Obavijesti

News

Komentari 3

Dodik je optužio predsjednika državnog Suda Ranka Debeveca da je korumpiran i ucijenjen

Dodik je optužio predsjednika državnog Suda Ranka  Debeveca da je korumpiran i ucijenjen
1

Milorad Dodik ustvrdio je da je predsjednik najvišeg državnog suda BiH Ranko Debevec korumpiran te da ga stoga Obavještajno-sigurnosna agencija ucjenjuje i koristi kako bi prisluškivala "sve i svakoga"

VIDEO

"Postoje određene indicije... Ja sam to čuo iz sigurnosnih i pravosudnih tijela", kazao je Milorad Dodik na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu, koju je iskoristio za iznenadni verbalni napad na predsjednika Suda BiH.

Dodik je svoje optužbe pokušao obrazložiti tvrdnjom kako je Ranko Debevec tijekom ranije karijere u pravosuđu bio u "sumnjivim vezama" s kriminalcima iz Federacije BiH, od kojih je navodno primao mito kako bi im pogodovao u nekim sudskim procesima. Informacije o tome, tvrdi Dodik, ima OSA pa sada time ucjenjuje predsjednika državnog suda.

To je onda povezao s tvrdnjom kako je Debevec, kao predsjednik Suda BiH, sebi prisvojio ovlasti za davanje suglasnosti na zahtjeve OSA-e za provedbu mjera tajnog praćenja i prisluškivanja osoba za koje se sumnja da su prijetnja po nacionalnu sigurnost. 

'Neprihvatljivo je da Srbin ide na proslavu obljetnice Oluje...'
'Neprihvatljivo je da Srbin ide na proslavu obljetnice Oluje...'

"On (Debevec) daje suglasnost (ravnatelju OSA-e Osmanu) Mehmedagiću da se ovdje sluša sve i svašta", izjavio je Dodik, no na novinarsko pitanje kako to zna i ima li za to neke dokaze kazao je kako je on samo političar koji govori ono što dozna, a da su u tijeku postupci i istrage kojima je navodno povrgnut predsjednik suda na temelju različitih prijava.

Dodik tvrdi kako je istraga provedena na temelju jedne anonimne prijave već potvrdila da Debevec ima i državljanstvo Španjolske, što nije prijavio kada se natjecao za poziciju predsjednika Suda BiH, kao i da posjeduje dokumenta te zemlje na drugo ime. 

"To smo provjerili kod tijela vlasti Španjolske", tvrdi Dodik.

Tužiteljstvo BiH ranije je potvrdilo kako je zaprimilo anonimnu prijavu protiv Debeveca u kojoj je kao sporna navedena upravo činjenica o njegovu dvojnom identitetu, a na teret mu se u prijavi stavljalo i to što je navodno na sumnjiv nčin postao vlasnik luksuznog osobnog automobila, kao i da je nezakonito zapošljavao u Sudu BiH.

BiH: Uhićeno je 17 policajaca zbog više od 100 kaznenih djela
BiH: Uhićeno je 17 policajaca zbog više od 100 kaznenih djela

Državno tužiteljstvo potvrdilo je kako te navode ispituje i kroz mehanizam međunarodne pravne pomoći, no nakon toga nije objavilo ništa o prikupljenim informacijama pa je ostalo nejasno kako ih je, s obzirom na tajnost postupka, dobio Dodik.

Dio medija u BiH tvrdi kako se Debevec zapravo našao na meti Tužiteljstva BiH nakon upozorenja Suda BiH da državni tužitelji u nekim predmetima postupaju nezakonito. 

BiH nema klasični Vrhovni sud kakav je uobičajen u drugim državama. Državni sud BiH nema status nadređenoga entitetskim sudovima, ali je zadužen za procesuiranje najtežih slučajeva ratnih zločina, kriminala i korupcije.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović