Obavijesti

News

Komentari 24

'Djeci je definitivno mjesto u školama, ali one ne smiju biti traumatizirajući zatvori za njih'

'Djeci je definitivno mjesto u školama, ali one ne smiju biti traumatizirajući zatvori za njih'
1

Mostovi zastupnici u petak su dali podršku Ministarstvu obrazovanja za pokretanje nastave u klasičnom obliku, u školama, ali se ne slažu sa svim mjerama koje su donijeli u uputama pa predlažu svoje.

VIDEO

Konzultirajući struku, znanstvene studije i časopise, gledajući primjere drugih zemalja, primjerice Velike Britanije, možemo reći da je djeci definitivno mjesto u školskim klupama. Psihofizička šteta, uz kognitivnu, u slučaju nepohađanja nastave je puno veća od rizika kojem se izlažu po pitanju zaraze. Škola mora ići dalje i mi dajemo podršku Ministarstvu u tome, istaknuli su u petak Mostovi saborski zastupnici. 

No, ipak se ne slažu sa svim mjerama koje stoje u uputama uoči početka školske godine pa daju svoje prijedloge.

- Ono što stoji u uputama Velike Britanije jest da djeca u učionicama ne bi trebala nositi maske, čak ni tamo gdje nije moguća distanca. Upitna je korisnost maski u sprječavanju virusa - poručio je Nino Raspudić.

Škole ne smiju biti "traumatizirajući zatvori za učenike", naglasila je Marija Selak Raspudić, istaknuvši kako se to posebno vidi u slučajevima nošenja maski, kao i u tome kako će se izolirati "pojedinci koji kihnu."

- Sad dolazi jesen i mnoge druge respiratorne bolesti. Mjera izdvajanja učenika iz razreda i smještanje u posebnu prostoriju je loša jer ne samo da nastavnik, koji nije liječnik epidemiolog, mora procijeniti zdravstveno stanje učenika, već je i učenik stigmatiziran i izdvojen do dolaska roditelja - poručila je.

Mostovci smatraju pogrešnom preporuku o izvođenju nastave online za one koji će morati u samoizolaciju i izolaciju. 

- U tom smislu pozdravljamo ono što je rekao sindikat Preporod, no smatramo to nedovoljnim. Nije u šoldima sve, da nastavnike treba dodatno platiti za dodatni rad, no to nije dovoljno. Dodatni rad treba platiti, ali i svesti na minimum - rekla je predloživši da se sve izostane do dva tjedna treba tretirati kao uobičajeno odsustvo iz škole zbog bolesti.

- To dodatno opterećuje nastavnike, ali i same roditelje, a pokazalo se da takav tip nastave ionako nema dovoljne benefite za učenike. Zato mi predlažemo da se to tretira kao uobičajeno odsustvo zbog bolesti i da nije potrebna online nastava, jedino kada nedostaje više od polovice učenika, onda treba nastavu prebaciti online - rekla je dodavši kako treba omogućiti dodatno zapošljavanje osoblja u školama, kao i vrtićima.

Predlaže i izbacivanje blok satova i trosatne nastave naglasivši kako je i to loša mjera, koja će stvoriti velike razlike u obrazovanju uz lošiji ishod učenja. A zalaže se i za zadržavanje izborne nastave i sportskih aktivnosti u školama.

- Izborna nastava je iznimno važna i zbog nje učenici vole školu. Što se sportskih aktivnosti tiče, pa mi imamo jedan od najvećih javnozdravstvenih problema, a to je pretilost. Među prvih pet smo zemalja u EU po tom pitanju. Mi ćemo ovakvom mjerom dovesti do, osim potenciranja problema pretilosti, i potenciranja socijalnih razlika jer će se normalno sport odvijati u klubovima. Dakle, oni koji će si moći priuštiti sport u klubovima, nastavit će se baviti sportom, dok ona djeca koja su se do sad oslanjala na škole jer si to nisu mogla priuštiti, neće se moći baviti fizičkom aktivnošću - istaknula je. 

Ante Kujundžić, bivši ravnatelj OŠ Zmijavci, istaknuo je kako su nastavnici opet svedeni na administraciju i prepušteni sami sebi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.