Dinastija Sanader: Brak u krizi, a kći Petra živi od horoskopa | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 311

Dinastija Sanader: Brak u krizi, a kći Petra živi od horoskopa

Dinastija Sanader: Brak u krizi, a kći Petra živi od horoskopa
9

KOLINDA, SPASI ME: Ivo Sanader vjeruje kako će mu predsjednica Republike pomilovanjem vratiti za ono što ju je svojedobno poslao kao veleposlanicu u SAD

VIDEO

Ivo Sanader još neće iz Remetinca. Kuća njegova odvjetnika Gorana Suića vrijedna devet milijuna kuna i dio kuće Mirjane Sanader koji nije pod blokadom ponuđeni su sudu kao jamstvo da bivši premijer neće pobjeći. No jedan dio dokumentacije je nedostajao, pa sudsko vijeće nije u petak odlučivalo o jamčevini od 12,54 milijuna kuna.

Stres donio dijabetes

Ivo Sanader možda izgleda kao pobjednik - u nekom smislu on to i jest jer je dobio jedno poluvrijeme važne utakmice. Sanaderu je, naime, razvaljeno skoro sve za što se borio u životu. Obitelj mu se razišla “kao rakova djeca”. Sa suprugom Mirjanom odnosi su mu, kažu upućeni, zahladjeli . Ona ga je u zatvoru posjećivala rijetko. Kćeri vode svoj život. Sanader je u zatvoru izgubio i zdravlje - dobio je šećernu bolest. Prezren je čovjek.

Osim toga, godine koje su pred njim neće biti lake. U predmetu Fimi media on nije oslobođen - suđenje je vraćeno na početak. Ne treba smetnuti s uma da su brojni optuženici u tom slučaju priznali krivnju i da mu pozicija i dalje neće biti laka - suđenje će se samo odvijati bez medijske histerije jer je bijes javnosti ipak popustio. Hoće li u drugoj atmosferi, na temelju istog činjeničnog materijala, rezultat biti drukčiji? Deseci milijuna kuna su ukradeni, priznanja postoje, a procesnih pogrešaka više ne bi smjelo biti. Sanadera uskoro čeka finale teškog slučaja Planinska, pa je izvjesno da će bivši premijer kraj ovog desetljeća dočekati na sudu, a možda i u zatvoru…

Uz Sanadera ostalo je malo prijatelja. Najodaniji mu je Jerko Rošin , čovjek koji ga bezinteresno obožava i nikad nije doveo u pitanje tvrdu lojalnost. Tu je i Luka Bebić , neretvanski Konfucije, mudrijaš koji kotira kao izvrstan Sanaderov prijatelj. Veliko prijateljstvo Luke Bebića prema Sanaderu vjerojatno se sastoji od zahvalnosti za to što ga je Sanader učinio predsjednikom Sabora. Ta je pozicija bila apsolutno iznad svih Bebićevih mogućnosti, ali nije bio ni prvi ni zadnji koje je Sanader dignuo do neba. Danas se malo tko sjeća da je predsjednica Hrvatske proizvod njegova kadrovskog inkubatora.

PIXSELL

Izmislio je Kolindu

Streloviti uspon Kolinde Grabar Kitarović postao je jasan tek mnogo kasnije, kad je ostalo dosta vremena za analizu Sanaderove kadrovske politike. Danas je jasno da je na tri ključna mjesta, ministra policije, vanjskih poslova i pravosuđa, Sanader stavio ljude koji neće postavljati puno pitanja zato da bi o svemu odlučivao on, i da bi svoje operacije mogao voditi u miru.

Upućeni tvrde da će Sanader prvih dana nakon izlaska na slobodu pokušati dogovoriti sastanak s njom jer gaji nadu da bi mogao biti pomilovan. On vjeruje da joj je ostao u dobrom sjećanju unatoč smjeni s mjesta ministrice, jer ju je poslao za ambasadoricu u Washington . A Luka Bebić se hvali svojom odanošću Sanaderu. Založio je za njega vikendicu, a zauzvrat dobio reputaciju čovjeka koji se ne odriče druga u nevolji.

Želi kod brata Flavija

Potomci Luke Bebića jednog će dana reći - naš je predak Luka bio predsjednik Hrvatskog sabora. Eto, zato je Bebić tako odan Sanaderu - zato što ga je upisao u povijest; premda i čisto prijateljstvo ne treba podcjenjivati, jer Bebić nije jedini kojemu je Sanader pogodovao, ali je jedan od rijetkih koji to nikad nisu zanijekali. Čini se da mu je odan ostao i Božo Biškupić , fotoamater i kolekcionar slika. Može li to biti dovoljno da bivši predsjednik HDZ-a s njima sastavi izbornu listu? Teško, trebali bi mu mlađi ljudi.

Ni pravosudna situacija Milana Bandića nije sasvim jednostavna, pa ipak, Miki sebe vidi kao odlučujućeg čovjeka buduće vlade. Nije nemoguće da se u takvu avanturu upusti i Sanader. Uostalom, prijatelji ga intenzivno nagovaraju na to. Za politiku mu danas nedostaje mnogo toga - vodi nekoliko teških sporova, imovina mu je blokirana, reputacija uništena - ali on je karizmatičan čovjek, koji još ima poštovatelja - pa bismo možda na našoj političkoj sceni, nakon Facebooka, doista opet mogli gledati film "Ćaća se vraća"…

Nepoznato je koliko mu je novca ostalo izvan dosega zbog blokade, ali sve troškove procesa, koji nisu mali, pokriva bez problema. Kći Petra , koja živi u Sjedinjenim Državama, plaća skupi stan; Bruna i supruga Mirjana žive od svog rada. Nije poznato kakva je sudbina zatekla kolekciju skupih Sanaderovih satova, a nitko ne zna ni ima li Sanader još računa u stranim državama.

