Obavijesti

News

Komentari 10

Dragutin je bio u logoru: 'Kad je Zvezda osvojila kup dio slavlja bilo je iživljavanje nad nama'

Dragutin je bio u logoru: 'Kad je Zvezda osvojila kup dio slavlja bilo je iživljavanje nad nama'

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podno Spomen ploče položilli su vijence, upaljene svijeće. Održana je i misa zadušnica za žrtve stradale tijekom zatočeništva u Veleprometu

VIDEO

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je i kod skladišta Veleprometa, koje je velikosrpski agresor 1991. pretvorio u koncentracijski logor, gdje su nakon sloma obrane grada dovođeni na ispitivanje i zlostavljani hrvatski branitelji i civili. Cijeli je Vukovar pretvoren u logor, a najveći sabirni centar postali su hangari dotadašnje trgovačke tvrtke Velepromet. Kroz te hangare prošlo je gotovo 10.000 ljudi.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podno Spomen ploče položilli su vijence, upaljene svijeće. Održana je i misa zadušnica za žrtve stradale tijekom zatočeništva u Veleprometu.

Dragutin Guzovski zarobljen je 18. studenog 1991. godine na području Mitnice prema sporazumu koji su postigli zapovjedništvo obrane Mitnice i bivša JNA. Uvjet je bio da se branitelji predaju, a da će civili biti provedeni do granice i isporučeni u slobodni dio RH.U srbijanskim je logorima bio mjesecima. Na slobodu je pušten u prvoj velikoj razmjeni po modelu "svi za sve" 22. svibnja 1992. godine.

U logorima je živio u neljudskim uvjetima. Posebno pamti dva strašna dana.

- Prvo, kad je Hrvatska dobila međunarodno priznanje 15. siječnja 1992. godine. Isto se ponovilo kada je Zvezda osvojila kup. Njihovo slavlje je bilo neopisivo u logorima. Dio toga slavlja je bilo iživljavanje nad nama. Ja sam u to vrijeme bio u samici, praktički sam bio odsječen od svijeta. Vodio sam se kao nestao, ispričao je za HTV.

Za sva ta iživljavanja nitko nije odgovarao. Dio logoraša pokrenuo je sudski postupak.

- Za sve ove zločine koji su se dogodili, prvenstveno u Vukovaru nakon pada grada i za vrijeme dovođenja ljudi, civila u koncentracijski logor Velepromet, ubijeno je više od tisuću ljudi, samo na ovoj lokaciji je 724 mučenika zločinački ubijeno. Za te zločine dosad nitko nije odgovarao, mada smo mi podnijeli još 2004. godine kaznenu prijavu protiv počinitelja, protiv zapovjednika i čuvara u srpskim koncentracijskim logorima, rekao je.

Trenutno imaju 44 operativne tužbe koje su na Visokom sudu u Beogradu. Pripremili su i 520 tužbi koje treba predati Osnovnom sudu u Beogradu.

- U utorak imamo sastanak, dolazi naš odvjetnički tim iz Beograda i dolaze predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, gdje ćemo pokušati dogovoriti način i model kako podići tužbe, kako će logoraši koji su bili zatočeni na privremeno okupiranom području RH, moći podnijeti tužbe. I nad njima je ingerenciju imala JNA, sve do 24.5. 1992. godine, kada se JNA zvanično povukla iz Hrvatske, dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar održat će se prigodni program i molitva, a nakon toga i 14. mimohod 'Vi ste naš pomos - mi smo Vaša snaga' od Memorijalnog groblja do masovne grobnice Ovčara gdje će u 13 sati uz polaganje vijenca održati prigodni program 'Ovčara - vječna rana'.

Nakon toga će u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata biti održan 14. mimohod "Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga" od Memorijalnog groblja do mjesta masovne grobnice Ovčara. Za 13 sati planiran je prigodni program "Ovčara – vječna rana" uz polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara. U 16 sati u crkvi Svetih Filipa i Jakova bit će služena sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata - žrtve masovne grobnice Ovčara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Prošlo je 30 godina od ubojstva Siniše Glavaševića: 'Cijena transformacije u heroje je smrt'
EMOTIVNA OBJAVA ZA OCA

Prošlo je 30 godina od ubojstva Siniše Glavaševića: 'Cijena transformacije u heroje je smrt'

Siniša Glavašević, heroj Vukovara, ubijen je prije 30 godina kada je odveden iz vukovarske bolnice. Ubijen je i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari kada je imao 31 godinu

Vukovar su branili bojlerima i limenkama punim eksploziva
VIDEO: HRABROST I SNALAŽLJIVOST

Vukovar su branili bojlerima i limenkama punim eksploziva

Plus+ Puške od autodijelova, prerađene protugradne rakete, oklopna vozila od autobusa. Svašta su branitelji koristili da bi se barem nekako obranili od neprijatelja koji je nadirao
Vidović: Danas imamo ponovno rađanje iste one ideologije koja je dovela do ovoga
BRANITELJI U OTVORENOM

Vidović: Danas imamo ponovno rađanje iste one ideologije koja je dovela do ovoga

Četvorica branitelja govorili su o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, o tome što se u proteklih 30 godina učinilo za Vukovar i o budućnosti toga grada