodnevni posjet to im je sasvim dovoljno. Inače kraljica uživa u kreiranju vlastitih odjevnih predmeta, no u Zagrebu nismo imali prilike vidjeti njezinih ruku djelo.  

Susreli se s Lekom, na Markovom trgu dočekali iz turisti iz - Danske

U Saboru se danski kraljevski par susreo s predsjednikom Josipom Lekom. Na sastanku su razgovarali o dansko-hrvatskim odnosima. Nakon toga u pratnji vodiča su prošetali Markovim trgom. Dočekala ih je nekolicina turista i dvoje Danaca. 

 - Obožavam kraljicu i sve što ima veze s time. Mislim da je to vrlo romantično i da je zbog kraljevske obitelji Danska najbolja zemlja na svijetu - rekla nam je oduševljena Halida (30), Dankinja porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koja je oduševljeno mahala danskom zastavicom. Kraljicu je s njom dočekao i prijatelj Kristopher (22), koji nije oduševljen time što se kraljevska obitelj financira novcem poreznih obveznika. 

- Ali, kraljica je draga gospođa - rekao nam je. Oboje studiraju balkanske studije u Danskoj, a u Zagreb su došli učiti hrvatski. 

Kraljica Margareta II. sa zanimanjem je slušala vodiča koji joj je govorio o povijesti Markova trga, a zatim je razgledala crkvu Sv. Marka zajedno sa župnim svećenikom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message