Marko Lukunić/Pixsell

Nakon izlaska na slobodu vjerojatno će prvo pokušati polijepiti krhotine privatnog života. Najveća mu je želja otići u Split , gdje će napokon nakon nekoliko godina vidjeti majku. Majku Ivanku zadnji je put vidio početkom 2012. kad je bila bolesna. Ovog puta kod majke bi se trebao zadržati malo dulje, a potom bi mogao otići do brata Flavija u Švicarsku, gdje bi bio anoniman i slobodan, bez pritiska.

- Njemu je Švicarska najbolje rješenje i odande može pomalo, medijskim istupima, vraćati ugled u društvu. S obzirom da ga u Zagrebu čeka prazna kuća jer je kći Petra u SAD-u, Bruna na specijalizaciji u Njemačkoj, a supruga se nije pokazala posjećivanjima u zatvoru, boravak kod brata će mu sigurno goditi - objašnjava izvor dobro upoznat s obiteljskim odnosima Sanaderovih.

POGLEDAJTE VIDEO: Supružnici Sanader za posljednjeg posjeta Ivinoj majci

Pokretanje videa...

24sata Video 00:28

Njemu je, dodaje, najbitnije društveno se rehabilitirati, a onda tek politički.

Dreamstime

Plaća stan 50.000 kuna

Što se tiče kćeri, Sanader će - ode li u Švicarsku - sigurno otići posjetiti Brunu u Njemačku, a što se tiče posjeta Petri u SAD, to najvjerojatnije neće moći ostvariti, ali kako kaže jedan izvor dobro upoznat s izdavanjima viza, nije ni nemoguće. Naime, naši izvori otkrivaju kako mu je viza za Ameriku poništena , ali može je obnoviti ako mu se poništi suđenje za slučaj Fimi media. Naime, Sanader tako više ne bi bio osuđenik, pa je samim tim i veća mogućnost da mu se viza omogući. To više ako bi kći Petra garantirala pismom da se radi o obiteljskom posjetu.

- To je moguće, ali čini mi se da se Petra ne bi upuštala u takvo nešto. Ona, naime, stan od 70 kvadrata plaća oko 50.000 kuna mjesečno i vjerojatno ne bi željela na sebe navući poreznu i FBI- rekao je naš izvor. Kći Petra izvrsna je u izradi horoskopa, a navodno je ocu prognozirala izlazak na slobodu.

- Ona je oca vidjela samo jednom, i to na suđenju u sudnici kad je svjedočila o svojim računima. Zato je i Sanaderu velika želja vidjeti je i porazgovarati s njom. No gdje i kad će to biti, samo Bog zna - rekao je naš izvor.

Petra Sanader u Americi već dugo pokušava postati filmska zvijezda, a odigrala je glavnu ulogu u filmu “Ubojstvo je moje zanimanje”. Bila joj je to dvadeseta uloga u dosadašnjoj glumačkoj karijeri, a četvrta na filmskom platnu. Kako uspijeva napredovati malim ali sigurnim koracima, pojašnjava u biografiji pišući da su razumijevanje i komunikacija njeni glavni glumački alati. Producente pokušava “namamiti” multipraktičnošću.

Pjeva, svira, pleše, mačuje, no najviše od svega ponosna je na svoje jezične, odnosno govorne vještine. Uz materinji hrvatski, govori njemački i francuski jezik , a engleski oplete kojim god naglaskom budući poslodavac poželi. Izgovara ga, samouvjereno piše, na standardi američki način, južnjački, britanski, njemački, francuski, talijanski i ruski način.

Čekajući ulogu života, Petra se okrenula modelingu i reklamiranju arapskog nakita, a navodno joj ide i s horoskopima . Sa 179 centimetara i 54,4 kilograma pokušava osvojiti Ameriku. Hrvatske, reklo bi se, samo se sjeća. Tek u jednoj rečenici spominje odakle dolazi. Nije tajna da je u New Yorku živjela život dostojan premijerove kćeri, a ni nakon gubitka tog statusa ništa joj nije nedostajalo. Prema sudskim spisima u slučaju Fimi media, za 70 kvadrata stana u New Yorku “treća osoba” u dvije godine iskeširala je pola milijuna kuna. Život u Velikoj jabuci zamijenila je životom u Los Angelesu , a u Hrvatsku nije dolazila. Veliki dio nacije prezire Ivu Sanadera, smatra ga lopovom i glavnim kreatorom nacionalne tragedije. Smatraju ga odgovornim za predaju Ine Mađarima.

Hoće li se javnost okrenuti?

Ipak, Sanader ima i simpatizera . U jednoj od najčuvenijih epizoda iz života Napoleona Bonapartea, jasno se vidi kako se javno mišljenje strelovito mijenja. Nakon Bonaparteovog bijega iz progonstva s otoka Elbe, pariški list Monitor donosio je ovakve naslove:

“Korzikansko čudovište pobjeglo je s otoka Elbe” (26. 2. 1815.), “Čini se da se nakaza dovukla do Grenoblea (12. 3.), “Uzurpator se približio prijestolnici” (18. 3.)... a potom “Sinoć je njegovo carsko veličanstvo ušlo u Pariz. Radost je neopisiva”. (22. 3.). Može li Sanader, ako se vrati - Ćaća se vraća najpopularnija je pošalica zadnjih dana - doista izazvati „neopisivu radost“? Teško, ali, ne i nemoguće…

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 311

VIDEO

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...