Obavijesti

News

Komentari 1

Divjak: "Zakon o udžbenicima prati kurikularnu reformu"

Divjak: "Zakon o udžbenicima prati kurikularnu reformu"
1

zakonom se omogućava transparentniji i jednostavniji rad povjerenstva za odabir udžbenika, pri čemu će njegovi članovi biti tajni kako se u procesu odabira udžbenika na njih ne bi moglo utjecati, kaže Divjak

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da Prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama prati kurikularnu reformu apostrofirajući neke njezine zacrtane ciljeve.

"Prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama prati kurikularnu reformu tako da posebno apostrofira neke zacrtane ciljeve. Prije svega autonomiju učitelja i škola u odabiru načina poučavanja, a onda i materijala koje će pri tom koristiti", rekla je ministrica novinarima uoči saborske rasprave o prijedlogu zakona.

Novi zakon, dodala je, "na neki način ograničava samovolju onih koji formiraju slobodnu cijenu udžbenika na tržištu pa se na taj način rasterećuje i kućni budžet jer smo definirali najvišu cijenu kompleta udžbenika po razredima".

S obzirom na brojne pritužbe na težinu školskih torbi, novim se zakonom omogućava i kontrola mase udžbeničkih kompleta. "Tu smo slijedili preporuke Svjetske zdravstvene organizacije tako da obavezni udžbenici za, primjerice, prva četiri razreda ne smiju biti teži od tri kilograma", istaknula je Divjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim toga, zakonom se omogućava transparentniji i jednostavniji rad povjerenstva za odabir udžbenika, pri čemu će njegovi članovi biti tajni kako se u procesu odabira udžbenika na njih ne bi moglo utjecati.

"Sigurna sam da će cijeli proces omogućiti kvalitetnije udžbenike koji će biti rasterećeni i od činjenica, koji će imati veći naglasak na digitalnu transformaciju i koji će biti lakši za nošenje te rasteretiti kućne budžete", poručila je Divjak.

'Prijedlog ide u korist učenicima i roditeljima' 

Zakon o udžbenicima došao je pred zastupnike poslijepodne. 

- Ovaj prijedlog je izrazito u korist učenicima i njihovim roditeljima, u korist je učiteljima, ali definitivno zadire u različite interese onih koji imaju direktne koristi od sadašnjeg tržišta udžbenika, koji moramo znati da je na razini godine oko pola milijarde kuna. To je razlog što imamo različite spinove i moramo dobro razabrati koje su primjedbe opravdane, a koje dolaze od onih koji nemaju javni interes u prvom planu - kazala je resorna ministrica Blaženka Divjak u Saboru. 

Navela je kako poštuje da postoji i poslovni interes no napominje kako on ne smije biti prepreka tome da učenici, njihovi roditelji i učitelji budu rasterećeni. 

Goran Aleksić (SNAGA) upitao je ministricu zašto država nema strategiju kako bi imali jedan udžbenik za pojedini predmet za osnovnu i srednju školu, kao što je to bilo prije, da bude digitalno i besplatno. 

- Zašto mi imamo slobodno tržište u javnom obrazovanju? neka u privatnim školama kupuju kako hoće, ali u javnom obrazovanju protiv sam slobodnog tržišta jer ono nije dobro za taj dio posla. Mi se trebamo vratiti unatrag i napraviti ono što smo imali prije odnosno imati u svim školama iste udžbenike i raditi po njima - kazao je Aleksić. 

Ministrica je odgovorila kako je to jedan od modela koji se razmatrao i da ima dosta zagovornika takvog modela no da se time smanjuje izbornost. 

- Europska praksa pokazuje, što se tiče same kvalitete i onoga što treba u modernim školama da je bolje imati određenu vrstu izbornosti - kazala je.  

Miro Bulj (Most) je podsjetio ministricu da je ove godine zaboravila na 8000 djece koji su socijalno ugroženi, kada su u pitanju udžbenici. 

- Od pustog PR-a vi ste zaboravili 8000 socijalno najugroženijih učenika - kazao je. 
Divjak ga je podsjetila da se ispričala zbog kašnjenja odluke Vlade, koja je u međuvremenu donesena. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a