News

Komentari 127

Dario Kordić pričao o vjeri uz povike: 'Ti si ratni zločinac'

Dario Kordić pričao o vjeri uz povike: 'Ti si ratni zločinac'

Obraćanje Kordića započelo je pjesmom nakon čega je pričao kako je spoznao Boga dok je 17 godina bio zatvoren. Grupa mladih upala je u dvoranu te su ga prekinuli povicima da je ratni zločinac

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić pričao je u utorak navečer o vjeri na skupu kojeg je pokrenuo don Damir Stojić, no pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinuli su nekolicina mlađih ljudi uz povike da je on ratni zločinac. Razvili su i transparent koji im je oduzet te su brzo pobijegli.  

U pozivu na predavanje u studentskom domu Stjepan Radić, Stojić je napisao kako će Kordić govoriti o susretu s Bogom.

- Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome nitko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini tko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro 9 godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tijekom svojeg suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale - ispričao je večeras Dario Kordić svoje svjedočanstvo u kino dvorani Forum u studentskom domu Stjepan Radić. Skup su pokrenuli don Damir Stojić, koji je tamo bio kao slušatelj, i Studentski pastoral.

Nakon što je haški sud Kordića proglasio krivim osuđen je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Sam skup započeo je s dvije pjesme nakon čega je Kordić započeo svoj govor, tijekom kojeg je rekao kako se suočio s trenucima najveće patnje tijekom 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio te kako je iz njega crpio mir i snagu. 

- Prošlo je skoro 20 godina od kada sam doživio svoj drugi rođendan.To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: 'Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke'. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao gospodinu svoje da - svjedočio je Kordić.

Skoro pred kraj njegovog govora u dvoranu je ušlo nekoliko nepoznatih studenta koji su razvili transparent i počeli vikati kako je Kordić ratni zločinac. No, ubrzo im je transparent oduzet, a studenti su pobjegli. 

Najčitaniji članci