Obavijesti

News

Komentari 84

Drama oko posvajanja: U saborskom odboru HDZ-ovci bi reviziju, a Ministarstvo protiv!

Drama oko posvajanja: U saborskom odboru HDZ-ovci bi reviziju, a Ministarstvo protiv!

Neslužbeno doznajemo kako Ministarstvo obitelji i socijalne politike neće ići ni u kakvu reviziju međunarodnih posvojenja.

VIDEO

Saborski odbor za obitelj izglasao je da se međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga, preispitaju i da se utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno. 

Kako neslužbeno doznajemo za zaključak su glasali HDZ (iz redova te stranke su u navedenom odboru Vesna Bedeković, Nada Murganić, Ante Deur..), Socijaldemokrati te Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista koja je predsjednica navedenog odbora. SDP je bio suzdržan kao i Veljko Kajtazi.

Međutim, neslužbeno doznajemo kako Ministarstvo obitelji i socijalne politike neće ići ni u kakvu reviziju međunarodnih posvojenja.

- Saborski odbor je donio zaključke kojima predlažu da se ide u reviziju, ali njihov zaključak nije obvezujući za nas. Naš stav je da nije u interesu djece da se idu u reviziju, naš stav je da su to hrvatski državljani, riječ je o djeci koja su duboko integrirana u hrvatsko društvo, nama je osnovni cilj postupati u interesu djeteta, a interes je takav da se ne ide u reviziju - doznajemo od dobro upućenog izvora iz Ministarstva.

Iz Ministarstva obitelji i socijalne politike su poručili kao će se službeno očitovati idući tjedan kad službeno dobiju zaključke.

Kekin: Odbor radi veliku štetu djeci

Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice, članica je Odbora za obitelj, međutim kaže nam kako ona nije glasala.

- Održana je online sjednica na kojoj se tražilo da se glasa o tom zaključku i da se trebaju preispitati sva dosadašnja posvojenja. Smatram da to ide na štetu maloljetne djece i obitelji kojima je već načinjena šteta. Ja nisam sudjelovala u glasanju, jer mislim da je neadekvatno da se uopće to stavlja na glasanje bez rasprave. O tim zaključcima nije traženo mišljenje pravobranitelja, pravosudnih institucija, kao i institucija socijalne skrbi. Sporan je proces u kojem se donose ovi zaključci. Već je napravljena velika emotivna šteta posvojiteljima i djeci u Hrvatskoj koju u školama ispituju jesu li ih roditelji kupili - istaknula je Kekin za 24sata.

Resorni ministar Marin Piletić kazao je ranije kako će se kod budućih takvih posvojenja provjeravati autentičnost stranih sudskih odluka te jesu li potencijalni posvojitelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.

U Hrvatskoj 131 dijete iz DR Konga

Piletić je nedavno kazao da je iz Demokratske Republike Kongo do sada posvojeno 131 dijete. Parovi koji su trenutno u procesu posvajanja pozvani su da provjere legalnost i autentičnost dokumenata o posvojenju, a dodatne provjere ubuduće će obavljati i hrvatski sudovi.

- U suradnji s ostalim resorima detektirali smo da postoji još osam parova koji su ishodili sudske odluke o posvojenju djece iz DR Konga, ali nisu još otišli. Njih su kontaktirali predstavnici Centra za socijalnu skrb koji su ih upoznali sa svim poznatim informacijama o sumnjama zbog koje je pritvoreno osam hrvatskih državljana - kazao je Piletić te naglasio kako slučaj iz Zambije nije rezultat pogreške hrvatskih institucija jer svi koji žele zasnovati posvojenje iz drugih zemalja imaju na raspolaganju svu moguću pravnu pomoć Centar za socijalnu skrb.

- Svatko tko želi posvojiti iz drugih zemlja treba izraziti tu nakanu u prijavnom obrascu prilikom upisa registar potencijalnih posvojitelja, nakon čega se dobivaju informacije po procedurama Haške konvencije - kazao je ranije Piletić.
 
Ističe kako će sudovi, u procesu priznavanja strane sudske isprave, ubuduće kontaktirati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kako bi detektirali jesu li potencijalni posvojitelji u procesu međudržavnog posvojenja upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.
 
- Ukoliko ta dva koraka budu prihvaćena i ispravna, onda dolazimo do trećeg koraka, gdje će pravomoćna presuda biti dostavljena našem Ministarstvu, kako bi posvojitelji koji su zasnovali posvojenje bili upisani u registar posvojitelja RH - zaključio je ministar Piletić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini