Obavijesti

News

Komentari 25

DIP: 'Ne bi o teorijama zavjere, no čudan trenutak FB objave'

DIP: 'Ne bi o teorijama zavjere, no čudan trenutak FB objave'
3

U povjerenstvu su jako zadovoljni održanim izborima. Kažu kako bi mogli služiti kao primjer funkcioniranja izbornog sustava u Hrvatskoj. Čestitaju Zoranu Milanoviću na osvojenim izborima

VIDEO

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa govorio je na konferenciji održanoj u ponedjeljak u 13.00 sati.  Sat vremena prije održavanja konferencije državno izborno povjerenstvo donijelo je odluku o rezultatima izbora.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Danas smo utvrdili kako je za predsjednika Republike Hrvatske izabran Zoran Milanović. I ovim putem mu čestitamo na pobjedi - rekao je Sessa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U povjerenstvu su jako zadovoljni održanim izborima. Kažu kako bi mogli služiti kao primjer funkcioniranja izbornog sustava u Hrvatskoj. 

Reakcije na SMS poruke

Goleme reakcije na društvenim mrežama izazvala je poruka poziva na glasanje uz dobivenu naknadu nakon potvrde glasa. Predsjednik DIP-a se osvrnuo na to pitanje: 

- Ono što mi znamo da je osoba koja je to dobila iz nekih razloga nama nepoznatih, stavila na Facebook. Objava se tako proširila u medijima i internetom te tako je postala vijest. Čini nam se da se ipak ne radi o istinitoj poruci kojom bi se zaista pozivalo birače da glasaju i da zbog toga dobivaju neku naknadu. 

- Sadržaj sam nije sporan, sporno je da iza njega ne stoji nekakva stvarna akcija koja bi odgovarala onome što u toj poruci piše - dodao je. 

Nema prekršajnih sankcija što se tiče izbornog zakona, ali je narušena izborna šutnja. Sve što poziva građane na glasanje smatra se kršenjem izborne šutnje: 

- Kršenja je bilo i bit će ga sve više. U sadašnjem protoku informacija to je teško spriječiti, na predsjedničkim izborima pogotovo. Jednostavno nema mehanizma koji bi to zaustavio.

- Činjenica je da je ta poruka izazvala dosta pažnje. U jednom trenutku kada se smirio izborni proces i kada je došlo do rutinskog provođenja mira, ona se pojavila. Ne bi govorio o teorijama zavjere, ali je zanimljivo u kojem se trenutku pojavila - dodao je Đuro Sessa. 

DIP tek sutra prima materijale na kojima će vidjeti što je točno pisalo na nevažećim listićima, a na konferenciji su iznijeli i osnovne informacije izbora.

 Na izborima je moglo sudjelovati 3.734,115 kandidata. Glasovalo ih je 2.530,848 birača. Važećih listića je bilo 1.963,877, nevažećih 89.415. Zoran Milanović je dobio 1.034,389 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929.488 glasova. 

U inozemstvu je glasovalo 52.373 birača. 

Usporedili su važeće i nevažeće listiće. U prvom krugu prebrojano je 22.218 nevažećih, a u drugom 89.415. U prethodnim predsjedničkim izborima u prvom krugu bilo ih je 27.771, a u drugom 69.728. Zanimljivo je kako broj nevažećih listića raste u drugom krugu izbora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag