Obavijesti

News

Komentari 23

Dobavljači: Kreće isplata 378 milijuna kuna najugroženijima

Dobavljači: Kreće isplata 378 milijuna kuna najugroženijima
1

Vijeće vjerovnika je donijelo prvu odluku o isplati ukupno 378 milijuna kuna. Izvor financiranja su jučer odobrena kreditna sredstva, a ići će prema najugroženijim dobavljačima

VIDEO

Koordinacija proizvođača i dobavljača u petak je izvijestila da je privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u četvrtak donijelo prvu odluku o isplati 378 milijuna kuna iz odobrenih kreditnih sredstava, i to najugroženijim dobavljačima. 

"Jučer je održana prva sjednica vjerovničkog vijeća u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom. Vijeće vjerovnika je donijelo prvu odluku o isplati ukupno 378 milijuna kuna. Izvor financiranja su jučer odobrena kreditna sredstva, a vijeće je jednoglasno odlučilo preusmjeriti novac prema najugroženijim dobavljačima", navodi se u izjavi Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora.

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izvijestio je u četvrtak da je s četiri hrvatske banaka potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 80 milijuna eura, kredit je s kamatnom stopom 4,97 posto, na rok od 15 mjeseci.

Već je dan nalog da se ta sredstva puste u sustav grupe i svim dobavljačima tvrtki članica koncerna Agrokor. Već od sutra počinje plaćanje svim dobavljačima Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i svih kompanija unutar grupe, rekao je Ramljak u izjavi novinarima.

"Mislim da smo napravili veliku stvar. Isto tako, sve plaće su isplaćene. Tako da smo ovaj tjedna završili s vrlo pozitivnim i dobrim rezultatima", ocijenio je Ramljak.

Kako je najavio, prvi koji će dobiti novac od tog kredita bit će "nekoliko tisuća malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i srednjih poduzeća, koji mjesecima nisu bili plaćeni".

Potraživanja dobavljača prema Agrokoru, prema financijskom izvješću za prvih devet mjeseci prošle godine, iznose otprilike 16 milijardi kuna.

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je donio rješenje o imenovanju članova privremenog vjerovničkog vijeća, u kojem su predstavnici odgovarajućih skupina vjerovnika. U privremeno su vjerovničko vijeće imenovani predstavnik Kraša, stočar iz Gudovca Toni Raič, predstavnici američke kompanije Knighthead Capital Management, ruskog Sberbanka i Zagrebačke banke.

Rješenjem suda u privremeno vjerovničko vijeće imenovano je pet članova, kao što je predviđeno Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

Privremeno vjerovničko vijeće ima ista prava, ovlasti i obveze kao i "pravo" vjerovničko vijeće i to sve dok se ono ne osnuje.

Zakon, naime, predviđe da vjerovničko vijeće ima najviše devet članova, predstavnika vjerovnika. Broj članova vijeća i razvrstavanje u skupine vjerovnika sud utvrđuje na prijedlog izvanrednog povjerenika, pri čemu broj članova mora biti neparan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

Ukupno 600 milijuna kuna?

Iz Agrokora su u četvrtak krenule uplate prema dobavljačima, koji bi novac trebali dalje slati malim OPG-ovima, potvrdio je Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

"Počele su stizati potvrde o uplatama. Ukupno je prema dobavljačima pušteno oko 600 milijuna kuna jučer, što direktno što prema povezanim društvima agrokora. Prema dogovoru s velikim dobavljačima, kada oni dobiju sredstva, vecinu će isplatiti prema malim OPG-ovima. Prema jutropnjim informacijima mali OPG-ovi ovisno od tvrtke do tvrtke dobivaju cca oko 15% svog ukupnog duga. Najviše su dobili Agrokor, Konzum, Tisak i tako dalje", rekao je Jaić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.