Obavijesti

News

Komentari 3

Divjak: Maturanti koji su u izolaciji idu na jesenske rokove

Divjak: Maturanti koji su u izolaciji idu na jesenske rokove
1

Meni je jedini službeni dokument ono što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno i objavio, gdje jasno piše da učenici koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature, rekla je Divjak

VIDEO

Maturanti koji zbog mjera samoizolacije neće moći pristupiti pisanju državne mature u redovitom ljetnom roku, maturu će moći pisati na jesen te se temeljem postignutih rezultata redovito upisati na fakultete, rekla je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pogledajte 24 pitanja s Blaženkom Divjak:

- Meni je jedini službeni dokument ono što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno i objavio, gdje jasno piše da učenici koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature - rekla je Divjak odgovarajući na novinarska pitanja u četvrtak uoči sjednice Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako se u međuvremenu nešto promijeni, onda će se i taj dokument promijeniti - dodala je.

Na njih će se, kako je pojasnila, primjenjivati ista pravila kakva su vrijedila ranijih godina u slučajevima kada učenici zbog bolesti nisu bili u mogućnosti pristupiti pisanju ispita iz mature.

- Onda je postojao drugi rok na koji su oni išli, i postoji mehanizam kako se onda oni kasnije upisuju. Znači, to nije upitno - naglasila je ministrica.

Blaženka Divjak daje podršku: 'Budućnost je u vašim rukama'
Blaženka Divjak daje podršku: 'Budućnost je u vašim rukama'

Istaknula je kako u takvim slučajevima, kada je netko zbog opravdanog razloga – kao što je bolest – propustio redoviti rok za državnu maturu, vrijedi mogućnost upisa na fakultete u jesenskome roku i pod uvjetom da je učenik ostvario više bodova od posljednjega na listi.

- Možete se upisati u jesenskom roku ako ste imali opravdani razlog zašto niste bili u ljetnom klasificirani, ako imate više bodova od onoga koji je bio posljednji na listi. Znači, to je uvjet, inače ne - pojasnila je ministrica. U tom slučaju, povećavaju se upisne kvote.

Odgovarajući na pitanje novinara vezano uz uvođenje informatike u škole, ministrica je istaknula kako je 2018. godine, kada je donijeta odluka o obaveznoj informatici u 5. i 6. razredima osnovne škole, prihvaćena i odluka da se od jeseni 2020. godine informatika uvede kao izborni predmet u razrednu nastavu, odnosno, od prvoga razreda osnovne škole. Sada je vrijeme da škole izbornu informatiku nude učenicima od prvog razreda osnovne škole, dodala je Divjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a