Obavijesti

News

Komentari 93

'Djeca trebaju sjesti u školske klupe, a tamo neće biti Marka'

'Djeca trebaju sjesti u školske klupe, a tamo neće biti Marka'
1

Roditelji djece iz razreda kojeg je pohađao Marko, koji je poginuo u petak u naletu kamiona u Turnju, ali i svi ostali roditelji, najavljuju prosvjed. Traže postavljanje ležećih policajaca, kamere i gradnju zaobilaznice

VIDEO

Moje dijete ide s Markom u razred, ja sam predstavnik roditelja tog razreda, mi smo ovom strašnom tragedijom svi jako potreseni. Ovdje imamo golemi problem već godinama, svi mi imamo još djece koju trebamo poslati u školu. U ponedjeljak je osiguran krizni stožer za psihološku pomoć djeci. Djeca ne mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo, djeca trebaju sjesti u ponedjeljak u školske klupe gdje će gorjet jedna svijeća, gdje neće biti jednog njihovog prijatelja, kazala je majka Iva Latas.

Roditelji najavljuju sutra u 17 sati prosvjed kojim žele ukazati na katastrofalno stanje na državnoj cesti D-1 u Turnju na kojoj je 10-godišnjak u petak u 16.25 sati tragično nastradao dok je prelazio pješački prijelaz.

Svijeće u Turnju za poginulog dječaka: 'Blokirat ćemo cestu'
dijete

 'Deset godina se borimo da se zaobilaznica napravi'

- Mi svi na Turnju pokrenuli smo inicijativu, sve zbog užasa koji  jučer ovdje dogodio. Zbog gašenja jednog mladog života. Mi se već minimalno 10 godina borimo da se napravi zaobilaznica, koja je već i pokrenuta, znači otkupljena su sva zemljišta još osamdesetih  godina i napravio se most 2009. koji od tada stoji.  Pokupljeno je ne znam koliko novaca, nikad se nije nastavilo raditi. I ne samo ova cesta nego i tamo Sajevac, koji nema nogostupa a preko 200 djece ide ovdje u školu po cesti. Ovdje ima 440 djece u školi plus još 100 i nešto djece u vrtiću pa jer se mora nešto ovako dogoditi da bi se nešto napravilo - kazala je jedna druga majka, inače zamjenica predsjednice Vijeća roditelja iz Turnja.

'Sramite se! Jedna kamera bi spasila život, ali bitniji je WC...'
'Sramite se! Jedna kamera bi spasila život, ali bitniji je WC...'

'Inzistiramo na zaobilaznici, ležećim policajcima i kamerama'

- Postoji semafor ali semafor ništa ne znači, ljudi doslovno prolaze na crveno, ništa ne znači ni zebra. Inzistiramo na gradnji zaobilaznice, da se ovdje postave ležeći policajci i kamere. Bila sam prije dvije godine kod načelnika policije koji mi je rekao da je statistički ovo najsigurnija cesta. Ovdje je već toliko života izgubljeno, a stalno slušamo obećanja. Najavljujemo sutra prosvjed u 17 sati, očekujemo dolazak preko 500 ljudi, pozvan je cijeli Karlovac, cijeli Turanj i sva okolna mjesta - rekla je zamjenica predsjednice Vijeća roditelja iz Turnja.

'Roditelji su potpuno shrvani'

- Našeg Marka više nema. Roditelji su potpuno shrvani, ne želimo ih uznemiravati, jedva su se smirili, sada je malo prije Hitna otišla od njih, a bila je već nekoliko puta. Bio je jako dobar dječak i poslušan. Uvijek bi mi govorio, bako reci što god ti treba pomoći. Bio je jako društven i imao je puno prijatelja. Tako je i jučer otišao biciklom do prijatelja kada se dogodila tragedija, a promet je posljednjih godina nenormalan i to svakodnevno - na rubu snaga govori Zdenka, baka tragično preminulog Marka Mihalića-

Uz roditelje stradavanje dječaka teško je pogodilo je i njegovu stariju sestru. Podsjetimo dječak je biciklom prelazio kolnik na pješačkom prijelazu kada je na njega naletio kamion zagrebačkih registracija i na mjestu ga usmrtio. Policija provodi daljnju kriminalističku istragu kako bi utvrdila sve okolnosti ove nesreće, a zamjenica općinske državne odvjetnice u Karlovcu koja je prisustvovala uviđaju je rekla da još ne znaju okolnosti da li je dječak bio na biciklu ili nije.

Vozač je bio u potpunom šoku

- Čula sam udarac i ugledala kamion. Izišla sam van i pod kamionom vidjela tijelo dječaka. Strašno, skamenila sam se. Prestrašno. Vozač je bio u potpunom šoku nije znao niti broj policije - rekla nam je djelatnice pekare na Turnju ispred koje se dogodila nesreća. 

Nekoliko mještana nam je ispričalo da je dječak bio kod prijatelja na Sajevcu gdje su pekli kestene nakon čega su biciklima otišli do obližnjeg muzeja. Kad su se njih trojica vraćali, prvi je biciklom navodno prešao cestu i kamion mu je stao, no kada je cestu krenuo prelaziti Marko vozač ga vjerojatno nije vidio i udario je u njega. Treći dječak je pak pred svojim očima gledao kako mu stradava prijatelj.  

Brojni mještani, prijatelji, rodbina tijekom petka i subote su na mjestu stradavanja dječaka došli upaliti svijeće. Svi su u šoku zbog njegova preranog odlaska, a najviše njegovi školski prijatelji koji su do jučer s njime dijelili školske klupe. Doznajemo da su svi u razredu bili jako povezani a ponašali su se po principu svi za jednoga, jedan za sve. Tragičan odlazak dječaka jako je pogodio i potresao i njegovu razrednicu, a doznajemo da joj je bilo pozlilo. Djeca s kojoj smo razgovarali kažu da je Marko bio jako dobar dečko, pristojan i uvijek veseo i nasmijan. U školi je trenirao atletiku, a povremeno i nogomet u lokalnom klubu NK Korana koji se na Facebooku stranici dječaku uputio posljednji pozdrav od svih igrača, te prijatelja iz razreda i vrtića, trenera i Uprave. Mještani su obavijeni tugom, ali i bijesni jer se ne rješava njihov dugogodišnji problem zbog čega za nedjelju u 17 sati najavljuju prosvjed kako bi "natjerali" nadležne da završe obilaznicu za koju je prije devet godina izgrađen i dvotračno most vrijedan više od 50 milijuna kuna. 

Roditelji djece razreda kojeg je pohađao stradali Marko okupljeni u vijeću roditelja škole za nedjelju najavljuju prosvjed građana Turnja  kod kobnog pješačkog prijelaza. Brojni su potvrdili da će na njega doći kako bi se napokon riješio njihov gorući problem. 

- Odbijeni su još prošle godine zahtjevi naše ravnateljice za bolji nadzor tog djela dionice. Obrazloženje je bilo da statistički je to sigurni dio dionice, što gledajući već godinama s naše roditeljske strane nije istina, a Marko je postao crna statistika. Školu Turanj polazi preko 600 učenika koji svakim danom hodaju i prelaze nepregledan dio ceste. Osobno sam prije tjedan dana sastavila papire za peticiju koja bi osigurala bolje uvjete u krenula u skupljanje potpisa, jer moje rijeci na vijeću roditelja su bile "da ne želim ići na sahranu bilo kojem djetetu". Na svu moju tugu i žalost na sahranu ćemo ipak ići. Molim vas sve da u što većem broju dođete, odvojite komadić svog vremena za našu djecu i podržite naš prosvjed -  rekla je Iva Ilijaš Latas, majka djevojčice koja pohađa Markov razred i pozvala svoje sugrađane da ih podrže u prosvjedu, kao majku troje djece, za sve sadašnje i buduće naraštaje, te da se odazovu i time  pomognu kako bi vlast natjerali da dovrše obilaznicu oko Karlovca. 
Molim vas u ime tog anđela na nebu, predivnog dečkića koji više neće ići sa mojom Lorenom u razred da ne zanemarite tugu i bol te djece koja su ostala bez svog prijatelja. Duša mi plaće, ali moja misija koja je započeta prije tri tjedna na vijeću roditelja neće stati dok ne dobijemo ono sto život znači. 

Od roditelja djece koji pohađaju Osnovnu školu Turanj doznajemo da djecu niti ne puštaju da idu pješice u školu jer je to nemoguća misija, dok oni koji moraju svakog puta sa grčom u želucu strepe hoće li doći sigurno. 

- Ovdje je veliki problem, ograničenje je kroz naselje previsoko 70 km/h, samo je kod škole 50, nogostupa nema, a oni koji i jesu djeca bi trebala prijeći dva pješačka prijelaza no na njega vozači jednostavno ne staju. Oni jednostavno jure, evo i sada ste čuli kako trube čovjeku koji se hoće uključiti sa sporedne ceste na D1. Ne staju čak niti na semaforu kod škole, jednostavno zaobilaze aute koji su stali. Pješački prijelaz pak kod spomenika je toliko nepregledan, nalazi se u zavoju, auti staju kod pekare, tu je terasa kafića, ne znam zbog čega taj pješački nije više gdje je ravna cesta i preglednije - samo su neki os problema koji nam nabraja mještanin, roditelje dvoje školaraca koje svakodnevno vozi u školu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa