Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
23 komentara

Dobavljači: Kreće isplata 378 milijuna kuna najugroženijima

Vijeće vjerovnika je donijelo prvu odluku o isplati ukupno 378 milijuna kuna. Izvor financiranja su jučer odobrena kreditna sredstva, a ići će prema najugroženijim dobavljačima

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
23 komentara

Koordinacija proizvođača i dobavljača u petak je izvijestila da je privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u četvrtak donijelo prvu odluku o isplati 378 milijuna kuna iz odobrenih kreditnih sredstava, i to najugroženijim dobavljačima. 

"Jučer je održana prva sjednica vjerovničkog vijeća u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom. Vijeće vjerovnika je donijelo prvu odluku o isplati ukupno 378 milijuna kuna. Izvor financiranja su jučer odobrena kreditna sredstva, a vijeće je jednoglasno odlučilo preusmjeriti novac prema najugroženijim dobavljačima", navodi se u izjavi Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora.

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izvijestio je u četvrtak da je s četiri hrvatske banaka potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 80 milijuna eura, kredit je s kamatnom stopom 4,97 posto, na rok od 15 mjeseci.

Već je dan nalog da se ta sredstva puste u sustav grupe i svim dobavljačima tvrtki članica koncerna Agrokor. Već od sutra počinje plaćanje svim dobavljačima Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i svih kompanija unutar grupe, rekao je Ramljak u izjavi novinarima.

"Mislim da smo napravili veliku stvar. Isto tako, sve plaće su isplaćene. Tako da smo ovaj tjedna završili s vrlo pozitivnim i dobrim rezultatima", ocijenio je Ramljak.

Kako je najavio, prvi koji će dobiti novac od tog kredita bit će "nekoliko tisuća malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i srednjih poduzeća, koji mjesecima nisu bili plaćeni".

Potraživanja dobavljača prema Agrokoru, prema financijskom izvješću za prvih devet mjeseci prošle godine, iznose otprilike 16 milijardi kuna.

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je donio rješenje o imenovanju članova privremenog vjerovničkog vijeća, u kojem su predstavnici odgovarajućih skupina vjerovnika. U privremeno su vjerovničko vijeće imenovani predstavnik Kraša, stočar iz Gudovca Toni Raič, predstavnici američke kompanije Knighthead Capital Management, ruskog Sberbanka i Zagrebačke banke.

Rješenjem suda u privremeno vjerovničko vijeće imenovano je pet članova, kao što je predviđeno Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

Privremeno vjerovničko vijeće ima ista prava, ovlasti i obveze kao i "pravo" vjerovničko vijeće i to sve dok se ono ne osnuje.

Zakon, naime, predviđe da vjerovničko vijeće ima najviše devet članova, predstavnika vjerovnika. Broj članova vijeća i razvrstavanje u skupine vjerovnika sud utvrđuje na prijedlog izvanrednog povjerenika, pri čemu broj članova mora biti neparan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ukupno 600 milijuna kuna?

Iz Agrokora su u četvrtak krenule uplate prema dobavljačima, koji bi novac trebali dalje slati malim OPG-ovima, potvrdio je Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

"Počele su stizati potvrde o uplatama. Ukupno je prema dobavljačima pušteno oko 600 milijuna kuna jučer, što direktno što prema povezanim društvima agrokora. Prema dogovoru s velikim dobavljačima, kada oni dobiju sredstva, vecinu će isplatiti prema malim OPG-ovima. Prema jutropnjim informacijima mali OPG-ovi ovisno od tvrtke do tvrtke dobivaju cca oko 15% svog ukupnog duga. Najviše su dobili Agrokor, Konzum, Tisak i tako dalje", rekao je Jaić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message