Obavijesti

News

Komentari 59

Nakon 'debelih' minusa, stiže južina i temperature od 10°C

Nakon 'debelih' minusa, stiže južina i temperature od 10°C
1

Najhladniji dio ovogodišnje zime, a vjerojatno i ove godine, već je tijekom vikenda završio na Jadranu i većini područja uz njega, a sljedećih će dana i u sjevernijim krajevima, prognozira Vakula

VIDEO

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) još danas nas očekuje pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu oborinu, češću uz obalu. Na Jadranu će padati kiša, može biti i lokalnih pljuskova s grmljavinom, a u gorskim područjima snijeg će stvarati novi snježni pokrivač. Osobito u Lici moguća je i kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi, a od sredine dana snijeg i kiša koja se smrzava proširit će se na veći dio unutrašnjosti, samo će na krajnjem istoku veći dio dana proći bez oborine.

Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla i rosulja. Vjetar slab, u Slavoniji i Baranji do umjeren istočni, a na Jadranu i bura, podno Velebita s pokojim jakim udarom, poslijepodne u Dalmaciji jugo. Najviša temperatura zraka između -1 i 3, na Jadranu od 9 do 15 °C. 

Sutra se također očekuje promjenljivo i pretežno oblačno uz povremenu kišu, u početku u unutrašnjosti i oborinu na granici kiše i snijega. Oborina će biti češća duž obale, a u Dalmaciji su mogući obilni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu će umjereno te jako jugo i jugozapadnjak slabjeti prema kraju dana. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -3 do 0, na Jadranu većinom od 3 do 8, na jugu do 10. Najviša dnevna od 2 do 7, na Jadranu od 8 do 14 °C. 

Od četvrtka temperature idu do 10 stupnjeva na kopnu, a u petak će dodatno porasti. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, na temelju koje treba promatrati samo trend vremena, u nedjelju bi, primjerice u Zagrebu, moglo biti čak 17 stupnjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Vakula otkriva kakvo će biti proljeće

Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a komentirao je dosadašnje vrijeme, ali i najavio što nas čeka te kakvo bi moglo biti proljeće.

Najhladniji dio ovogodišnje zime, a vjerojatno i ove godine, već je tijekom vikenda završio na Jadranu i većini područja uz njega, a sljedećih će dana i u sjevernijim krajevima. Nevolje s hladnoćom polako će posvuda prestati, one s poledicom još će se zadržati u dijelu unutrašnjosti tijekom noći i jutara, a nekima počinju nevolje zbog topljenja snijega, porasta vodostaja, južine...

Rekordno hladno razdoblje

Nakon tjedan dana svakodnevnih, gotovo cjelodnevnih minusa, u nedjelju je temperatura zraka u većini središnje i istočne Hrvatske veći dio vidljivog dijela dana bila viša od nule. Unatoč tome, srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, među najnižima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Pritom je zanimljivo spomenuti kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 °C!

Zatopljenje

Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka - vrlo vjerojatno - iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače.

Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega. Neke aktivnosti u cilju ublažavanja nevolja već su se poduzele, a sljedećih će dana jamačno još mnogobrojnije, od kojih bi poljoprivrednici neke mogli i sami.

Veljača "hladna" i "normalna", zima "normalna" i "topla"

Snijega je ove zime bilo napretek, ponegdje čak i rekordno, kao primjerice u Delnicama, Ogulinu, Plitvičkim jezerima, za ožujak i na Puntijarci, gdje mjerenje u utorak ujutro još možda dodatno "popravi" rekord, ne samo za ožujak, nego i apsolutni. Osim tih rekorda, i nekih koji su bili najavljeni i, na žalost, ostvareni u dijelu veljače, slični se u srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka i ukupnoj mjesečnoj količini oborine nisu dogodili, barem prema preliminarnoj analizi dijela meteoroloških postaja DHMZ-a, prema kojima veljača zaslužuje ocjene uglavnom "hladna" i "normalna" za temperaturu, te za oborinu od "normalne" u primjerice Rijeci i Dubrovniku, do "vrlo kišne" u Gospiću i Zagrebu. Naravno, podrobniju i kvalitetniju analizu i ocjene uskoro će dati klimatolozi DHMZ-a u službenom izvješću.

"Ožujak - lažac" - prosječan?!

Premda su i u ožujku moguća kojekakva iznenađenja, kao i kod ove godine "maskirane" veljače, uostalom, nije bez razloga u narodu poznat i kao "ožujak - luđak", i "ožujak - lažac", te za neke posebne planove i aktivnosti na otvorenome valja pratiti svakodnevne detaljnije i pouzdanije prognoze do 7 dana unaprijed. Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana je vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti. Naravno, to uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih prvo diljem Hrvatske od sljedećega petka i tijekom tjedna nakon njega, a i hladnija razdoblja, koje je trenutačno najvjerojatnije u drugoj polovini mjeseca.

A cijelo proljeće?

Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed - velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli - daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i na ekstreme, koji postaju sve češći i žešći, valja nam se prilagoditi. Kao i na mnogo toga u svakodnevnom životu, prepunom različitih ekstrema, kojekakvih karikatura, pa i meteoroloških..."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a