Obavijesti

News

Komentari 136

Doktorica bećarca: "Da sam ja ta policajka, bilo bi me stid..."

Doktorica bećarca: "Da sam ja ta policajka, bilo bi me stid..."
1

ZNA IH NA STOTINE: Katarina Lutkemeier (65) smišlja bećarce više od 40 godina. Kaže da moraju biti šaljivi i prosti te da se zbog njih baš nitko ne smije naljutiti

VIDEO

Katarina Lutkemeier (65) iz Ivandvora kod Pleternice sa suprugom sviračem je često od sela do sela išla po svadbama i zabavljala Slavonce.

Tako smišlja bećarce već više od 40 godina. To je svima, tvrdi, bilo drago i nikad nije imala neugodnih situacija. Upravo zbog toga nije joj jasna policajka koja je nedavno podnijela prijavu protiv mladića iz Valpova koji joj je zapjevao bećarac

Da sam na mjestu te policajke bilo bi me stid, skinula bih uniformu i otišla čuvati ovce ili krave. Pa postala je predmet sprdnje u cijeloj zemlji. Poručila bih joj da si nađe pravog muškarca iz Slavonije pa da i ona nauči koji bećarac – kaže nam baka Katarina

– Kojeg god pravog Slavonca upitate za mišljenje o bećarcima reći će vam da je to naša tradicija i da se time ponosimo. Oni moraju biti prosti, ali na smiješan način. Da sam na mjestu te policajke bilo bi me stid, skinula bih uniformu i otišla čuvati ovce ili krave. Pa postala je predmet sprdnje u cijeloj zemlji. Poručila bih joj da si nađe pravog muškarca iz Slavonije pa da i ona nauči koji bećarac – kaže nam baka Katarina koju prijatelji od milja zovu Mica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U njenom društvu često se znalo vidjeti i policajce, a neki od njih su i njeni dobri prijatelji. Svi su oni, opisuje nam, zajedno pjevali i nitko se ne bi ljutio. 

Slavonka kaže da zna stotine bećaraca, ali mnogo je onih koje smišlja u hodu, iz glave dok se pleše kolo i svira tamburica. Nedavno ih je počela zapisivati u bilježnicu jer su to od nje tražile prijateljice. 


– Kad se bećarac povede, tambura na trenutak zastane, a stihovi se samo slažu. Mogla bih se natpjevavati pola sata i više ako treba – uvjerava nas Slavonka. Posljednji nastup imala je prije tjedan dana kad je s KUD-om Orljava iz Pleternice sudjelovala na Etno susretima u Vetovu kod Kutjeva. I ondje je Kata povela bećarac. 

“Oj sviraču, bile ti se zubi, ajd` ti mene u p.... poljubi”

– Pjevala sam u kolu “Oj sviraču, bile ti se zubi, ajd` ti mene u p.... poljubi”. Drugi plesač iz kola mi je na to odgovorio “Vidi ti se po očima mala, da se ne bi puno otimala”. Potom se stihovi samo nižu “Dat ću svima pa što će mi biti, neću u njoj kupus kiseliti” – rekla nam je kroz smijeh. 

Ističe kako joj je žao što više nije u cvijetu mladosti pa nema priliku toliko puno ići na svadbe koliko bi htjela. Na svadbama i zabavama, tvrdi, uvijek se isticala jer je prva počinjala s pjesmom dok su ostale djevojke bile stidljive, a većina današnjih svatova ju podsjeća na sprovod jer se rijetko tko usudi zapjevati prosti bećarac.

– Ma i policajci bi vrištali od smijeha. Pa i danas im zapjevam kao i prije 30-ak godina pa me nitko dosad nije prijavio. Bećarci su inače dvosmisleni i jednostavno moraju biti šaljivi i prosti. To će vam svatko potvrditi. Kad sam u kolu, čekam kao zapeta puška što ću otpjevati – priča nam Katarina. 

Jedan od omiljenih stihova joj je onaj kojeg je čula još prije 30 godina – “Kaži bako di ti unuka spava il će platit tvoja koka stara” pa i onaj “Oj sviraču s malim alatom nahrani ga malo koncentratom”. Katarina nam kaže kako će bećarce pjevati dok je god živa te kako je u tome vrhunska majstorica.

- Dok smo živi i dok će nas biti, bećarac se mora nastaviti – zaključila je.

Vrckavo i prosto - tako mora biti

Katarina je nedavno u kolu pjevala: “Oj, sviraču, bile ti se zubi, ajd’ ti mene u p... poljubi”. Potom drugi plesač iz kola odgovara: “Vidi ti se po očima mala da se ne bi puno otimala”.

Zoki k'o 'kobila kad izvrne p...'

“Milanoviću kakav si u licu, k’o kobila kad izvrne p...”. Ili: “Ima taki jedan u šumeću, za njima babe g.... okreću”. Katarina se nada da se premijer Milanović neće naljutiti na stihove.

Kolindu voli,ali joj diže noge do tavana

Da je muškarac, kaže Katarina, pjevala bi predsjednici u svatovima: “Oj, Kolinda, kako si lagana, dig’o bi ti noge do tavana”. Dodaje i da predsjednicu obožava, pa joj je pripremila bećarac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a