Obavijesti

News

Komentari 339

Dogovor Oreškovića i Kolinde: Čelnik SOA-e je Daniel Markić

Dogovor Oreškovića i Kolinde: Čelnik SOA-e je Daniel Markić
4

Predsjednik Vlade i predsjednica Republike usuglasili su se i oko zajedničkog prijedloga te za novog predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i predložili su Pjera Šimunovića

VIDEO

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković dogovorili su se oko čelnih ljudi sigurnosno-obavještajnog sustava. Za novog čelnika SOA-e predložili su Daniela Markića.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković su potpisali su prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem za ravnatelja predlažu Daniela Markića. Sukladno proceduri prijedlog će biti upućen na prethodno mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu sigurnost - piše u priopćenju Vlade.

Predsjednik Vlade i predsjednica Republike usuglasili su se i oko zajedničkog prijedloga te za novog predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i predložili su Pjera Šimunovića.

Podsjetimo, 'trakavica' oko razrješenja Dragana Lozančića s mjesta čelnika SOA-e trajala je više od mjesec dana. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razriješila je dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivicu Panenića početkom veljače. No tu je odluku morao potvrditi i premijer Tihomir Orešković. 

Odluku o razrješenjeu Lozančića, Orešković je potpisao tek danas. Orešković je cijelo vrijeme govorio kako će odluku o smjeni Lozančića donijeti samostalno i bez pritiska. Zbog "odugovlačenje" prozivao ga je i Tomislav Karamarko. 

Tko je Daniel Markić?

Daniel Markić je rođen u Francuskoj 1970. godine gdje je navodno razvio dobre veze s hrvatskim pripadnicima Legije stranaca, između ostalih i generalom Antom Gotovinom i danas umirovljenim generalom Antom Rosom. U ranim dvadesetima, na samom početku Domovinskog rata, vraća se u Hrvatsku i postaje bojnik HV-a i HVO-a, a u jednom periodu radio je i u kabinetu generala Rose.

Dio medija navodi da je Markić bio 'hrvatski kontakt' generala Phillippea Rondota, nekadašnjeg šefa francuskih obavještajnih službi koji je početkom devedesetih imao jake veze s hrvatskim vojnim i obavještajnim vrhom, piše Tportal.

Odmah nakon Oluje Daniel Markić ulazi u obavještajnu zajednicu i ondje ostaje sve do danas, kada obnaša dužnost načelnika za međunarodne odnose. Navodno je bio snažno angažiran u pokušaju oslobađanja Tomislava Salopeka, hrvatskog radnika otetog u Egiptu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 339
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)