Obavijesti

News

Komentari 140

Dr. Sršen: Priča ne završava s cjepivom, trebat će nam maske. Lockdown nije riješio problem

Dr. Sršen: Priča ne završava s cjepivom, trebat će nam maske. Lockdown nije riješio problem

Je li narod počeo pucati? Mislim da pucamo dosta. Možda nam je trebalo puno manje informacija, ali da budu direktne. Narodu je trebalo više objasniti nego naređivati, kaže liječnica

Dr. Nela Sršen za HRT je iz Padove govorila o razvoju situacije s koronavirusom i upozorila da se s novim sojem virusa još više povećava transmisija, broj pozitivnih, pa posljedično i broj mrtvih.

- Snaga virusa ustvari jest u našoj slabosti da budemo i ostanemo distancirani i to je ono što još do sada nismo shvatili. Od drugog mjeseca se uporno govori i ponavlja ista stvar, da budemo distancirani, rekla je Sršen.

POGLEDAJTE VIDEO: Zabrana letova zbog novog soja virusa

Pokretanje videa ...

Novi soj korona virusa 01:24Upozorila je na pretjerano opuštanje.

- Ono što uvijek naglašavam jest da svaka osoba koja je ispred nas ima visoki potencijalni rizik da nas zarazi. Mi nikad ne znamo tko nas može i kada nas može zaraziti - rekla je Sršen.

Spomenula je konfuzije oko sustava ograničavanja kretanja u Italiji. Istaknula je da se još ne zna kada će stići cjepivo i kako će reagirati na njega, kao ni hoće li pokrivati nove mutacije.

- Je li narod počeo pucati? Mislim da pucamo dosta. Možda nam je trebalo puno manje informacija, ali da budu direktne. Narodu je trebalo više objasniti nego naređivati jer, naravno, novo iskustvo, nismo navikli na ove dramatične scene. Ali ponavljam, ne rješavamo problem. Lockdown nije riješio problem. Nažalost - poručila je Sršen.

EMA danas odobrava cjepivo, 1. doze stižu u Hrvatsku 26.12.
EMA danas odobrava cjepivo, 1. doze stižu u Hrvatsku 26.12.Što se cjepiva tiče, ono nije obavezno, ne treba prisiljavati narod, već napraviti transparentnu i korektnu kampanju, ističe Sršen.

- I kad dođe cjepivo, trebat će nam jako puno vremena, trebat će nam jako puno mjeseci. Priča ne završava s cjepivom koje će doći sada uskoro. Trebat će nam jako puno vremena i kad se cijepimo morat ćemo nastaviti nositi maske. I kad se cijepimo imamo mogućnost da zarazimo druge ljude, istaknula je za HRT.