Obavijesti

News

Komentari 10

'Do kraja godine parafiskalni nameti manji za 330 mil. kuna'

'Do kraja godine parafiskalni nameti manji za 330 mil. kuna'
3

Uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra ključna je reforma jer će ubrzati mnoge druge odluke od strane države, u prvom redu izdavanje građevinskih dozvola

VIDEO

Premijer Tihomir Orešković najavio je u srijedu da će se do kraja ove godine dodatno smanjiti parafiskalni nameti tvrtkama u visini 0,1 posto BDP-a ili za oko 330 milijuna kuna te će se uvesti zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra.

Uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra ključna je reforma jer će ubrzati mnoge druge odluke od strane države, u prvom redu izdavanje građevinskih dozvola, kazao je Orešković na konferenciji "Poslovna klima u Hrvatskoj - prilika ili izazov" u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Neke od mjera koje Vlada planira provesti su i pojednostavljenje zakonodavnog okvira te reforma javne uprave, rekao je Orešković, napominjući kako dolazi iz poslovnog svijeta i kako je upoznat s problemima poduzetnika.

- Vjerujem da će reforme koje Vlada planira olakšati poslovanje - naglasio je premijer.

Mali i srednji poduzetnici su srce svake zemlje kada je u pitanju gospodarski rast, kazao je premijer te dodao kako će Vlada osnovati fond s oko 500 milijuna eura namijenjen malim i srednjim poduzetnicima. 

Hrvatska, dodao je, može koristiti i iskustva drugih zemalja, odnosno iskoristiti modele koji već postoje kako bi ubrzala procese, primjerice u sektoru poljoprivrede i slično.

Premijer je podsjetio kako je jučer u Saboru predstavio prijedlog proračuna za ovu godinu.

- Proračun je prvi dio četverogodišnjeg plana da se zemlja izvuče iz duboke krize, a drugi dio su reforme koje su prošli tjedan predstavljene Europskoj komisiji - kazao je premijer.

HGK će podržati Vladu u provođenju reformi

Predsjednik HGK Luka Burilović najavio je kako će Vlada imati podršku Komore u provođenju reformi.

- Hrvatska ima potencijala, ima vrijedne ljude, ali treba prekinuti dugogodišnju krizu upravljanja. Najveći uteg za poduzetnike su stalne izmjene zakona, administrativne barijere i antipoduzetnička klima koja vlada - rekao je Burilović.

Ističe kako će i Komora svoje napore usmjeriti ka bržem povlačenju sredstava iz EU fondova, a naglasio je i nužnost usklađivanja obrazovanja s potrebama gospodarstva.

Kao neke od projekata na kojemu HGK radi izdvojio je digitalnu komoru, internacionalizaciju gospodarstva, centar industrijskog razvoja, dualni sustav obrazovanja, start-up Hrvatska, itd.

I veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Thomas Eberhard Schultze ističe važnost jačanja poduzetničke klime, pojednostvljenja ishođenja dozvola, osobito na lokalnoj razini te razvoj strukovnog obrazovanja.

- Ova godina će biti dobra za Hrvatsku ako se provedu sve reforme. U tom će slučaju doći do rasta i to značajnog - smatra Schultze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.