Obavijesti

News

Komentari 1

Demokrati žele da Washington D.C. bude 51. savezna država, republikanci zbog toga u panici

Demokrati žele da Washington D.C. bude 51. savezna država, republikanci zbog toga u panici

Kad bi postao država, Washington bi imao dva senatora i predstavnika s pravom glasa u Zastupničkom domu. Kako je u Washingtonu 92 posto ljudi bilo za Bidena, jasno je zašto se republikanci protive

VIDEO

Uz podršku Joea Bidena i kontrolu koju imaju u Kongresu, demokrati su u ponedjeljak pojačali kampanju kako bi dali status države saveznom glavnom gradu Washingtonu, što bi moglo poremetiti odnos snaga u Sjedinjenim Državama.

"S demokratima u Zastupničkom domu, Senatu i Bijeloj kući, nikada nismo bili tako blizu statusa države za Washington", rekla je Eleanor Holmes Norton, koja predstavlja grad u Zastupničkom domu.

Pošto savezna prijestolnica nije država, ta parlamentarna zastupnica ima samo status promatračice i nema pravo glasa u Kongresu, niti za tekstove koji se izravno odnose na birače, poput teksta o kojem je raspravljalo u ponedjeljak o planu zakona kojim bi Washington postao 51. američka država. 

Demokrati kritiziraju kršenje temeljnih prava stanovnika. Njegovih više od 700.000 stanovnika plaćaju savezne poreze, po osobi više nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi, inzistiraju demokrati. Regrutiraju ih u vojsku i oni glasaju na predsjedničkim izborima, ali nemaju utjecaj na Kongres.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U lipnju 2020. Zastupnički dom je već odobrio zakon koji Washingtonu daje status države. To je povijesni presedan postignut samo glasovima demokrata, ali je ostao mrtvo slovo na papiru u Senatu, koji je tada bio pod kontrolom republikanaca.

Kad bi postao država, Washington bi imao dva senatora i jednog predstavnika s pravom glasa u Zastupničkom domu.

Ta mogućnost užasava republikance jer je u Washingtonu 92 posto stanovnika u studenome glasalo za Joea Bidena. 

Republikanci podsjećaju da je specifični status "District of Columbia" izdiferenciran, jer se tamo nalaze sjedišta savezne vlasti, kako bi se izbjegao "utjecaj države".

Tijekom osnivanja Sjedinjenih Država u XVIII. stoljeću, utemeljitelji su željeli uspostaviti sjedište savezne vlade izvan 13 prvih država kako bi izbjegli sukobe. Ustav je 1790. predviđao stvaranje "okruga" izravno pridruženog središnjoj vlasti.

Zbog tog jedinstvenog statusa stanovnici Washingtona nemaju zastupnike koji glasaju u Kongresu.

Organizacija za građanska prava ACLU drži da se radi o "pitanju rasne ravnopravnosti" jer oko 45 posto stanovnika Washingtona danas su Afroamerikanci, nakon što su desetljećima bili u većini.

Svjedočeći pred odborom afroamerička gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je izjavila da je status grada rezultat "rasističkih pokušaja potkapanja rastućeg i naprednog crnog grada" sprečavajući ih da glasaju u Kongresu. 

"Nakon godina stagnacije i ravnodušnosti prema pravima stanovnika DC-a sada postoji stvarna podrška ovoj inicijativi", izjavila je demokratska zastupnica koja je vodila rasprave, Carolyn Maloney.

Anketa centra "Data For Progress" vođena u veljači je pokazala da većina američkih birača (54 posto) drži da bi Washington trebao postati država, što je rekordna podrška. 

Predsjednik Joe Biden podržava tu inicijativu, jer drži da stanovnici "zaslužuju biti predstavljeni", naglasila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Novi plan zakona predstavljen u ponedjeljak bi trebao bit i glatko prihvaćen u Zastupničkom domu zahvaljujući glasovima demokrata, ali u Senatu će to biti kompliciranije. 

Demokrati tamo imaju tijesnu većinu i za prolaz im treba podrška deset republikanaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

HDZ ima 61 mandat, SDP na 42, DP na 13 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ ima 61 mandat, SDP na 42, DP na 13 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto