Obavijesti

News

Komentari 70

'Debeljak nudi nezakonite ugovore, ništa ne potpisujte'

'Debeljak nudi nezakonite ugovore, ništa ne potpisujte'
1

Sindikalisti tvrde da u ugovorima nije navedeno mjesto rada, naziv radnog mjesta i opis poslova, ali su navedene sve kazne ukoliko radnik nešto propusti napraviti

VIDEO

Ugovor o radu je dvostrani akt i to s jedne strane koja nudi poslove i druge strane koja te poslove prihvaća uz ugovaranje plaće za taj rad. U istom treba precizno navesti mjesto rada, naziv radnog mjesta i kratak opis poslova koje će radnik obavljati. Isto je izbjegnuto navesti, ali su zato navedene sve moguće kazne ukoliko radnik nešto propusti napraviti. Obavezan je i sadržaj ugovora o radu -  osnovna plaća, dodaci na plaću i razdoblje isplate primanja. Isto nije navedeno već se Poslodavac poziva na Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćama kao i druge akte poslodavca, upitno koje, a sve pod krinkom Brodosplit d.d., stoji među ostalim u otvorenom pismu kojega potpisuju glavni sindikalci splitskog škvera, Pavle Matošić, Ivan Čavka te Joško Franić. Apeliraju na škverane da takav ugovor ne potpisuju. Navode kako dio odredbi u ugovoru zadiru u privatnost radnika, a sumnjivo im je i to što vlasnik Brodosplita, kako stoji u dopisu, “uvjetuje da ugovore o radu potpisuju odmah na licu mjesta bez mogućnosti konzultacija o sadržaju i pravima s pravnicima te sindikatima.”

Također, sindikalci navode kako se kolektivni ugovor niti ne spominje, te da se jednostrano smanjuju naknade za prekovremeni rad, a neobičnim drže tvrdnju da su radnici sami to tražili u anketi koju su ispunjavali. Ogorčeni su što su ugovori na određeno te uz probni rad od najviše šest mjeseci što je neprihvatljivo jer je uobičajeno da se “isti ugovara samo s radnikom koji nikada nije radio na istim ili sličnim poslovima”. Jedan od članaka koji je posebno revoltirao radnike je taj da se nakon otkaza radnik ne smije iduće dvije godine zaposliti kod drugog poslodavca jer će mu se naplatiti kazna od šest plaća. 

Sindikalci tvrde da se ponuđenim ugovorima krše mnogi zakoni u Hrvatskoj te apeliraju na sve nadležne koji su sudjelovali u restrukturiranju splitskog škvera da kontroliraju proces.

“U protivnom ćemo biti prisiljeni obratiti se Europskoj komisiji ili stvar uzeti u svoje ruke”, zaključuju Matošić, Franić te Čavka. 

"Nitko radnike ne prisiljava da ugovore potpisuju bez prethodnog čitanja" 

Javno priopćenje Nezavisnog sindikata Brodosplita, Radničkog sindikata Brodogradilišta i Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat Brodosplit, u kojem se, između ostalog, navodi i da su ugovori o radu koji su ponuđeni radnicima za zasnivanje radnog odnosa u Brodosplitu i povezanim društvima nezakoniti, smatramo u cijelosti neutemeljenim i neprimjerenim, stoji u reagiranju Brodosplita d.d. na optužbe sindikalista kako ne postupaju po zakonu. 

Kažu kako su standardni obrasci ugovora o radu već tjedan dana objavljeni na oglasnim pločama u poduzeću, intranetu kompanije te Facebook stranici „Škveranka“, baš zbog toga kako bi radnici i prije nego li dobiju svoj prijedlog Ugovora o radu mogli proučiti osnovne članke iz ugovora. U dopisu stoji kako radnike nitko ne prisiljava da ugovore potpisuju bez prethodnog čitanja. 

Osvrnuli su se i na anketu koju sindikati drže spornom navodeći kako su radnici, njih 58 posto, pristali da se prekovremeni rad smanji s 50 na 20 posto i to zbog ekonomske održivosti poslovanja. Također u Brodosplitu kažu kako se na ugovore o radu koji su ponuđeni radnicima u novoosnovanim društvima ne primjenjuju odredbe nijednog kolektivnog ugovora. Sindikati koji će imati članstvo u tim društvima uvijek mogu, u skladu s odredbama Zakona o radu, pokrenuti pregovaranje radi sklapanja kolektivnog ugovora o radu, na što su poslodavci u grupaciji spremni.

“Obraćanje sindikata javnosti može shvatiti kao neprimjereni izraz pritiska na poslodavca da otvori pregovore s poslodavcima za sklapanje kolektivnog ugovora - iako na redovnim sastancima i susretima s predstavnicima Brodosplita to ne ističu - a ne kao stvarna briga za radnike Brodosplita”, zaključuju u Brodosplitu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca