Obavijesti

News

Komentari 1

Dobio godinu dana zatvora: Jurio autom, naletio na dječaka na biciklu i nije se zaustavio

Dobio godinu dana zatvora: Jurio autom, naletio na dječaka na biciklu i nije se zaustavio

Okrivljenik je u svojoj obrani kazao da kada je vidio ispred sebe dvoje djece koja su se biciklima kretala sredinom ceste, da ih je upozorio sirenom

Đuro Koren (79)iz Koprivnice nepravomoćno je osuđen na koprivničkom Općinskom sudu na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog prometne nesreće koju je izazvao 12. lipnja 2019. godine u naselju Gorička, u kojoj je teško ozlijeđen 9-godišnji dječak. Uz teške ozljede Koren nije pružio pomoć već se odvezao s mjesta udesa bez zaustavljanja.

U obrazloženju nepravomoćne presude sud navodi da je Koren, 12. lipnja 2019., oko 18.45 sati, u mjestu Gorička, na širem koprivničkom području, upravljao osobnim vozilom marke VW Polo, iz Koprivničkog Ivanca vozeći brzinom od 76,3 km na sat, gdje je brzina ograničena na 50 kilometara prešao na lijevu stranu kolnika. 

Probio ogradu i izletio s ceste kod West Gatea, vozač kamiona ozlijeđen u teškoj nesreći
Probio ogradu i izletio s ceste kod West Gatea, vozač kamiona ozlijeđen u teškoj nesreći

Tamo je prednjim dijelom automobila udario u stražnji dio bicikla marke "Texo" kojim je u istom smjeru lijevom stranom ceste upravljalo dijete. Dječak je od siline udarca nabačen na poklopac motora, a potom izvan ceste na zelenu površinu. Dječak je zadobio osobito tešku ozljedu u vidu nakupine krvi u lijevoj polovini malog mozga, difuznu aksonalnu ozljedu obostrano čeono, krvarenje ispod mekih moždanih ovojnica desne polovice maloga mozga s posljedičnim pritiskom i pomakom 4. moždane komore.

Nakon počinjenja nesreće Koren je bez zadržavanja nastavio vožnju i nije pružio pomoć 14-godišnjem dječaku već ga je ostavio da leži. Za izazivanje nesreće sud mu je izrekao kaznu od 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a zato što nije pružio pomoć osobi u opasnosti, dobio je dodatnih osam mjeseci zatvora. Sud je objedinio obje kazne u jedinstvenu koja iznosi 12 mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Teška nesreća na zagrebačkoj obilaznici: Jedan poginuo, dvoje ozlijeđenih. Stvorila se i kolona
Teška nesreća na zagrebačkoj obilaznici: Jedan poginuo, dvoje ozlijeđenih. Stvorila se i kolona

Okrivljenik je u svojoj obrani kazao da je vozio osobni automobil, koji je inače u vlasništvu njegovog sina, između 50 i 60 km na sat. Kada je vidio ispred sebe dvoje djece koja su se biciklima kretala sredinom ceste, jedan usporedno s drugim, on je kako navodi, sirenom ih upozorio. Kako bi izbjegao nalet na djecu, skrenuo je u desno i zahvatio bankinu i to ga je odnijelo u kanal. Da bi se iz kanala vratio na cestu. 

Dalje se ničega nije sjećao, izjavio je u svoju obranu. Osim da je nastavio vožnju, a prvo sjećanje nakon toga je bilo kad su kod njega doma došli policajci. Na sudu je izjavio kako nije bio sposoban djeci pružiti pomoć i žao mu je radi svega. Ali se ne smatra krivim za nesreću, jer je sve poduzeo da ju izbjegne. Đuro Koren nikada se nije ispričao dječaku niti njegovim roditeljima za nesreću i teške ozljede koje je prouzročio dječaku.