Obavijesti

News

Komentari 34

Divjak: Ne treba nam toliko ekonomista, nećemo to plaćati!

Divjak: Ne treba nam toliko ekonomista, nećemo to plaćati!
1

Ministrica znanosti i obrazovanja još jednom je od Ekonomskog fakulteta u Zagrebu zatražila objašnjenje zašto upisuju čak 935 studenata više nego lani. S fakulteta joj zasad ne odgovaraju

VIDEO

Iako je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak još 4. lipnja od Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tražila očitovanje o povećanju upisnih kvota od čak 58 posto, do danas nije dobila odgovor.

Podsjetimo, po odobrenju Senata zagrebačkog Sveučilišta, Ekonomski fakultet ovo će ljeto u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija upisivati 2545 studenata. Lani su upisali njih 1310, što je povećanje broja brucoša na ekonomiji od čak 935. A u odnosu na lanjsku upisnu godinu, broj upisanih studenata sada se povećava za čak 1235 mjesta.
U njezinom pismu upućenom Fakultetu, a koje je objavio Dnevnik.hr, ministrica ističe kako nije jasno na temelju čega je "moguće uvećati upisne kvote, kako se zahtjeva odlukom Sveučilišta".

 

Na burzi 3409 ekonomista

Naime, Odlukom Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta u RH od akademske godine 2018/2019 do 2021/2022, odobreno je povećanje novca za subvenciju participacije u troškovima studija i sufinanciranje materijalnih troškova samo za studijske programe za koje postoji velika potreba na tržištu rada. Odnosno, navodi ministrica, gdje nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima najviše 30 posto od broja diplomiranih u prethodnoj godini.

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj registriranih nezaposlenih osoba s kvalifikacijama u visokom obrazovanju 2018. godini iznosio je 22.855, od čega je broj nezaposlenih osoba u polju ekonomije iznosio 3409, što čini 14,9 % od ukupnog broja nezaposlenih osoba s kvalifikacijama u visokom obrazovanju - ističe Blaženka Divjak.

Istaknimo pritom da se od ove akademske godine za 17 posto povećavaju iznosi subvencija koje ministarstvo daje za sve Programske ugovore za sva Sveučilišta. Prema tablici koju smo dobili iz ministarstva, vidljivo je kako je iznos subvencija ostao isti, iako se smanjio njihov broj:

Kako ističu, procjena iznosa subvencija za akademsku godinu 2019./2020. bit će poznata po završetku upisa prve i ostalih studijskih godina, nakon 1. listopada. Također, subvencije će se povećavati samo studijskim programima za koje postoji potreba za zapošljavanjem u Hrvatskoj, odnosno gdje nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima najviše 30% od broja diplomiranih u prethodnoj godini.

'Kvaliteta nastave je upitna'

- Slijedom svega navedenog, ovim putem iskazujemo zabrinutost prema činjenici da je Senat Sveučilišta u ZG donio odluku o povećanju upisne kvote za studijske programe u području društvenih znanosti, polju ekonomije, unatoč tome što obuhvat studenata koji i danas studiraju na studijskim programima društvenog i humanističkog područja u odnosu na broj studenata koji studiraju u STEM područjima znatno veći nego što je to europski prosjek i trend (Podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Eurostata za 2016.), unatoč tome što je u postupku vanjskog vrednovanja visokog učilišta, upravo zbog neadekvatnog omjera broja studenata i nastavnika, kvaliteta nastave na visokom učilištu procijenjena kao upitna, te unatoč objektivnim pokazateljima slabije zapošljivosti osoba s kvalifikacijama u polju ekonomije - ističe Blaženka Divjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.