Obavijesti

News

Komentari 16

Dobio 5000 eura: Ovo je pouka da se trud i rad na kraju isplate

Dobio 5000 eura: Ovo je pouka da se trud i rad na kraju isplate
2

Osječki brucoš Marko Rajković prvi je dobitnik nagrade "Sakač" za najbolje riješenu državnu maturu iz informatike i matematike. Još 20 najmaturanata dobilo je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja

VIDEO

Važno je ulagati u znanje, ne biti zavidan na tuđim rezultatima nego se na njih ugledati i nadati se da ćemo jednog dana mi biti ti koji će rasturati, poručio je okupljenima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Marko Rajković, prvi dobitnik nove nagrade "Sakač" u iznosu od 5.000 eura.

Osječki maturant koji je nagrađen jer je bez greške napisao test iz informatike na državnoj maturi, te s jednom pogreškom test iz matematike na višoj A razini, a odličan je dobio i iz hrvatskog jezika i engleskog, prošli je tjedan upisao studij matematike i računarstva na osječkom sveučilištu. Na svečanoj dodjeli nagrade u svoje i u ime još 20 najboljih maturanata koji su primili novčane nagrade ministarstva, zahvalio je roditeljima, nastavnicima i mentorima.

- Drago da je puno maturanata postiglo dobre rezultate što pokazuje kako u Hrvatskoj postoji potencijal u koji treba nagraditi i da Hrvatska ima vrlo talentirane ljude. Bit će nas raznih zanimanja i zato se trebamo međusobno pomagati za dobrobit svih nas, jer ako mi nećemo, tko će - zaključio je Rajković čiji je govor popraćen burnim pljeskom.

Pokretanje videa...

01:17


Za 24sata Marko je s iznimnim ponosom istaknuo:

- Nagrada "Sakač" je kruna moga rada, moje marljivosti i mislim da je to pouka da se trud isplati na kraju i da se samo treba raditi i postizati sjajne rezultate.

A Marka i ostale maturante pozdravio je govorom i jedan od najvećih hrvatskih informatičara Boris Sakač, koji je inicijator i donator nove nagrade. Stručnjak koji je gotovo 30 godina radio na informatičkom osiguranju Olimpijskih igara, istaknuo je kako danas nijedan posao više nije zamisliv bez informatike. I to je glavni razlog, istaknuo je, zašto sva djeca trebaju učiti informatiku. Ne zato da postanu programeri, već da uz pomoć tehnologije još bolje obavljaju poslove koje će raditi.

- Pozdravljam uvođenje informatike u škole i mnogi  to pogrešno mistificiraju, a neki i zaziru od nje. Nije svrha da svi postanu programeri ili dizajneri,  informatika je osnova pismenosti koju treba što prije savladati bez obzira što će se u životu raditi - istaknuo je Boris Sakač.

- Ne promoviramo digitalizaciju radi digitalizacije, nego radi boljih ishoda učenja, ona je u službi boljih šansa naših učenika na tržištu rada, alat bez kojeg teško da ćemo prosperirati - istaknula je i ministrica Blaženka Divjak, obraćajući se uzvanicima i čestitajući dobitnicima nagrada.

Kritike koje dobivamo, ocijenila je pritom, rezultat su toga što se ljudi boje promjena i nije shvaćeno  koliko se potrebe društva i gospodarstva mijenjaju. 

- Treba shvatiti koliko je ulaganje u obrazovanje, znanost i istraživanje važno te da ono nije trošak, nego investicija, što se najbolje vidi kod najrazvijenijih država - istaknula je Divjak.

Nagrađeni učenici, koji su svi upisali fakultete u Hrvatskoj, podijelili su svoja iskustva mlađim kolegama koji tek kreću u srednjoškolske vode. 

- Definitivno je važan redovit rad i stvaranje radnih navika već kroz srednju školu, ali i dodatan rad na sebi, mimo škole. To je ono što će nas progurati među najbolje od najboljih. Uz to i vrhunske rezultate može se ostati i u Hrvatskoj. Rad na sebi znači uzimanje online kurseva, prihvaćanje svih prilika koje dobijemo, internshipovi, udruge mladih, upoznavanje drugih područja, u svakom slučaju stalno nekakav rad i istraživanje - kazala nam je Anđela Maleš, maturantica III. gimnazije Split.

Iz te škole došao je i Mislav Barić, koji se jučer navečer vratio iz Pariza s kemičarske olimpijade, na kojoj je s kolegicama i kolegama osvojio broncu.

- Bilo je jako lijepo iskustvo. Prvenstveno zbog društva koje sam upoznao, ali i medalja. Budućim srednjoškolcima bih svakako preporučio da ne budu kampanjci, već da konstantno uče, dobro organiziraju vrijeme, ali da imaju vremena za sebe, da se mogu opustiti i da se ne nerviraju previše oko rezultata, jer uz ustrajan i kvalitetan rad rezultati će se pokazati.

Posebnim priznanjima i nagradom od 2500 kuna Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nagradilo 20 učenica i učenika. Oni su postigli izniman rezultat iz hrvatskog jezika, matematike i obaveznog stranog jezika na višoj, A razini:Domagoj Perković, Anđela Maleš, Mislav Barić (III. gimnazija Split)
Laura Horvat (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec)
Kim Staničić i Josip Srzić (Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske)
Jana Jelčić, Bjanka Vrljić, Karlo Bujas, Laura Busak i Tina Drinčić (V. gimnazija, Zagreb)
Marko Tutić, Tin Plavec, Laura Boroš, Ana Marija Anđelić, Lucija Gojmerac (XV. gimnazija, Zagreb)
Karlo Anđelković (II. gimnazija, Zagreb)
Toni Ivanković (III. gimnazija, Osijek)
Petra Daković (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok)
Luka Buršić (Glazbena škola Ivana Matetića - Ronjgova, Pula)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji