Dječaka ugrizao vatreni crv u Rogoznici: 'Igrao se u plićaku, a onda mu se počeo širiti osip...' | 24sata
Obavijesti

News

Dječaka ugrizao vatreni crv u Rogoznici: 'Igrao se u plićaku, a onda mu se počeo širiti osip...'

Dječaka ugrizao vatreni crv u Rogoznici: 'Igrao se u plićaku, a onda mu se počeo širiti osip...'

Dijete se igralo s drugom djecom u plićaku na plaži u Rogoznici kad ga je ugrizao vatreni crv. Majka ga je odmah odvela na hitnu pomoć...

VIDEO

Na plaži u Rogoznici u subotu dijete (10) je ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku te je dječak završio na hitnoj.

Djetetova majka nam je ispričala kako se sve dogodilo.

- Šimun je bilo u plićaku sa hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje - rekla je mama.

Doc. dr. sc. Maja Krželj nam je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

- Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu, govori ona. 

Vatreni crv može biti dugačak do 35cm, ali  najčešće su veliki 5-10cm. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

'Ne dirajte ih!'

- Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru, objasnila je dr. Krželj.

Budite jako oprezni na plaži i pokušajte pripaziti na svoju djecu. A ako kod svog djeteta vidite slične simptome, odmah ga odvedite na hitnu, preporuka je liječnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta
VREMENSKA PROGNOZA

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak