News

Komentari 3

Dobili i nagradu u Abu Dhabiju: Osnovna škola u Škabrnji ima svjetlosni internet iz budućnosti

Dobili i nagradu u Abu Dhabiju: Osnovna škola u Škabrnji ima svjetlosni internet iz budućnosti

Osnovna škola "Vladimir Nazor" iz Škabrnje među prvima u Europi uvela je Li-Fi, svjetlosni internet. Očekuje ih promocija na Expo-u u Dubaiju, a o projektu će se pisati i u knjizi koju priprema Vatikan

Krenuli smo od onoga sa čime najviše raspolažemo, a to je sunce. Ovo je sunčan kraj, priča nam Marin Pavičić usred tmurne, kišom okupane Škabrnje.

Marin je, naime, ravnatelj Osnovne škole "Vladimir Nazor", pionirske ustanove koja je uvela - svjetlosni internet. Tehnologija se zove Li-Fi, a podrazumijeva, laički rečeno, svjetlosni prijenos interneta.

- Jednostavno je zapravo. Putem svjetla širi se signal prema računalu i mislim da smo jedini koji takvu tehnologiju koriste u Hrvatskoj, ako ne i u Europi - priča Pavičić i demonstrira kako to funkcionira. Donosi laptop, spaja ga na stolu, točno ispod nekakve, na prvi pogled obične lampe. U laptop uključuje četvrtastu kutijicu koja upija snop svjetla iz lampe, a ono zauzvrat omogućuje isto ono čemu služe routeri u našim kućama. Samo puno brže.

- Planiramo rekonstrukciju informatičke učionice u kojoj ćemo imati ovakav vid interneta. On je višestruko koristan, ne zahtijeva dodatno kabliranje, a energiju dobivamo iz solarnih panela na krovu škole. Već sad štedimo, računi za struju su nam puno manji. Koliko čujem, razmišlja se da bi i neki veliki gradovi krenuli u projektiranje škola s Li-Fijem - nasmijano objašnjava ravnatelj.

Priča je počela prije nekoliko godina, predstavljanjem projekta o održivom razvoju pod imenom "Sretna škola plave ekonomije", a koji je, između ostalog, uključivao i solarnu tehnologiju. Za svoju ideju ekipa iz Osnovne škole Vladimir Nazor dobila je 2018. nagradu "Zayed Future Energy Prize" od 100.000 dolara, koju dodjeljuje Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, u konkurenciji od 370 škola.

Nagradu je u Abu Dhabiju preuzela Leonarda Škara, jedna od učenica, odjevena u tradicionalnu nošnju, a kako se čini, zasluženi novac očito odlazi u kvalitetne svrhe. Među plakatima u školi, koji uključuju onaj o nultoj toleranciji na nasilje i veliki pano o "Eko superjunacima", ustoličen je i veliki, uokvireni kolaž s dodjele nagrade za projekt "Sretne škole plave ekonomije", kojeg potpisuju Marin Pavičić, Ina Matijević i Ivana Ražov. Na slikama je istaknuta i učenica Leonarda u društvu nobelovca i izumitelja LED svjetla Shuija Nakamure. Međutim, promocija škabrnjanske škole ne staje samo na futurističkom internetu. Osim širenja projekta u suradnji s Carnetom, iščekuju i internacionalnu reklamu na najvećem globalnom sajmu.

- Projekt je prepoznat vani i izdvojen je kao jedan od 25 projekata objedinjenih u knjizi o obrazovanju za budućnost koju tiska Vatikan. Predgovor će napisati papa Franjo i Vatikan će je promovirati na Expo-u u Dubaiju - pohvalio se ravnatelj Pavičić.

Najčitaniji članci