Obavijesti

News

Komentari 57

Deset super trikova zbog kojih ćete odmah dobiti manji račun

Deset super trikova zbog kojih ćete odmah dobiti manji račun
1

Ako rublje perete na 40 stupnjeva, a ne na 60, perilica će trošiti dvostruko manje. Također, ugasite štednjak nekoliko minuta prije kraja jer će se hrana još kuhati

VIDEO

Mijenjanjem navika u kućanstvu možete smanjiti račune za električnu energiju što svakome, a pogotovo umirovljenicima, može značiti značajnu uštedu u mjesečnom budžetu. Među najvećim potrošačima u kućanstvu su klima, termoakumulacijska peć, pećnica, perilica za rublje i perilica posuđa. 

Na klimi možete uštedjeti tako da smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stupnju možete uštedjeti oko tri posto struje. Ako rublje perete na 40 stupnjeva, a ne na 60, perilica će trošiti dvostruko manje. Također, ugasite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi. 

Veliki potrošači su i hladnjak i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost isključiti uređaj, ali uštedjet ćete ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

Struju možete uštedjeti i ako smanjite količinu robe koju peglate iako to ne znači da morate hodati zgužvani. 

I, pokušajte odoljeti peglanju ručnika, posteljine, kuhinjskih krpa... 

Također, zamijenite obične žarulje štednima ili LED žaruljama jer one troše do 80 posto manje energije i traju oko deset puta dulje od običnih.

1. Planirajte

Kad god možete, obroke kuhajte na veliko i spremajte u manje paketiće pa u škrinju ili ih kuhajte za dva, tri dana. Nije ista potrošnja struje ako palite štednjak svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput tjedno.

2. Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje u stand by (na čekanju) funkciji nego ih isključite iz utičnica. Na primjer, TV troši do 24 posto energije iako je ugašen. Oko šest posto struje u kućanstvu odlazi na uređaje u stand by funkciji.

3. Pazite na temperaturu 

Pazite da vam vrata hladnjaka ili ledenice nisu dugo otvorena jer će inače puno topline ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati spustiti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

4. Hladnjak na hladno

Stavite hladnjake na što hladnijem mjestu u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevu zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije jer svaki stupanj manje smanjuje potrošnju struje i do šest posto.

5. Perilicu priključite na toplu vodu

Ako je moguće, perilicu priključite na dovod tople vode, a ne hladne jer najviše struje perilice rublja i posuđa potroše na zagrijavanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa

Veličinu posude prilagodite količini hrane koju kuhate. Ako malo hrane stavite u preveliku posudu potrošit ćete previše energije.

7. Izbjegavajte "stand-by"

Ako je moguće električne uređaje nemojte držati u "stand-by" načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do šest posto električne energije na godinu.

8. Gasite računala kad ih ne trebate

Kada ne koristite računalo obavezno ga ugasite. Ako i mora ostati upaljeno, onda barem ugasite monitor jer najveća potrošnja energije kod računala otpada upravo na taj uređaj.

9. Ne ostavljajte punjače uključenima

Neki punjači za mobitele, fotoaparate, računala... nastavljaju trošiti električnu energiju i nakon što ih odvojite od uređaja koji ste punili. Stoga ih obavezno iskopčajte iz utičnice kad ih ne koristite. 

10. Kraće se tuširajte

Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi jer tuširanjem ćete trošiti upola manje struje i vode nego kupanjem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21