Obavijesti

News

Komentari 11

Drama na Hrvatskim studijima: Demograf Šterc pokrenuo je smjenu dekana Pave Barišića

Drama na Hrvatskim studijima: Demograf Šterc pokrenuo je smjenu dekana Pave Barišića
2

Kako saznajemo od izvora s fakulteta, smjenu je Fakultetskom vijeću predložio Stjepan Šterc, inače blizak Anti Čoviću zbog kojeg je ovaj tjedan na fakultet dolazila i inpekcija Ministarstva. Većina to podržava

VIDEO

Kako nam je više izvora s Hrvatskih studija (HS) potvrdilo, 32 od 40 članova tamošnjeg fakultetskog vijeća dalo je danas podršku prijedlogu Stjepana Šterca, predstojnika Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo i voditelja istoimenog studija na HS-u. On je od kolega zatražio da podrže smjenu trenutnog dekana Pave Barišića i za to dobio većinsku potporu. Dvoje je bilo protiv, a pet suzdržanih.

Naime, prema nedavno usvojenom novom Statutu Hrvatskih studija, fakultet treba odabrati novog dekana do 20. lipnja. Šterc, kako nam je sam potvrdio u telefonskom razgovoru, želi čist i legalan izbor dekana, koji se prema novom Statutu Hrvatskih studija treba provesti do 20. lipnja. 

Hina

- Barišić bi mogao pridonijeti netransparentnom procesu. Ovo je pravno neobvezujuće mišljenje i želja zaposlenika - istaknuo je Šterc, koji je pismo kolegama potpisao kao "jedan od utemeljitelja Hrvatskih studija" i "bojnik Hrvatske vojske". 

'Nemirne vode zbog sebičnih interesa'

U ponedjeljak je na Studijima sazvana redovna sjednica fakultetskog vijeća, a zbog epidemioloških mjera, kao i sjednice Senata sveučilišta, održava se elektronskim putem. Kako nam je Šterc sam potvrdio, on je danas, glasajući o pet točaka dnevnog reda, kolegama poslao i prijedlog o smjeni Barišića.

U poduljem tekstu navodi kako je zaposlenike Studija "okupio zajednički interes prema hrvatskom društvu, prostoru, identitetu, ukupnoj hrvatskoj populaciji i našim civilizacijskim vrijednostima te vjerovanje kako ćemo upravo u takvom okruženju svojim znanstvenim i ljudskim pristupom moći prenositi znanje, sposobnost i spoznaju generacijama koje dolaze i doprinositi ukupnom uređenju i razvoju Hrvatske".

- Čisti idealizam, rekli bi mnogi, u kojem nema mjesta sebičnostima, lovu na pozicije, interesnom postupanju, zatvaranju u uske krugove, oslanjanju na anacionalnu fakultetsku i svaku drugu prošlost te političkoj uskoći, duhovnoj i znanstvenoj osrednjosti i općenito pojedinačnom djelovanju koje zbunjuje i djelatnike i studente. Koliko je snage samo trebalo kako bi se Fakultet hrvatskih studija vratio na svoj primarni znanstveno-nastavni interes, koliko je trebalo strpljenja, energije i širine kako bi se pokrenuo novi Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i puno još drugih aktivnosti s kojima se Fakultet svrstao u okviru Zagrebačkog sveučilišta u znanstveno-nastavnu ustanovu izraženog i prepoznatljivog identitetskog djelovanja u funkciji ukupnog razvoja. Usprkos svom okruženju i otporima koji su primireni. Dovesti sve to u pitanje i vratiti Fakultet nemirnim vodama zbog osobnih interesa, želje za kontrolom, potrebama samodokazivanja, političkog potvrđivanja lojalnosti ili tek samo osobnim nezadovoljstvom drugima ili postupanjima po željama drugih izvan Fakulteta, nije niti može biti interes Fakulteta i svih njegovih nastavnika i studenata - navodi Šterc koji za neuređenost i nepovoljnu percepciju fakulteta optužuje direktno Barišića.

Inspekcije za Čovića

Barišića, kojeg je postavio Senat, jedino Senat može i smijeniti, no tu dolazimo do Kvake 22. Kako saznajemo, i ovdje se radi o sukobljenim klanovima u kojima glavnu riječ vodi prorektor i bliski suradnik rektora Damira Borasa, Ante Čović.

Naime, Čović i dalje ima podršku većine dekana u Senatu, kao i veliku želju da ne ide u mirovinu, iako će uskoro napuniti 72 godine. Podsjetimo, sam ministar Radovan Fuchs zatražio je da se, između ostaloga, i zbog Čovića sazove Savjet sveučilišta, koji je prije desetak dana odlučio da Čović treba u mirovinu. Zbog tog ugovora na Hrvatskim je studijima, kako nam je potvrđeno na fakultetu, u ponedjeljak bila i inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, što je Čović navodno proglasio udarom na Hrvatske studije.

Klanovi na kraju grada

Inspekcija rada, danas je, saznajemo, također bila na fakultetu, no kako se čini, Čović neće u mirovinu jer mu je ugovor prema propisima. Zasad nemamo službene potvrde od inspekcija, niti Čovićev komentar.

A on je, kažu nam izvori s fakulteta, odlučio obračunati se s Pavom Barišićem s kojim je u sukobu već neko vrijeme i to zbog - premijera Andreja Plenkovića. Ne zaboravimo da je Barišić blizak Plenkoviću, te je premijer u prošlom mandatu upravo Barišića odabrao za ministra znanosti i obrazovanja. Zbog afere s plagijatom, Barišić se morao povući, te je uskoro postao v.d. dekana Hrvatskih studija, na kojima već godinama traje interni sukob oko ideje u kojem smjeru bi fakultet trebao ići.

Očito je kako premijer želi prije lokalnih izbora sa scene maknuti javnosti izuzetno neomiljenog Damira Borasa, a s njime i Antu Čovića, koji praktički donosi sve odluke u Senatu, kažu nam sugovornici. Stranu mu drže Barišić i Fuchs. No Čović isto tako ima vrlo bliske ljude, a među njima je i Stjepan Šterc. O prijedlogu za smjenu, podsjetimo, odlučivat će Senat sveučilišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.