News

Komentari 273

'Digitalne putovnice' uskoro bi mogle biti obavezne: 'Tko se ne cijepi, neće moći putovati'

'Digitalne putovnice' uskoro bi mogle biti obavezne: 'Tko se ne cijepi, neće moći putovati'

Diljem svijeta razne tehnološke tvrtke rade na razvijanju aplikacija koje pokazuju podatke o testovima i cijepljenju protiv korona virusa. Te bi aplikacije mogle postati obavezne za one koje žele putovati izvan države..

Lansiranje cjepiva protiv korona virusa diljem svijeta dovelo je i do nekih novih zahtjeva i promjena. Te bi promjene uskoro mogle dovesti do uvođenja tzv. digitalnih putovnica cijepljenja koje će biti potrebne onima koji žele putovati izvan zemlje, prenosi CNN.

Nekoliko poduzeća i tehnoloških tvrtka započelo je s razvojem aplikacija i sustava za pametne telefone na kojima će pojedinci moći učitati sve detalje vezane za njihove Covid 19 testove i podatke o cijepljenju.

POGLEDAJTE VIDEO: Počelo cijepljenje u Hrvatskoj

Jedna od tih aplikacija jest Commonpass koja je nastala u sklopu projekta Commonswealth te se udružila s nekoliko zračnih prijevoznika, uključujući Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines i Virgin Atlantic.

Aplikacija omogućuje korisnicima učitavanje medicinskih podataka kao što su test na virus Covid 19 te dokaz o cijepljenju od strane bolnice ili medicinskog stručnjaka, stvarajući tako zdravstveni certifikat ili propusnicu u obliku QR koda koji se može pokazati nadležnim tijelima. 

Za one koji namjeravaju putovati izvan zemlje, aplikacija putniku prikazuje sve zdravstvene zahtjeve potrebne prije putovanja i po dolasku u određenu zemlju.

Još jedan primjer aplikacije koja sakuplja Covid 19 podatke jest Digital Health Pass koju je razvila kompanija IBM. Ova aplikacija prikuplja podatke o korona testovima, kontroli temperature i dokazu o cijepljenju. 

Ono što nije sigurno i oko čega se strahuje, jest zaštita podataka korisnika. No, tehnološke kompanije objašnjavaju kako im je glavni prioritet povjerenje i zaštita korisnika.

- Povjerenje i transparentnost najvažniji su kod razvoja naših platfromi poput digitalne zdravstvene putovnice ili bilo koje druge platforme koja obrađuje osjetljive osobne podatke - piše na blogu kompanije IBM.

Tehnološke kompanije IBM i Commonwealth omogućavaju svojim korisnicima kontrolu i pristanak na upotrebu svojih zdravstvenih podataka i omogućavaju im da odaberu razinu detalja koju žele prikazati vlastima.

- Aplikacija za putovnice cjepiva pokazati će jeste li cijepljeni protiv korona virusa i koje ste cjepivo primili, no još uvijek ne možemo reći hoće li ona biti jamstvo za ukrcavanje na let - rekla je za CNN Julie Parsonnet, specijalistica za zarazne bolesti sa Sveučilišta Standford.

Najčitaniji članci