Dilali 8 tona duhana: Uskok otkrio osječke krijumčare | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Dilali 8 tona duhana: Uskok otkrio osječke krijumčare

Dilali 8 tona duhana: Uskok otkrio osječke krijumčare

Dovršeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 23 okrivljenika koji su državni proračun nabavom, prijevozom i daljnjom preprodajom velikih količina sitno rezanog duhana su oštetili za 7 milijuna kuna.

VIDEO

Zbog sumnje da su ilegalnom preprodajom rezanog duhana, u sklopu zločinačkog udruženja, državni proračun oštetili za više od 7 milijuna kuna Uskok je pokrenuo istragu protiv 23 okrivljenika, od kojih je za petoricu sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio istražni zatvor.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni 29-godišnjak, od 1. prosinca 2020. do 1. lipnja 2021., u Osijeku i u drugim mjestima u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje velikih količina sitno rezanog duhana, koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija RH, izvijestilo je u četvrtak Uskok na svojim internetskim stranicama.

Prvookrivljenika se tereti da je osiguravao novac za kupnju duhana te sa 6. i 7. okrivljenikom te drugim, za sada nepoznatim dobavljačima duhana, dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina sitno rezanog duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon dogovora s kupcima prvookrivljenik je organizirao prijevoz duhana radi daljnje preprodaje, za što je angažirao ostale okrivljenike, koji su, sukladno njegovim uputama, preuzimali dogovorene količine duhana te vlastitim, posuđenim ili iznajmljenim osobnim i teretnim vozilima prevozili na lokacije prethodno dogovorene s kupcima.

Na taj je način prvookrivljenik osobno ili putem članova zločinačkog udruženja koje je angažirao za prijevoz isporučio kupcima najmanje 6,8 tona sitno rezanog duhana po cijeni od 90 do 115 kuna po kilogramu, a koji su navedeni duhan zatim dalje prodavali na ilegalnom tržištu.

Prilikom prijevoza duhana šestorica okrivljenika zatečeni su s ukupno 1,8 tona sitno rezanog duhana, pa su tako ukupno nabavili najmanje 8,7 tona sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija RH, čime su državni proračun, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 7,1 milijun kuna.

Članove zločinačkog udruženja terete da su tako ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od 673 tisuće kuna, koju su međusobno podijelili sukladno prethodno određenim ulogama.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda je, na prijedlog USKOK-a, odredio istražni zatvor protiv petorice okrivljenika, navodi tužiteljstvo.

Na taj je način dovršeno višemjesečno kriminalističko istraživanje koje su, službenici osječko-baranjske policije, u koordinaciji s Uskokom, PN Uskokom, te u suradnji s policijskim službenicima virovitičko-podravske, bjelovarsko-bilogorske, vukovarsko-srijemske i zadarske Policijske uprave, izvijestili su u osječko-baranjskoj policiji.

Temeljem naloga osječkog Županijskog suda policija je 1. lipnja pretražila domove, osobna vozila i druge prostore osumnjičenika te, uz ostalo, oduzela 223 kilograma duhana u listu, 56 kilograma sitno rezanog duhana, rezalicu za duhan, 40 grama marihuane te streljivo za pištolj, ističu u osječko-baranjskoj policiji i dodaju kako se za ostalim počiniteljima nastavlja intenzivno traganje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.