Obavijesti

News

Digitalnom transformacijom do ubrzanog rasta domaćih tvrtki

Digitalnom transformacijom do ubrzanog rasta domaćih tvrtki
3

Može li naš biznis preživjeti na današnjem digitalnom tržištu? Ovo je često pitanje menadžera diljem svijeta i u Hrvatskoj, a potaknuta time, tvrtka InfoDom predstavila novu Inicijativu za digitalnu transformaciju

Digitalne tehnologije će u sljedećih nekoliko godina još više promijeniti gospodarski sektor. Brojni svjetski, a i hrvatski menadžeri intenzivno govore o važnosti digitalne transformacije, a sljedeći je korak postavljanje strategije za razvoj digitalnog poduzeća.

Svjesna važnosti digitalnog poslovanja za daljnji rast gospodarstva u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, domaća je ICT tvrtka InfoDom u hotelu Westin predstavila Inicijativu za digitalnu transformaciju. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, inicijativi su se pridružili i Fakultet organizacije i informatike te Centar za inovacije Nikola Tesla pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Digitalna tranformacija kao uvjet za ­ubrzani razvoj

Inicijativi se pridružio i tim svjetskog stručnjaka za digitalni marketing, Ire Kaufmana, inače profesora na Lynchburg College School of Business and Economics i njegova tvrtka Entwine Digital. Profesor Kaufman, koji je i autor programa Digitalno liderstvo za digitalnu transformaciju, sudjelovao je i na predstavljanju Inicijative za digitalnu transformaciju u hotelu Westin gdje je istaknuo sve veći utjecaj tehnologije na suvremeno poslovanje tvrtki, ali i njihovu komunikaciju s kupcima.

„Tranzicija prema digitalnom uvjet je da kompanije prežive i osiguraju sebi održivu budućnost. Tvrtke svih veličina danas se susreću s velikim izazovima pokušavajući prilagoditi svoj tržišni nastup društvenim mrežama i ekonomiji u kojoj preporuka ili like na društvenim mrežama donose konkretnu poslovnu vrijednost. U današnjoj su umreženoj ekonomiji ključni elementi integracija, komunikacija korisnika i tvrtki te korisnika međusobno, kao i temeljenje strategija i taktika tvrtke na stvarnoj vrijednosti – povjerenju korisnika“, istaknuo je Ira Kaufman te dodao kako se tvrtka ne može sama digitalno transformirati, već je ovdje jedan od ključnih faktora okolina.

Za promjene je ključna potpora okoline

„Digitalnu transformaciju tvrtki moraju podržati i vlada, sveučilište i mediji. Tek tada možemo govoriti o uspješnom zaokretu prema budućnosti.“, istaknuo je Kaufman te dodao kako je digitalna transformacija tvrtki iznimno kompleksan proces koji zahtijeva i potporu izvana u smislu stručnih edukacija i „best practice“ modela.

 „Mnoge kompanije misle da ovakvu transformaciju mogu odraditi same, no velik dio njih treba smjernice izvana.“, istaknuo je Kaufman koji savjetuje mnogobrojne tvrtke, među kojima su i najveće hrvatske kompanije.

Profesor Kaufman nastavlja s predavanjima u Hrvatskoj

A Kaufmanove savjete moći će saslušati i svi polaznici Ustanove za obrazovanje odraslih iz područja inovacija, liderstva, biznisa i agilnosti - ILBA čiji je početak rada također objavljen na okupljanju u Westinu. ILBA će povodom početka rada kao institucije za cjeloživotno učenje, organizirati čitav niz aktivnosti vezanih za digitalnu transformaciju.

Kroz programe kao što su digitalno liderstvo, digitalno poduzeće, upravljanje inovacijama, društvene mreže i Community Management te Smart City, ILBA će usmjeriti svoje djelovanje na razvoj novih kompetencija, znanja i vještina, u skladu s novim okvirom za kompetencije EU – eCompetence Framework.

„Cilj programa ILBA-e je da pomogne top menadžerima, srednjem menadžmentu i profesionalcima iz pojedinih industrija da razviju nove kompetencije i tako se pripreme za neminovnu digitalnu transformaciju koja čeka cjelokupno gospodarstvo. Prilika je to da se, u novoj podjeli karata zauzmu bolje pozicije i postigne konkurentnost naših poduzetnika na zahtjevnim europskim i svjetskim tržištima.“, zaključio je Boris Blumenschein ravnatelj ILBA-e. Blumenschein je tom prilikom istaknuo i kako očekuje da će se Inicijativi za digitalnu transformaciju u nadolazećem razdoblju pridružiti i drugi značajni „igrači“ iz područja biznisa, javne uprave, znanosti i sveučilišta, kao i predstavnici medija, kulture i umjetnosti prema tzv. 5-Helix modelu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu