Obavijesti

News

Komentari 21

Do cjepiva protiv gripe kod svog liječnika ili na punktu HZJZ-a: 'Pozivamo sve rizične skupine'

Do cjepiva protiv gripe kod svog liječnika ili na punktu HZJZ-a: 'Pozivamo sve rizične skupine'
2

Za novu sezonu gripe nabavljeno je 500.000 doza četverovalentnog cjepiva, a besplatno je za starije od 65 godina, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice.

VIDEO

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite u ponedjeljak je službeno počelo cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo poziva na cijepljenje rizične skupine građana. Za novu sezonu gripe nabavili su 500.000 doza četverovalentnog cjepiva, a besplatno je za starije od 65 godina, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Oni koji se žele cijepiti u ambulanti kod svog liječnika poželjno je da termin za cijepljenje dogovore telefonskim putem, a radi izbjegavanja gužvi povoljnih za širenje respiratornih infekcija.

U HZJZ-u cijepe svaku srijedu 

Građani koji nemaju svog liječnika ili se jednostavno ne žele naručivati, mogu se cijepiti na adresi Rockefellerova 12, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, svake srijede u mjesecu od 16 do 18 sati. Izuzetak su datumi kada je srijeda u mjesecu neradni dan. Važno je napomenuti da se u Rockfellerovoj srijedom možete cijepiti i protiv gripe i protiv Covida. Stariji od 12 godina mogu istovremeno primiti cjepiva protiv covida i gripe. 

Termini cijepljenja za nadolazeće razdoblje su: 8. studenoga, 2023., 15. studenoga, 2023., 22. studenoga, 2023., 29. studenoga, 2023., 6. prosinca, 2023.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama mogu se cijepiti kod obiteljskog liječnika cjepivom koje su kupile na temelju liječničkog recepta.

Vodeći hrvatski stručnjaci pozvali su rizične skupine stanovnika na cijepljenje protiv gripe upozorivši da posljedice gripe mogu biti srčani i moždani udar, upala pluća, pogoršanje kronične bolesti i smrtni ishod. Stručnjaci očekuju da će ovogodišnja sezona gripe biti slična lanjskoj, koja je rano počela, dugo je trajala i bila je nešto slabijeg intenziteta nego u pretpandemijskim godinama, npr. 2015./2016.

- Osobe u riziku, ako su cijepljene, imaju 80 do 90 posto manju šansu da razviju komplikacije bolesti, završe u bolnici i umru - rekao je nedavno infektolog Goran Tešović.

Lani je ostao neiskorišten dio cjepiva namijenjen rizičnim skupinama te je ono od siječnja bilo ponuđeno i ostalim skupinama stanovnika.

Raste interes za cijepljenjem. Doktor: 'Starijima se preporuča, i ja sam se cijepio 5. dozom'
Raste interes za cijepljenjem. Doktor: 'Starijima se preporuča, i ja sam se cijepio 5. dozom'

Sve to, kaže Tešović, ukazuje da se građani nisu dovoljno procijepili. Naime, samo je udio starijih od 65 godina, ne računajući kronične boelsnike, veći od broja naručenih doza. Nije poznato ni koliko je osoba lani umrlo od gripe jer se ne vodi evidencija koja bi razlikovala "tko je umro od gripe, a tko od kronične bolesti koju je gripa zakomplicirala".

Kardiologinja Jasna Čerkez Habek upozorila je na povezanosti gripe i povećanog rizika od teških kardiovaskularnih komplikacija, poput upale i slabljenja srčanog mišića. Postoji i posljedična opasnost i od nastanka ugruška i infarkta.

- Vjerojatnost za srčani udar, dok traju simptomi gripe, povećava se za deset puta, za moždani udar osam puta - istaknula je.

Dijabetičari rizična skupina

A da su osobe sa šećernom bolešću pod izrazito visokim rizikom od fatalnog ishoda, upozorio je dijabetolog Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

- Preko 80 posto oboljelih od dijabetesa tipa 2 preuhranjeno je i pretilo, više od njih 80 posto ima pridruženi visoki tlak i povećane masnoće u krvi. Promijenjen im je imunološki odgovor na akutni infekt te su u velikom riziku da zbog gripe dobiju upalu pluća, emboliju, infartkt, moždani udar, a povećan je i rizik od smrtnog ishoda - istaknuo je Rahelić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.