Obavijesti

News

Komentari 0

DHMZ objavio upozorenje: Stižu jake kiše, moguće su i poplave! U dijelovima će napadati snijeg

DHMZ objavio upozorenje: Stižu jake kiše, moguće su i poplave! U dijelovima će napadati snijeg
3

DHMZ upozorava da će tijekom četvrtka i noći na petak pasti intenzivne i obilne oborine na područje srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti, a moguće su lokalne pojave bujičnih poplava

VIDEO

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je u četvrtak poslijepodne priopćenje zbog nepovoljnog vremena koje dolazi već u noći s četvrtka na petak. 

U priopćenju navode kako je prosinac u mnogim krajevima bio vrlo kišovit, lokalno s grmljavinskim nevremenima, tučom i pijavicama. Najviše je oborine od početka mjeseca palo na dijelu sjevernog Jadrana, primjerice na Krku gdje je oboren apsolutni dnevni maksimum od početka mjerenja, a do četvrtka 8.12. ujutro već je izmjereno 296 litara po četvornom metru. 

Promjenjivo vrijeme nastavit će se i idućih dana zbog premještanja prostrane ciklone koja stiže iz zapadnog Sredozemlja, a sa sobom povlači i veliku količinu vlage. Iz DHMZ-a upozoravaju kako će biti više oborina, a najviše će ih pasti na Jadranu i predjelima uz Jadran. 

VIDEO Nevrijeme u Splitu: Užas! Prozori mi se tresu koliko grmi. Kiša ne prestaje. Bit će svega...
VIDEO Nevrijeme u Splitu: Užas! Prozori mi se tresu koliko grmi. Kiša ne prestaje. Bit će svega...

- Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm). Snijega će prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača - stoji u priopćenju DHMZ-a. 

Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu.

DHMZ upozorava da će tijekom četvrtka i noći na petak pasti intenzivne i obilne oborine na područje srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti, a moguće su lokalne pojave bujičnih poplava. 

- Tijekom jutra i prijepodneva u petak (9. 12. 2022.) se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda koja će obilježiti ovaj vikend, prvo na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima. Posebno valja istaknuti područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje možemo očekivati iznimno velike količine oborina - navode iz DHMZ-a. 

Na snazi žuti meteoalarm zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena: Puhat će bura
Na snazi žuti meteoalarm zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena: Puhat će bura

Poručuju kako bi navedeno upozorenje moglo obilježiti cijeli vikend te da će obilne oborine ugrožavati cijelo jadransko područje sa zaleđem te Liku i Gorski kotar. 

- Kako povremena kišna razdoblja traju već neko vrijeme, teren je uglavnom zasićen te mu je smanjena mogućnost zadržavanja vode što može dovesti do lakšeg i bržeg tečenja površinskog tečenja, a naročito u urbanim sredinama - navode. 

Potrebno je istaknuti i prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama - stoji u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca