Obavijesti

News

Komentari 52

'Djeca umiru od rijetke bolesti, možda je vezana uz koronu...'

'Djeca umiru od rijetke bolesti, možda je vezana uz koronu...'
1

Talijanski i britanski liječnici istražuju moguću povezanost između Covida-19 i rijetke Kawasaki bolesti. Uočili su porast slučajeva oboljele djece s teškim upalnim sindromom...

VIDEO

Moguće je da su neka djeca umrla od upalnog sindroma povezanog s korona virusom, izjavio je danas britanski ministar zdravstva  Matt Hancock za britanski radio, javlja Reuters, te dodao kako je jako zabrinut zbog toga. Naime, talijanski i britanski liječnici prijavili su slučajeve djece mlađe od devet godina s teškim oblicima rijetke Kawasaki bolesti u posljednjih nekoliko dana. Hancock je dodao kako je broj slučajeva malen i da nisu 100% sigurni u povezanost, ali ih je situacija ipak alarmirala da vide postoji li poveznica. Hancock, koji je i sam prebolio koronavirus, nije htio reći o koliko se preminule djece radi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kawasaki bolest kod djece izaziva visoku temperaturu i otečene arterije, osip, a u teškim slučajevima i upalu srčanih arterija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slični slučajevi uočeni su u Italiji, gdje je u bolnicu u Bergamu protekloga mjeseca stiglo više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u proteklih godinu dana, rekao je dječji kardiolog Matteo Ciuffreda.

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na korona virus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona.

Novinari su na presici našeg Stožera upitali ravnateljicu bolnice 'Fran Mihaljević' Alemku Markotić o tim slučajevima.

- Na sreću, ovaj virus nije uzrokovao veliki pobol kod djece. Bilo je pojedinačnih slučajeva koji su bili teži, ali vrlo rijetko, koliko je zasad dokumentirano. Vrlo često kod opasnih i teških bolesti, u samom početku, virus ili bakterije mogu suprimirati naš imunološki sustav. To omogućava tom mikroorganizmu da se razmnožava - izjavila je Markotić te objasnila kako funkcionira upalni proces u tijelu. 

'Djeca koja imaju teže bolesti i starije ukućane nisu za školu'
'Djeca koja imaju teže bolesti i starije ukućane nisu za školu'

- Nakon toga vrlo često nastaje jedna jača upala koja je sastavljena iz cijelog niza imunoloških mehanizama, koja uz to što je korisna,jer pokušava uništiti mikroorganizme, može biti i štetna za naše tijelo i stanice. To je kao jedan rat između mikroorganizma i naše imunološke obrane, gdje kao u svakom ratu, nastane šteta. Tako i na našim stanicama može nastati šteta koja može dodatno pojačavati upalni odgovor. Isto tako neki mikroorganizmi mogu koristiti naše stanice i stimulirati neke stanice koje su zadužene za nešto drugo. Ako je taj upalni odgovor jako izražen možemo ga nazvati citokinskom olujom - kaže ravnateljica infektivne klinike i dodaje kako sve vrste upala dovode do toga da postoje teški klinički oblicik, oji nisu direktno uzrokovani virusom, nego reakcijama u našem tijelu. 

Djeca, dodaje, osobito do druge godine života, nemaju razvijen imunološki sustav kao odrasli. 

- I stariji ljudi nemaju tako učinkovit imunološki sustav kao što imaju zdravi, mladi ljudi. Virusi izazivaju različite oblike kliničke slike, mogu biti i genetski uvjetovani. Sve to skupa je povezano. U Covidu nema jasnih dokaza, osobito kod djece, da bi posebni mehanizmi bili nešto različiti. Ono što znanstvenici žele znati je zašto neke infektivne bolesti ne pogađaju djecu i zašto su djeca otpornija. Nažalost, za većinu bolesti, pa ni za Covid, koji je novi, to još ne razumijemo  - zaključuje Markotić. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor