Obavijesti

News

Komentari 16

Dobio 30 godina zatvora: Ubio susjedu šakama i ukrao novac

Dobio 30 godina zatvora: Ubio susjedu šakama i ukrao novac
2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Veru Jadan ubio je 24. listopada 2018. u njezinoj kući u Bedekovčini. Odmah nakon što je ušao u kuću, nesretnu ženu gurnuo je na pod te je izudarao rukama i tupim predmetom

VIDEO

Karlo Vuksan (28) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zagrebu u petak osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva susjede Vere Jadan u Bedekovčini. 

Prema optužnici, Veru Jadan ubio je 24. listopada 2018. u njezinoj kući u Bedekovčini. Odmah nakon što je ušao u kuću, nesretnu ženu gurnuo je na pod te je izudarao rukama i tupim predmetom. Kako bi svladao njezin otpor, sjedio joj je na prsima, a od zadobivenih ozljeda nesretna je žena na mjestu umrla.

Zagreb: Objava presude Karlu Vukasnu optuženom za teško ubojstvo Vere Jadan

Vuksan je nakon toga, prema optužnici, ispremetao kuću žrtve. Susjedi je uzeo novčanik u kojem je bilo oko 1000 kuna  i bankovne kartice, koje je iskoristio kako bi u sljedeća dva dana do uhićenja s njezina računa na bankomatima u Zagrebu i Bedekovčini podigao ukupno 10.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sudac Dražen Kevrić objasnio je kako je Vuksan za teško ubojstvo dobio 29 godina zatvora, no opozvali su mu dvije uvjetne kazne na koje je bio pravomoćno osuđen u vrijeme počinjenja zločina. Tako mu je opozvana jedna presuda Općinskog suda u Zlataru kojom je bio osuđen na šest mjeseci zatvora i druga na deset mjeseci zatvora. Kako jedinstvena kazna mora biti manja od zbroja svih pojedinačnih kazni Županijski sud u Zagrebu odrezao mu je ukupno 30 godina.

Vuksan je izricanje presude pratio mirno i bez emocija. U istražnom zatvoru, gdje boravi od uhićenja 27. listopada prošle godine, prilično se udebljao. Tek nakon što je sudac završio s izlaganjem upitao je: "Mogu li ja sad nešto reći?"

- Ne. Imat ćete prilike za to u žalbi - kratko mu je poručio sudac.

U obrazloženju presude naveo je da su glavni dokazi na temelju kojih su Vuksana osudili bili DNA tragovi pronađeni na tenisicama, rukavicama i kapi, koje je ostavio u ruksaku u sefu na Glavnom kolodvoru. Na njima su forenzičari pronašli miješani trag DNA profila kako Vuksana tako i ubijene susjede. Tragovi krvi Vere Jadan pronađeni su i na majici u njegovoj kući.

Vuksan je na optužnom vijeću i pripremnom ročištu prvo priznao da je ubio susjedu, no poricao je da bi to učinio radi koristoljublja. Na prvom ročištu promijenio je priču i ustvrdio da nije kriv.

- Samo bi životinja to napravila svojoj susjedi koju poznaje cijeli život - kazao je Vuksan. U svojoj obrani ispričao je, sudu neuvjerljivu, priču da je kobne večeri čuo krikove susjede te ušao u kuću vidjeti što se događa. Tvrdio je da ju je našao kako leži u kupaonici u lokvi krvi.

- Još je bila živa, hroptala je. Skinuo sam majicu i stavio joj pod glavu. Tad sam osjetio nešto hladno na vratu. Okrenuo sam se i ugledao trojicu muškaraca koje poznajem iz Bedekovčine. Imali su pištolj i prijetili da će ubiti mene i članove moje obitelji ako ih ne poslušam - tvrdio je Vuksan. Kazao je da su ga natjerali da s bankomata, koristeći njezine kartice i pin, podigne novac koji im je zatim morao predati.

Sud nije povjerovao njegovoj obrani. Kod odmjeravanja kazne kao olakotne okolnosti cijenili su njegovu tešku obiteljsku situaciju, jer mu je otac umro od problema s alkoholom, a majka ih je ostavila i osnovala drugu obitelj. Njega i brata odgojila je baka.

Prema psihijatrijskom vještačenju u vrijeme ubojstva je bio smanjeno ubrojiv, no ne bitno, a psihijatar vještak dr. Ante Bagarić utvrdio je da ima podvojenu ličnost te da je ovisnik o više psihoaktivnih tvari, a dijagnosticirana mu je i štetna uporaba videoigara. 

Što se tiče otegotnih okolnosti, one su svakako težina samog kaznenog djela, koja pozuje njegovu iznimnu kriminalnu volju te činjenica da je kazneno djelo počinio pod čak dvije uvjetne presude. Morat će platiti i sudske troškove, čiji iznos tek treba utvrditi.


Bedekovčina: Do smrti zatukao staricu zbog desetak tisuća kn
Bedekovčina: Do smrti zatukao staricu zbog desetak tisuća kn

Dan nakon ubojstva je vlakom otišao u Zagreb i pozvao svoje dvoje prijatelja da mu se pridruže.

Otišao je u Travno gdje je kupio marihuanu i amfetamin, da bi navečer sve troje iznajmili sobu u jednom motelu u Savskoj. U sobi su te večeri pušili "travu" i pili džus-votku, a ujutro su htjeli krenuti vlakom nazad u Bedekovčinu. Tad je i uhićen na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.

S ukradenim novcem Vuksan je otišao u zalagaonicu te podignuo svoj Playstation 4 koji je ranije bio založio za 800 kuna, a u prodavaonici je kupio i joystick i jednu igricu za konzolu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda