Obavijesti

News

Komentari 3

Dobili i nagradu u Abu Dhabiju: Osnovna škola u Škabrnji ima svjetlosni internet iz budućnosti

Dobili i nagradu u Abu Dhabiju: Osnovna škola u Škabrnji ima svjetlosni internet iz budućnosti
5

Osnovna škola "Vladimir Nazor" iz Škabrnje među prvima u Europi uvela je Li-Fi, svjetlosni internet. Očekuje ih promocija na Expo-u u Dubaiju, a o projektu će se pisati i u knjizi koju priprema Vatikan

VIDEO

Krenuli smo od onoga sa čime najviše raspolažemo, a to je sunce. Ovo je sunčan kraj, priča nam Marin Pavičić usred tmurne, kišom okupane Škabrnje.

Marin je, naime, ravnatelj Osnovne škole "Vladimir Nazor", pionirske ustanove koja je uvela - svjetlosni internet. Tehnologija se zove Li-Fi, a podrazumijeva, laički rečeno, svjetlosni prijenos interneta.

- Jednostavno je zapravo. Putem svjetla širi se signal prema računalu i mislim da smo jedini koji takvu tehnologiju koriste u Hrvatskoj, ako ne i u Europi - priča Pavičić i demonstrira kako to funkcionira. Donosi laptop, spaja ga na stolu, točno ispod nekakve, na prvi pogled obične lampe. U laptop uključuje četvrtastu kutijicu koja upija snop svjetla iz lampe, a ono zauzvrat omogućuje isto ono čemu služe routeri u našim kućama. Samo puno brže.

- Planiramo rekonstrukciju informatičke učionice u kojoj ćemo imati ovakav vid interneta. On je višestruko koristan, ne zahtijeva dodatno kabliranje, a energiju dobivamo iz solarnih panela na krovu škole. Već sad štedimo, računi za struju su nam puno manji. Koliko čujem, razmišlja se da bi i neki veliki gradovi krenuli u projektiranje škola s Li-Fijem - nasmijano objašnjava ravnatelj.

Priča je počela prije nekoliko godina, predstavljanjem projekta o održivom razvoju pod imenom "Sretna škola plave ekonomije", a koji je, između ostalog, uključivao i solarnu tehnologiju. Za svoju ideju ekipa iz Osnovne škole Vladimir Nazor dobila je 2018. nagradu "Zayed Future Energy Prize" od 100.000 dolara, koju dodjeljuje Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, u konkurenciji od 370 škola.

Nagradu je u Abu Dhabiju preuzela Leonarda Škara, jedna od učenica, odjevena u tradicionalnu nošnju, a kako se čini, zasluženi novac očito odlazi u kvalitetne svrhe. Među plakatima u školi, koji uključuju onaj o nultoj toleranciji na nasilje i veliki pano o "Eko superjunacima", ustoličen je i veliki, uokvireni kolaž s dodjele nagrade za projekt "Sretne škole plave ekonomije", kojeg potpisuju Marin Pavičić, Ina Matijević i Ivana Ražov. Na slikama je istaknuta i učenica Leonarda u društvu nobelovca i izumitelja LED svjetla Shuija Nakamure. Međutim, promocija škabrnjanske škole ne staje samo na futurističkom internetu. Osim širenja projekta u suradnji s Carnetom, iščekuju i internacionalnu reklamu na najvećem globalnom sajmu.

- Projekt je prepoznat vani i izdvojen je kao jedan od 25 projekata objedinjenih u knjizi o obrazovanju za budućnost koju tiska Vatikan. Predgovor će napisati papa Franjo i Vatikan će je promovirati na Expo-u u Dubaiju - pohvalio se ravnatelj Pavičić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.