Doktor s Rebra za 24sata otkrio: 'Uveli smo nove zahvate kojima spašavamo živote bebama...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Doktor s Rebra za 24sata otkrio: 'Uveli smo nove zahvate kojima spašavamo živote bebama...'

Doktor s Rebra za 24sata otkrio: 'Uveli smo nove zahvate kojima spašavamo živote bebama...'
2

Novi zahvat ima jednak učinak kao operacija, a djeca nakon toga budu kraće u bolnici

VIDEO

Djecu koja se rode s teškom srčanom greškom već u prvih nekoliko sati života novim metodama spašavaju u KBC-u Zagreb, a pritom ih ne moraju podvrgnuti kirurškoj operaciji. S obzirom na to da je često riječ o bebama male porođajne mase, odnosno da su teške samo dva-tri kilograma, njihovo je spašavanje itekako izazovno i zato im u tome pomažu nove metode koje su uveli i u suradnji s bolnicom u Münchenu. Pročelnik Zavoda za kardiologiju, prof. dr. sc. Daniel Dilber, na čelu je tima koji izvodi intervencijske zahvate, a za 24sata otkriva da u njihovu KBC-u godišnje operiraju više od 200 djece godišnje, a oko 100 djece liječe navedenim intervencijskim metodama.

- Zadnja uvedena metoda je kod djece koja su više puta operirana, a sad imaju problem u izlazu iz desne strane srca i trebali bi se opet podvrgnuti velikoj i dugotrajnoj operaciji. Sad nudimo metodu liječenja koja ima jednak učinak kao operacija, a djeca nakon tog zahvata budu kraće u bolnici - istaknuo je dr. Dilber u razgovoru za 24sata.

Umetanje stenta kroz nogu

Problem izlaska iz desne klijetke rješavaju, kaže, umetanjem stentova i zaliska kroz nogu.

- To je najnovija metoda, koju smo posljednju uveli. Dosad smo ovakvim novim metodama umetanja stentova i zaliska liječili 50-ak djece. Svakim uspješnim zahvatom slavimo djecu koja bez toga ne bi živjela - ističe.

Već dan nakon takvog zahvata bebe mogu doma, za razliku od kirurške operacije, nakon koje moraju ostati u bolnici barem dva tjedna.

Intervencijski zahvati pomažu im da u što kraćem roku spase život bebama.

- Kad nam novorođenče s teškom srčanom greškom stigne u bilo koje doba dana i noći iz nekog mjesta u Hrvatskoj, odmah mu radimo ultrazvuk i postavljamo dijagnozu kako bismo vidjeli o kojim je srčanim manama riječ. Nove intervencijske metode omogućavaju da tako bolesna djeca u nekoj nepovoljnijoj okolnosti ne idu na kiruršku operaciju nego im izvodimo zahvat novim intervencijskim metodama kroz nogu. Izmjenom bebine anatomije uspijevamo spasiti dijete i osigurati mu da dalje živi normalan život - pojašnjava dr. Dilber.

U posljednje tri godine uz mnogobrojne postojeće metode uveli su dodatno šest novih metoda takvih zahvata, u kojima dijete, kako kaže, ne podvrgavaju klasičnoj kirurškoj operaciji.

Sve te metode uvedene su, dodaje dr. Dilber, uz potporu međuinstitucijskog ugovora potpisanog između KBC-a Zagreb i bolnice u Münchenu.

- Nijemci podupiru razvoj našeg programa zbrinjavanja prirođenih srčanih grešaka te ga podržavaju. To čine tako što u slučaju kompleksnih procedura, koje nisu rutinske, imamo taj benefit da dobijemo stručnjaka iz njihove bolnice koji je nazočan pri našem zahvatu i savjetuje nas - kazao je.

Intervencijski zahvat u prosjeku traje oko dva sata. S druge strane, kirurška operacija traje od 10 do 12 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.