Obavijesti

News

Komentari 207

DORH o tragediji: Vozač je bio umoran i nesposoban za vožnju

DORH o tragediji: Vozač je bio umoran i nesposoban za vožnju
22

Doznajemo kako se za prijevoz preživjelih iz autobusne nesreće razmatra više mogućnosti prijevoza, jedan od njih je i izvanredni čarter let iz Osijeka na Kosovo...

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.18

O nesreći se oglasio i DORH. Kako navode u priopćenju, u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu je ispitan vozač (52) zbog osnovanje sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće. 

Iz DORH-a navode da postoji osnovana sumnja da se vozač, u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom, nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, pa je skrenuo u desno na travnatu površinu. Autobus je sletio s ceste i prevrnuo se na desni bok. 

Odvjetništvo će podnijeti sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu prijedlog za određivanje istražnog zatvora. 

14.24

U Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zamjenik državne odvjetnice Franjo Kopunić saslušao je vozača autobusa, no on se branio šutnjom. Stoga mu je određeno da sutra u 9 sati bude izveden pred suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu koji će odlučiti o daljnim mjerama. One mogu biti zadržavanje u pritvoru ili će mu omogućiti da se brani sa slobode.

14.22

Pedesetdvogodišnjem državljaninu Republike Kosovo kojeg su sumnjiči da je kao vozač autobusa u ponedjeljak ujutro 6 sati skrivio stravičnu prometnu nesreću na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod Slavonskog Broda u kojoj je smrtno stradalo 10 a teže ozlijeđene 44 osobe predan je pritvorskom nadzorniku. 

-Vozača se sumnjiči da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Bit će predan Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje-kazao je danas na tiskovnoj konferenciji policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske Damir Brezić. Dodao je da je za 8 poginulih osoba utvrđen identitet dok se za dvije osobe identiteti još utvrđuju. O tome kada će Državno odvjetništvo zatražiti da se započne sa ispitivanjem osumnjičenog Brezić je kazao da o tome odlučuje Državni odvjetništvo. Osumnjičenom vozaču za navedeno kazneno djelo prijeti kazna zatvora do 15 godina. Neslužbeno, ukoliko institucije Kosova ne zatraže izručenje osumnjičeni će ako mu se i kada dokaže krivica i izrekne zatvorska kazna istu vjerojatno služiti u Hrvatskoj, gdje je kazneno djelo i počinio.

14.00

Na Kosovu je danas Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći autobusa u Hrvatskoj. Dan žalosti je proglasila predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, koja je zbog tog tragičnog događaja prekinula posjet Japanu i danas će doputovati nazad u Prištinu.

13.40

 Istražni postupak o prometnoj nesreći na A3 još traje, a vozač će biti predan pritvorskom nadzorniku za kazneno djelo izazivanja nesreće u cestovnom prometu, za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora, rekao je u ponedjeljak glavni ravnatelj policije Nikola Milina u Strugi Banskoj.

U Strugi Banskoj, gdje su bili nazočni svečanosti 30. obljetnice pogibije 13 hrvatskih redarstvenika, visoki dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova i policije komentirali su i okolnosti teške prometne nesreće na autocesti A3, u kojoj je poginulo deset osoba.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao kako je riječ o jednoj od najtežih nesreća u hrvatskoj povijesti, s 10 smrtno stradalih, 15 teško ozlijeđenih i 30 lakše ozlijeđenih. On je istodobno izrazio sućut obiteljima stradalih i kosovskom narodu.

Potvrdio je kako je vozač uhićen, te će tijekom ponedjeljka biti predan pritvorskom nadzorniku za kazneno djelo izazivanja nesreće u cestovnom prometu, za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

"Hrvatska policija je proteklih godina uložila značajne napore u sprječavanju nesreća u prometu, kako bi sigurnost prometa bila na što višij razini. I alkohol, i neprilagođena brzina, i nekorištenje pojasa su uzročnici teških stradavanja. I nadalje će policija raditi akcije u prometu", istaknuo je Milina.

Glavni ravnatelj policije izvijestio je da su sve provjere, vještačenja i dokazne radnje o nesreći u tijeku, a svi će detalji biti poznati nakon istražnog postupka.

Spomenuo je kako je prošle godine bilo najmanje nesreća i smrtnih stradavanja dosad. Na spomenutoj dionici A3 je dosad bilo dosta nesreća, jer je riječ o monotonoj dionici. Unatoč svih poduzetih mjera ovakve je nesreće gotovo nemoguće spriječiti, zaključio je Milina.

Da su uz policiju i sve druge žurne službe pri nesreći savjesno i brzo odradile svoju zadaću, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Stanje ozlijeđenih, kako je rekao, sada je stabilno.

"Takve se nesreće ne mogu spriječiti samo penaliziranjem, već preventivnim akcijama, koje policija stalno provodi. Stanjem u prometu ne možemo biti zadovoljni sve dok ima ovakvih nesreća", rekao je Božinović.

Komentari 207