News

Komentari 55

Drama na Bregani: ‘Ležala iza vozača busa i vikala je da rađa’

Drama na Bregani: ‘Ležala iza vozača busa i vikala je da rađa’

Žena (18) iz BiH počela je rađati u autobusu na granici. U drugom autobusu policajci su pronašli ginekologinju dr. Jadranku Šanjug. Šanjug kaže da u 25 godina nije doživjela ništa slično

Nije mi dobro, kazala je graničnim policajcima na Bregani u subotu malo prije ponoći 18-godišnjakinja u 9. mjesecu trudnoće.

U pratnji supruga, njegove pomajke i dvogodišnjeg djeteta krenula je busom bosanskohercegovačkih registracija iz Tuzle u Hamburg. No stigla je samo do Bregane, gdje je rodila zdravu djevojčicu.

- Nisu rekli da ima trudove, no vidjeli smo da je riječ o trudnici u visokoj trudnoći i pretpostavili da bi moglo biti zbog toga. Odmah sam pozvao šefa smjene i rekao mu da zove Hitnu - kazao nam je Petar Franjić (37), jedan od petero graničnih policajaca koji su pomogli trudnici pri porođaju. Na graničnom prijelazu bila je gužva. Imali su akciju, pojačane kontrole putnika.

Autobus kompanije Transturist Tuzla stajao je u koloni i čekao na kontrolu. Odjednom je iz njega izašla trudnica i obratila mu se za pomoć.

- Uputio sam je da se vrati u autobus jer nije imala jaknu, a bilo je hladno. Nisam mislio da će to ići tako brzo. Kad sam se vratio u autobus, vidio sam da joj je pukao vodenjak i da su počeli trudovi. Tad smo znali da Hitna neće stići na vrijeme - prisjetio se Petar.

Oslobodili su joj prvo sjedalo, odmah iza vozača, te 30-ak putnika pomaknuli u stražnji kraj autobusa.

Petar, šef smjene Željko Bratanić (45), Monika Grlica (28) te još dvoje kolega krenuli su trčati iz autobusa u autobus tražeći liječnika, medicinsku sestru, bilo koga medicinske struke tko bi mogao pomoći pri porođaju u autobusu.

- Nismo našli nikog na izlazu, no imali smo sreće u jednom autobusu na ulazu u RH. Javila se jedna gospođa i rekla da je liječnica, i to ginekologinja. Nismo mogli vjerovati koliko imamo sreće - pričao je Petar.

Dr. Jadranka Šanjug, ginekologinja iz zabočke bolnice, bila je u osmom autobusu na ulazu u Hrvatsku. Kako nam je ispričala, vraćala se iz Venecije s međunarodne konferencije.

- Došla sam do autobusa, vidjela da žena ima trudove i da joj je pukao vodenjak. Ležala je iza vozača, vikala i hvatala ju je panika. Rekla sam joj da se ne brine, da ne paničari, da sam ja liječnica, ginekologinja i da je u sigurnim rukama - govorila je rodilji dr. Šanjug.

Žena je rekla da je već rađala i da ima dijete od dvije godine.

- Sve je trajalo desetak minuta. Nakon što se rodilo dijete, umotali smo ga u dekicu. Posteljicu sam stavila u vrećicu, a pupčanu vrpcu podvezala trakom koju sam odrezala od ispeglane krpe. Dalje je preuzela Hitna pomoć - priča liječnica. Nakon što se uvjerila da je sve u redu, otišla je natrag u autobus. U 25 godina rada nije doživjela ništa slično, no vjeruje da se sve događa s razlogom.

Najčitaniji članci