Obavijesti

News

Komentari 162

Policija je razbila prosvjed pred Skupštinom u Beogradu: Letjele dimne bombe, kamenje, suzavci

Policija je razbila prosvjed pred Skupštinom u Beogradu: Letjele dimne bombe, kamenje, suzavci

Građani traže poništenje izbora na svim razinama zbog navodnih nepravilnosti koje su utjecale na ishod

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

provaljuju u skupštinu u srbiji 01:53

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

prosvjed srbija 02:08

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
VUČIĆEVO DRUGO OBRAĆANJE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se obratio javnosti te otkrio kako ima "čvrste dokaze" da su večerašnji prosvjedi planirani. 

Dodao je da su dva policajca teže ozlijeđena tijekom večeri, a nekolicina njih su prošli s lakšim povredama.

- Zahvalio sam se svim pripadnicima policije i predstavnicima BIA-e... Tu je bio i šef biroa za koordinaciju službi, Ivica Dačić, koji je za sutra zakazao sjednicu Biroa u 15 sati. Ovo večeras je bilo pripremano, mi za to imamo dokaze i nećemo od toga odustati. Država će reagirati. Uvjeren sam da će tužiteljstvo i nadležni državni organi reagirati - rekao je Vučić.

Sigurnosne službe u potpunosti su predvidjele ove prosvjede, navodi.

- Večeras je pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije, vidjet ćemo kako će to kvalificirati tužitelji. Nastavlja se hapšenja širom grada nasilnika i siledžija - naveo je.

Policija je, prema prvim informacijama, uhitila 35 prosvjednika.

POLICIJA RAZBILA PROSVJED

Nekoliko stotina pripadnika interventne brigade policije i žandarmerije, opremljenih za razbijanje demonstracija, rastjeralo je prosvjednike ispred Skupštine Beograda, u koju je ranije večeras pokušalo ući nekoliko čelnika oporbe, razbijajući staklo na ulaznim vratima.

Beogradski mediji javljaju da je više ljudi, među kojima i nekoliko studenata, uhićeno, ali o tome zasad nema službenih potvrda. Desetine policijskih vozila blokirale su u međuvremenu zgradu beogradske Skupštine, a kordoni policije nalaze se i ispred ureda predsjednika Aleksandra Vučića na Andrićevom vencu u središtu grada.

VUČIĆ JEO JABUKE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je objavio fotografiju na kojoj - jede jabuke. Dok si je on narezao jabuke, policija je rastjeravala prosvjednike koji su se okupili ispred Skupštine grada Beograda.

- Trenuci predaha u predsjedništvu. Važno je sačuvati mir, uhititi nasilnike i osigurati budućnost našoj djeci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvijek na svom radnom mjestu i spreman štititi stabilnost zemlje, pozivam na suzdržanost, ali i nedvosmisleno očuvanje države. Naše Srbije. Jedne jedine - napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je ranije danas odbacio prigovore i optužbe da su izbori bili neregularni, nazivajući oporbu "lažljivcima" i najavio konstituiranje parlamenta do kraja siječnja, a nove vlade u veljači, ali nije isključio mogućnost ponavljanja izbora u Beogradu. 

Vučićeva vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državno izborno povjerenstvo (RIK) potvrdilo je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

Oporbena koalicija lijevog centra „Srbija protiv nasilja“ (SPN) osvojila je 23,38 posto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

IMA UHIĆENIH I OZLIJEĐENIH?

Kako je izjavio prvi na listi "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović, policija ga je napala, a dobio je i više udaraca s leđa. Dodao je da je čovjek koji je bio s njim dobio tri udarca, dok je djevojci koja je bila u njihovom društvu zavrtana ruka. Lazović je rekao da se policija nije osvrtala na to što je on zastupnik i ima imunitet.

- Napali su nas bez ikakvog razloga. Oni su znali da sam ja zastupnik, ali su me, bez obzira na to, udarili. Učinili su to podmuklo i s leđa - rekao je.

Novinar s Nove.rs napadnut je također, tvrdi, dobio je udarac pendrekom po ruci.

- U trenutku kada je krenuo policijski juriš prema Skupštini grada, manjoj grupi građana, u kojoj sam se nalazio, prišao je policajac. On me udario pendrekom po lijevoj ruci govoreći "mrš", iako sam imao vidno istaknutu novinarsku legitimaciju - ispričao je novinar Andrija Lazarević.

HITAN SASTANAK

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, potvrđeno je Tanjugu.

Komentari 162