Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Davor Romić: Svi će poticaji biti isplaćeni u zakonskom roku

Na pitanje novinara kako se kriza vlasti odražava na rad ministara i ministarstava, ministar Romić je odgovorio kako svi ministri rade normalno, savjesno i kvalitetno

Petar Glebov/Pixsell
Foto: Petar Glebov/Pixsell
3 komentara

Ministar poljoprivrede Davor Romić u četvrtak je u Sisku izjavio kako isplata poticaja ide kako je predviđeno te da će one biti isplaćene u zakonskom roku. 

"Svi poticaji, o kojima se dosta govori, idu svojim tijekom, avans je već isplaćen prošle godine, a u zakonskom će roku biti isplaćeno i sve što je još ostalo. Treba napomenuti da sada imamo novu shemu poticaja, većina poticaja već je isplaćena i u zakonskom roku bit će isplaćeni svi", izjavio je Romić nakon razgovora sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem. 

Romić je podsjetio da je riječ o ukupno 3,4 milijarde kuna, iznosu koji se, unatoč svih teškoća, nije smanjivao. 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je sredinom svibnja izvijestila da je počela s isplatom drugog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima u iznosu od oko milijardu kuna. Naime, nakon isplate predujma u studenom 2015. i prve rate isplate, 11. travnja ove godine, 16. svibnja krenula je isplata druge rate, u kojoj će biti isplaćen sav preostali dio izravne potpore. Prema podacima Agencije, za proizvodnu 2015. godinu ove godine je na raspolaganju ukupno 3,4 milijarde kuna (iz državnog i EU proračuna) za izravnu potporu poljoprivrednicima. Pritom je za izravna plaćanja namijenjeno 2,65 milijardi kuna, od čega je do sredine svibnja bilo isplaćeno 1,65 milijardi kuna.

Ministar Romić je s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije razgovarao i o provedbi Programa ruralnog razvoja, natječajima koji su već raspisani i za koje još uvijek nema odluke. Iscrpno sam kazao koji su to koraci koje treba napraviti kako bi Program ruralnog razvoja i naših 2,6 milijardi eura bile usmjerene u ruralni prostor i razvile ga, što će Ministarstvo i Vlada učiniti da se to realizira, koji su koraci i ciljevi koje trebamo postići, rekao je Romić, dodajući da je predstavio i koji su sve natječaji trenutno otvoreni i kojom će se dinamikom oni otvarati.   

Podsjetio je i da se želi što više koristiti novac iz fondova EU u cilju ruralnog razvoja Hrvatske. 

Naveo je i kako će primjerice 1150 malih poljoprivrednih gospodarstava ima mogućnost korištenja potpora iz programa ruralnog razvoja te da će oko 300 mladih poljoprivrednika dobit će po 50.000 eura, što će im omogućiti zaposlenje u poljoprivredi. 

Ministar poljoprivrede i njegovi suradnici su sa čelnicima Sisačko-moslavačke županije razgovarali i o mogućnostima reprograma ili otpisa dugova koji su naslijeđeni, o raspolaganju državnim zemljištem, sustavu obrane od tuče i drugim problemima. 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je, naime, kako su to za županiju vrlo važna pitanja, jer je poljoprivreda jedna od temeljnih razvojnih smjernica te županije. 

Na pitanje novinara kako se kriza vlasti odražava na rad ministara i ministarstava, ministar Romić je odgovorio kako svi ministri rade normalno, savjesno i kvalitetno, kao što Vlada i mora raditi sukladno zakonskim odredbama.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message