News

Komentari 8

Deportaciju iz Sirije u BiH čeka još 40 žena i veliki broj djece

Deportaciju iz Sirije u BiH čeka još 40 žena i veliki broj djece

U zarobljeničkim logorima u Siriji još uvijek je najmanje četrdeset žena uz desetke djece podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koji bi trebali biti vraćeni u zemlju podrijetla, objavio je sarajevski Dnevni avaz

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske sigurnosnim strukturama, Avaz navodi kako se samo u kampu Al Hol, najvećem u Siriji, nalazi dvanaest žena s kojima je i četrdesetoro djece.

Točan broj djece razmještene po različitim kampovima pod kontrolom kurdskih i američkih snaga nije utvrđen, no identificirano je deset tinejdžera starosne dobi između 14 i 16 godina.

U Siriji su Emira Džinić iz Tuzle sa petoro djece te Muamera Muhamedagić iz Cazina sa četvero i Adela Dolamić sa troje djece. Te su žene ostale bez muževa koji su poginuli boreći se kao pripadnici terorističkih skupina.

Povratak u BiH očekuje i Ćazima Hodžić i njezinih četvero djece. Sa istim brojem djece u sirijskome izbjegličkom kampu su još ostale i Sedžida Buljubašić i Zlata Šabić te Elzedina Berbić supruga Miralema Berbića koji je prije dva tjedna izručen BiH zajedno s još šest muškaraca.

Tijekom prosinca prošle godine u BiH je deportirano i šest žena uz koje je bilo dvanaestoro djece. Među njima je bila i Amina Kečo, supruga Ibre Ćufurovića koji je pred Sudom BiH osuđen na četiri godine zatvora zbog ratovanja u redovima terorističke organizacije Islamska država (IS).

Sve žene i djeca pušteni su na slobodu nakon provjera provedenih dok su bili privremeno smješteni u azilantskom centru kod Sarajeva.

Najčitaniji članci