News

Komentari 47

Diplomiranom majstoru iluzije rektor daje počasni doktorat...

Diplomiranom majstoru iluzije  rektor daje počasni doktorat...

Počasni doktorat dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku određenog sveučilišta, znanosti i kulturi pojedine države ili za značajan doprinos pojedinoj znanstvenoj ili kulturnoj grani

O dodjeli titule doctor honoris causa Milanu Bandiću šuškalo se u Zagrebu još krajem prošle godine. Dva neovisna izvora iz Grada sad su nam potvrdila da će je gradonačelnik uskoro i dobiti. Svečana dodjela trebala bi biti na Dan grada Zagreba, 31. svibnja ove godine.

U Rektoratu ni prošle godine nisu opovrgavali namjere dodjeljivanja visoke počasti gradonačelniku, samo su tvrdili da nema službenog prijedloga. Međutim, ništa konkretnije od toga do danas nismo saznali. Još u srijedu pitali smo Rektorat tko je predložio Bandića za počasni doktorat, s kojim točno obrazloženjem i je li taj prijedlog prošao verifikaciju stručnog povjerenstva, ali su se potpuno oglušili.

Upit smo poslali i Damiru Borasu, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, koji se navodno založio da Bandiću bude dodijeljena ta počast, ali i kod njega smo naišli na zid šutnje. Počasni doktorati i obrazloženje prijedloga inače ne bi trebali biti tajni, pa nije jasno zašto Rektorat ništa ne odgovara. Ništa nam nije odgovorio ni gradonačelnik.

Što se Rektorata tiče, izgleda da su ovog puta puno oprezniji nakon što su prošlog ljeta počasni doktorat dodijelili tadašnjem hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću. Mnogi su taj Borasov potez kritizirali i pitali se čime je to Čović zaslužio tu titulu osim činjenicom da je bio politički predstavnik Hrvata u BiH.

Počasni doktorat dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku određenog sveučilišta, znanosti i kulturi pojedine države ili za značajan doprinos pojedinoj znanstvenoj ili kulturnoj grani. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo ih je krležologu Stanku Lasiću, Josipu Brozu Titu, Robertu Badinteru, francuskom pravniku čije je povjerenstvo republičke granice u Jugoslaviji proglasilo državnima, turskom predsjedniku Sulejmanu Demirelu, bivšoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher, američkome ministru obrane u vrijeme Oluje Williamu J. Perryju te kardinalu Josipu Bozaniću.

Politolog Žarko Puhovski ispričao je zgodu iz ‘70-ih kad je netko predložio da Miroslav Krleža postane počasni građanin Zagreba. Krleža je na to odgovorio: “Ne mogu postati počasnim građaninom Zagreba jer jesam građanin Zagreba”. No Bandić ne poznaje riječ “nemoguće” i ne zna što znači “ne mogu”...

Najčitaniji članci