Obavijesti

News

Komentari 2

Dolenec: Upisi u zagrebačke vrtiće od 24. svibnja do 5. lipnja

Dolenec: Upisi u zagrebačke vrtiće od 24. svibnja do 5. lipnja

Naš cilj da osiguramo univerzalnu dostupnost vrtića neće biti ostvaren ove jeseni jer će još uvijek biti veći broj zahtjeva od mogućnosti upisa, kazala je

VIDEO

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je u ponedjeljak da će upisi u vrtiće biti od 24. svibnja do 5. lipnja rekavši da ove jeseni još neće biti ostvarena univerzalna dostupnost vrtića u Zagrebu, ali već slijedeće godine bit će puno povoljnija situacija.

"Naš cilj da osiguramo univerzalnu dostupnost vrtića neće biti ostvaren ove jeseni jer će još uvijek biti veći broj zahtjeva od mogućnosti upisa. Ali već slijedeće godine trebali bi imati puno povoljniju situaciju, a kroz dvije godine procjenjujemo da će biti mjesta za svako dijete", rekla je Dolenec na otvorenju područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini.

Uvođenje pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju svakoj jasličkoj skupini

Dolenec je predstavljajući paket "Vrtići za sve“, koji obuhvaća šest mjera, među kojima izgradnju, dogradnju i prenamjenu novih vrtića, istaknula da je trenutno još pet vrtića u izgradnji.

Dva vrtića su u nabavi izvođača, još četiri projekta su na ishođenju dozvole, što je korak prije nabave izvođača. Još desetak njih Grad namjerava prijaviti na novi poziv NPOO-a, koji je bio najavljivan za prvi kvartal, no još nije objavljen.

Dolenec je najavila da će Zagreb u idućih godinu dana raspisati 550 natječaja za stalna radna mjesta u vrtićima, čime se želi omogućiti zaposlenicima koji u vrtićima rade na određeno vrijeme ugovore za stalni radni odnos.

HURO: Zagreb onemogućuje zakonom propisane žalbe za neupisanu djecu u vrtiće
HURO: Zagreb onemogućuje zakonom propisane žalbe za neupisanu djecu u vrtiće

Također, Grad će u sklopu mjera osigurati u svakoj jasličkoj skupini uvođenje pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju.

Jasličke grupe su najzahtjevnije jer Državni pedagoški standard zahtijeva da su manje. Uvođenjem te mjere grupe će smjeti biti veće, tako da će prema standardu moći biti iznad 12 djece u grupi.

Dolenec je istaknula da će se izmjenom programa javnih potreba omogućiti povećanje subvencije privatnim i vjerskim vrtićima za 20 eura po djetetu, s time da su od tih vrtića tražili da ne dižu cijene.

Vezano za mjeru prelaska djece predškolske dobi u osnovne škole, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš kazao je da postoji zakonska mogućnost da se predškolski odgoj, odnosno godina prije polaska u osnovnu školu, izvodi u objektima osnovnih škola.

Zaposlenici dječjih vrtića u Rijeci štrajkaju idući tjedan
Zaposlenici dječjih vrtića u Rijeci štrajkaju idući tjedan

"To je zakonska mogućnost, Zagreb u ovom trenutku to ne provodi nego samo razgovara s Ministarstvom znanosti i obrazovanja da vidi je li moguće i na koji način", naglasio je.

Što se tiče povećanja materijalnih prava zaposlenima u vrtićima, Dolenec je podsjetila na kolektivni ugovor kojim je osnovica povećana za 4,5 posto i prvi put uvedeno pravo toplog obroka u maksimalnom neoporezivom iznosu, što znači još 500 kuna mjesečno na plaću.

Dodatkom ugovoru iz travnja ugovoreno je povećanje plaće za šest posto, što kreće krajem lipnja.

Ne zna se koliki će biti interes korisnika mjera roditelj odgojitelj

Također, među mjerama je i trajni javni poziv za zakup da bi pronašli adekvatne gradske prostore.

Dolenec nije željela komentirati moguće ishode ovogodišnjih upisa, no istaknula je da će biti izazovni jer je, kaže, izmjenama zakona sada obveza da prednost imaju djeca sa četiri godine i više.

Postoji, kaže, i nepoznanica koliki će biti interes korisnika mjera roditelj odgojitelj s obzirom da su izmjenama te mjere omogućili ostanak u mjeri, ali i upis u vrtić. "Ima ih oko 3000, ali ne znamo koliki je njihov interes", dodala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u