Obavijesti

News

Komentari 4

Donald Trump ipak je potpisao zakon o sankcijama Rusiji

Donald Trump ipak je potpisao zakon o sankcijama Rusiji
1

Naglasio je također da taj zakon, ograničavajući manevarski prostor vladi, koči i mogućnosti SAD-a da zaključuje uspješne sporazume za američki narod, a osim toga "približit će Kinu, Rusiju i Sjevernu Koreju"

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da zakon o sankcijama Rusiji, Sjevernoj Koreji i Iranu koji je ranije potpisao ima ozbiljne nedostatke.

"Iako se zalažem za snažne mjere kojima se treba kazniti i spriječiti agresivno i destabilizirajuće ponašanje Irana, Sjeverne Koreje i Rusije, ovaj zakon ima ozbiljne nedostatke", rekao je Trump u priopćenju. "U žurbi da usvoji zakon, Kongres je uključio određen broj jasno neustavnih odredbi", rekao je.

Naglasio je također da taj zakon, ograničavajući manevarski prostor vladi, koči i mogućnosti SAD-a da zaključuje uspješne sporazume za američki narod, a osim toga "približit će Kinu, Rusiju i Sjevernu Koreju". 

Ipak dodao je da je potpisao zakon radi nacionalnog jedinstva.

"Unatoč tim problemima, potpisujem zakon u ime nacionalnog jedinstva", istaknuo je.

Trump je u priopćenju izrazio nadu da će doći do suradnje "između naše dvije zemlje na međunarodnim pitanjima te da sankcije više neće biti potrebne".

Američki Kongres izglasao je prošli tjedan sankcije kojima se ruska vlada kažnjava za upletanje u predsjedničke izbore 2016., aneksiju ukrajinskoga Krima i druga kršenja međunarodnih zakona, a Trump je zakon potpisao u srijedu.

Trumpova težnja za boljim odnosima s Moskvom onemogućena je nalazima američke obavještajne službe da je Rusija pokušala pomoći republikancima protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

U tijeku je istraga kongresnih odbora i posebnog vijeća. Moskva opovrgava svaku upletenost i tajni sporazum s njegovom predsjedničkom kampanjom.

Rusija: Trumpov potpis na zakon ne mijenja ništa

Potpis američkog predsjednika Donalda Trumpa na zakon o sankcijama Rusiji ne mijenja ništa za Moskvu, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kao i predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia.

"De facto, to ne mijenja ništa", rekao je Peskov, a navode ga ruske agencije. Peskov je podsjetio da je Rusija već uvela protumjere.

Moskva je u petak najavila od 1. rujna drastično smanjenje broja američkih diplomata na svom teritoriju.

Sankcije kojima se ruska vlada kažnjava za uplitanje u predsjedničke izbore 2016., aneksiju ukrajinskoga Krima i druga kršenja međunarodnih zakona, pogađaju prije svega ruski energetski sektor.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia također je u srijedu kazao da, unatoč tome što sankcije štete odnosima Rusije i SAD-a, one neće promijeniti rusku politiku.

"Neki američki dužnosnici kažu da bi ovaj zakon mogao potaknuti Rusiju da surađuje sa SAD-om - ja to smatram čudnim načinom poticanja", rekao je novinarima.

"Ako oni koji stoje iza ovog zakona misle da će time promijeniti našu politiku oni se varaju", rekao je.

Naglasio je kako će Rusija nastaviti raditi u sadašnjim uvjetima u nadi da će se oni jednog dana izmijeniti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi