Obavijesti

News

Komentari 3

Davor Romić: Svi će poticaji biti isplaćeni u zakonskom roku

Davor Romić: Svi će poticaji biti isplaćeni u zakonskom roku
1

Na pitanje novinara kako se kriza vlasti odražava na rad ministara i ministarstava, ministar Romić je odgovorio kako svi ministri rade normalno, savjesno i kvalitetno

VIDEO

Ministar poljoprivrede Davor Romić u četvrtak je u Sisku izjavio kako isplata poticaja ide kako je predviđeno te da će one biti isplaćene u zakonskom roku. 

"Svi poticaji, o kojima se dosta govori, idu svojim tijekom, avans je već isplaćen prošle godine, a u zakonskom će roku biti isplaćeno i sve što je još ostalo. Treba napomenuti da sada imamo novu shemu poticaja, većina poticaja već je isplaćena i u zakonskom roku bit će isplaćeni svi", izjavio je Romić nakon razgovora sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem. 

Romić je podsjetio da je riječ o ukupno 3,4 milijarde kuna, iznosu koji se, unatoč svih teškoća, nije smanjivao. 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je sredinom svibnja izvijestila da je počela s isplatom drugog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima u iznosu od oko milijardu kuna. Naime, nakon isplate predujma u studenom 2015. i prve rate isplate, 11. travnja ove godine, 16. svibnja krenula je isplata druge rate, u kojoj će biti isplaćen sav preostali dio izravne potpore. Prema podacima Agencije, za proizvodnu 2015. godinu ove godine je na raspolaganju ukupno 3,4 milijarde kuna (iz državnog i EU proračuna) za izravnu potporu poljoprivrednicima. Pritom je za izravna plaćanja namijenjeno 2,65 milijardi kuna, od čega je do sredine svibnja bilo isplaćeno 1,65 milijardi kuna.

Ministar Romić je s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije razgovarao i o provedbi Programa ruralnog razvoja, natječajima koji su već raspisani i za koje još uvijek nema odluke. Iscrpno sam kazao koji su to koraci koje treba napraviti kako bi Program ruralnog razvoja i naših 2,6 milijardi eura bile usmjerene u ruralni prostor i razvile ga, što će Ministarstvo i Vlada učiniti da se to realizira, koji su koraci i ciljevi koje trebamo postići, rekao je Romić, dodajući da je predstavio i koji su sve natječaji trenutno otvoreni i kojom će se dinamikom oni otvarati.   

Podsjetio je i da se želi što više koristiti novac iz fondova EU u cilju ruralnog razvoja Hrvatske. 

Naveo je i kako će primjerice 1150 malih poljoprivrednih gospodarstava ima mogućnost korištenja potpora iz programa ruralnog razvoja te da će oko 300 mladih poljoprivrednika dobit će po 50.000 eura, što će im omogućiti zaposlenje u poljoprivredi. 

Ministar poljoprivrede i njegovi suradnici su sa čelnicima Sisačko-moslavačke županije razgovarali i o mogućnostima reprograma ili otpisa dugova koji su naslijeđeni, o raspolaganju državnim zemljištem, sustavu obrane od tuče i drugim problemima. 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je, naime, kako su to za županiju vrlo važna pitanja, jer je poljoprivreda jedna od temeljnih razvojnih smjernica te županije. 

Na pitanje novinara kako se kriza vlasti odražava na rad ministara i ministarstava, ministar Romić je odgovorio kako svi ministri rade normalno, savjesno i kvalitetno, kao što Vlada i mora raditi sukladno zakonskim odredbama.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske