Obavijesti

News

Komentari 2

Doktor s Rebra za 24sata otkrio: 'Uveli smo nove zahvate kojima spašavamo živote bebama...'

Doktor s Rebra za 24sata otkrio: 'Uveli smo nove zahvate kojima spašavamo živote bebama...'
2

Novi zahvat ima jednak učinak kao operacija, a djeca nakon toga budu kraće u bolnici

VIDEO

Djecu koja se rode s teškom srčanom greškom već u prvih nekoliko sati života novim metodama spašavaju u KBC-u Zagreb, a pritom ih ne moraju podvrgnuti kirurškoj operaciji. S obzirom na to da je često riječ o bebama male porođajne mase, odnosno da su teške samo dva-tri kilograma, njihovo je spašavanje itekako izazovno i zato im u tome pomažu nove metode koje su uveli i u suradnji s bolnicom u Münchenu. Pročelnik Zavoda za kardiologiju, prof. dr. sc. Daniel Dilber, na čelu je tima koji izvodi intervencijske zahvate, a za 24sata otkriva da u njihovu KBC-u godišnje operiraju više od 200 djece godišnje, a oko 100 djece liječe navedenim intervencijskim metodama.

- Zadnja uvedena metoda je kod djece koja su više puta operirana, a sad imaju problem u izlazu iz desne strane srca i trebali bi se opet podvrgnuti velikoj i dugotrajnoj operaciji. Sad nudimo metodu liječenja koja ima jednak učinak kao operacija, a djeca nakon tog zahvata budu kraće u bolnici - istaknuo je dr. Dilber u razgovoru za 24sata.

Umetanje stenta kroz nogu

Problem izlaska iz desne klijetke rješavaju, kaže, umetanjem stentova i zaliska kroz nogu.

- To je najnovija metoda, koju smo posljednju uveli. Dosad smo ovakvim novim metodama umetanja stentova i zaliska liječili 50-ak djece. Svakim uspješnim zahvatom slavimo djecu koja bez toga ne bi živjela - ističe.

Već dan nakon takvog zahvata bebe mogu doma, za razliku od kirurške operacije, nakon koje moraju ostati u bolnici barem dva tjedna.

Intervencijski zahvati pomažu im da u što kraćem roku spase život bebama.

- Kad nam novorođenče s teškom srčanom greškom stigne u bilo koje doba dana i noći iz nekog mjesta u Hrvatskoj, odmah mu radimo ultrazvuk i postavljamo dijagnozu kako bismo vidjeli o kojim je srčanim manama riječ. Nove intervencijske metode omogućavaju da tako bolesna djeca u nekoj nepovoljnijoj okolnosti ne idu na kiruršku operaciju nego im izvodimo zahvat novim intervencijskim metodama kroz nogu. Izmjenom bebine anatomije uspijevamo spasiti dijete i osigurati mu da dalje živi normalan život - pojašnjava dr. Dilber.

U posljednje tri godine uz mnogobrojne postojeće metode uveli su dodatno šest novih metoda takvih zahvata, u kojima dijete, kako kaže, ne podvrgavaju klasičnoj kirurškoj operaciji.

Sve te metode uvedene su, dodaje dr. Dilber, uz potporu međuinstitucijskog ugovora potpisanog između KBC-a Zagreb i bolnice u Münchenu.

- Nijemci podupiru razvoj našeg programa zbrinjavanja prirođenih srčanih grešaka te ga podržavaju. To čine tako što u slučaju kompleksnih procedura, koje nisu rutinske, imamo taj benefit da dobijemo stručnjaka iz njihove bolnice koji je nazočan pri našem zahvatu i savjetuje nas - kazao je.

Intervencijski zahvat u prosjeku traje oko dva sata. S druge strane, kirurška operacija traje od 10 do 12 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je