Obavijesti

News

Komentari 52

"Dječaci su se nakratko iskrali, a onda sam začula krik Luke..."

"Dječaci su se nakratko iskrali, a onda sam začula krik Luke..."
9

Na Županijskom sudu u Karlovcu nastavljeno je suđenje velečasnom Željku Kutenu za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. U šahtu njegovog župnog dvora utopio se 18-mjesečni dječak

VIDEO

Svjedočenjem Mihaele Bobić, majke dječačića Lovre koji se prošle godine utopio u šahtu u dvorištu župnog dvora u Gorincima u općini Generalski stol, na Županijskom sudu u Karlovcu nastavljeno je suđenje velečasnom Željku Kutenu za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Kako javlja Radio Mrežnica, majka je rekla da su djeca uvijek bila pod nadzorom, njenim ili nekoga drugog. Ali tog kobnog 1. veljače nije dobro zatvorila vrata župnoga dvora niti je zaključala vrata na ogradi unutar koje se nalazio šaht pun vode. 

- Velečasni me toga jutra upozorio da je zaključao vrata ograde koja su vodila u dvorište sa šahtom te da je izvadio ključ. Sama sam ih otključala, ali ne i zaključala nakon što sam s dječacima objesila veš - kazala je majka i dodala: 'Dječaci su se iskrali van iz dvora. Izbivali tek 5 do 10 minuta kada sam začula krik starijeg sina Luke i zatekla 18-mjesečnog Lovru uz otvoreni šaht iz kojeg ga je izvukao brat'.

Je li šaht toga dana bio otkriven ili pokriven daskama nije znala reći tek da su daske dan prije bile na njemu. No, tko je daske pomicao i kako je mališan završio u 110 centimetara mutne vode i dalje je nepoznanica. Naime, policijski istražitelj i policijski tehničar koji su danas svjedočili kažu su oni zatekli šaht prekriven daskama. Sa njih su izuzeli tragove, ali ti tragovi, po nalogu Državnog odvjetništva, nikada nisu poslani na vještačenje.

Odvjetnica: Želimo znati tko je daske micao i tko ih je vratio natrag

A upravo to vještačenje, tvrdi obrana velečasnog Kutena, ključno je u ovom postupku.

- Želimo znati tko je daske micao i tko ih je vratio natrag. Što se događalo tog dana to želimo utvrditi. Tvrdimo i da su betonski blokovi bili na tim daskama jer o tome su govorili i ostali svjedoci. Ako je dokaz bio izuzet i trebao biti poslan na vještačenje onda ne može državni odvjetnik jednostrano odlučiti, u tijeku prethodnog postupka, da se radi o nevažnom dokazu. Za nas je to jako važan dokaz - rekla je za Radio Mrežnicu Kutenova braniteljica Đurđa Lipošćak.

Optužnicu protiv velečasnog smatra promašenom. 

– Ja bih rekla da se radi o jednom nesretnom slučaju u kojem je aktivno sudjelovao mali Luka (stariji brat stradalog dječačića Lovre op.a.), nemojmo to zaboraviti i mi se to ne bojimo reći. Usprkos svim upozorenjima mog branjenika djeca nisu bila do kraja kontrolirana. A i Centar za socijalnu skrb koji je razgovarao s roditeljima nakon svega je upravo to rekao, da se djeca predškolske dobi ne smiju ostaviti niti minutu bez nadzora starije osobe. Mislim da tu leži odgovor na sva pitanja - naglasila je Lipošćak.

Od sutkinje Sande Janković koja vodi ovaj sudski proces na Županijskom sudu u Karlovcu, Lipošćak je ponovo zatražila provođenje vještačenja i rekonstrukciju. Sutkinja je taj zahtjev odbila, ali je prihvatila prijedlog obrane za ispitivanjem još šest svjedoka. Oni će na red doći na idućem ročištu sredinom prosinca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:50

Utopio se u metar dubokom šahtu s vodom i vaponom

Podsjetimo, 2. veljače prošle godine, dječaci u dobi od 18 mjeseci i pet godina na trenutak ostali sami u dvorištu dvora. Tijekom igre mlađi dječak je upao u metar dubok betonski šaht ispunjen vodom i vapnom i utopio se. Stariji dječak ga je pokušavao izvući i dozivao majku, koja je brzo došla i izvukla dječaka, no on je već bio poplavio, bio je pothlađen i nije disao. Tada je naišao svećenik Kuten i mališana odmah odvezao u lokalnu ambulantu, gdje mu liječnica unatoč uloženim naporima nije uspjela pomoć i mogla je samo konstatirati njegovu smrt. 

Svećenik Kuten kojeg je ovaj događaja jako potresao, pred Sudskim vijećem se izjasnio da se ne osjeća krivim, a obranu će iznosit na kraju dokaznog postupka.

kuten | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iako se istraga bila vodila i protiv majke stradalog dječaka Mihaele (32) sa sumnjom da je djecu ostavljala bez nadzora protiv nje nije podignuta optužnica.

Danas su svjedočili susjedi, svećenik Marinko Vladić koji također stanuje u dvoru, te otac stradalog mališana Ivan, no nitko od njih nije bio prisutan samom događaju. Svi su oni iskazali da je šaht uvijek bio prekriven daskama i kamenom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa