News

Komentari 14

Drama u Americi: Kongres je otkazao sjednicu jer strahuje od napada militantnih skupina

Drama u Americi: Kongres je otkazao sjednicu jer strahuje od napada militantnih skupina

Danas, 4. ožujka, dan je na koji se Donald Trump, po sljedbenicima QAnonove zavjere, trebao vratiti na predsjedničku dužnost. To je ujedno i izvorni dan predsjedničkih inauguracija sve do 1933.

Američka militantna skupina, vjerojatno inspirirana teorijom zavjere QAnon, planirala je napad na američki Kongres u četvrtak, prema policijskim obavještajnim procjenama koje su potaknule Zastupnički dom da otkaže planirane sjednice iz sigurnosnih razloga.

Sigurnosna procjena, koju je osiguranje Kongresa podijelilo zastupnicima u srijedu, nije identificirala tu grupu, no vrijeme navodnog napada upućuje na njezin identitet.

U četvrtak je 4. ožujka, dan na koji se Donald Trump, po sljedbenicima QAnonove zavjere, trebao vratiti na predsjedničku dužnost.

Zagovornici QAnona vjeruju u besmislenu teoriju po kojoj je Trump u tajnoj misiji razotkrivanja sotonističke kabale pedofila u redovima Demokratske stranke, koji iz pozadine kontroliraju američku vlast, i odabrali su 4. ožujka je je to bio izvorni dan predsjedničkih inauguracija sve do 1933.

Smrtonosni siječanjski napad na Kapitol još je u svježem sjećanju zastupnika pa je vodstvo Zastupničkog doma otkazalo planirana glasovanja i obavijestilo zastupnike da se ne moraju pojaviti na sjednici nakon što je stiglo policijsko upozorenje.

Nije vjerojatno da će Senat, koji treba raditi na programu poticaja za pogođene pandemijom koronavirusa, otkazati svoju sjednicu.

Osiguranje Kongresa objavilo je da će u četvrtak pojačati sigurnost zbog potencijalne prijetnje.

"Na temelju obavještajnih podataka koje imamo poduzeli smo trenutne korake da pojačamo sigurnost", objavila je služba osiguranja.

Voditelj službe Timothy Blodgett izdao je upozorenje da bi se prijetnje mogle protegnuti do vikenda zbog "dodatnog zanimanja militantne skupine za Kapitol od 4. do 6. ožujka".

Nekoliko ultradesnih militantnih skupina igralo je ulogu u napadu na Kongres 6. siječnja u kojemu je pet osoba izgubilo život, među kojima i policajac.

Unatoč planovima militanata za dodatne napade Trump je odbio odustati od svojih neutemeljenih tvrdnji o izbornoj prijevari koje su inspirirale rulju da 6. siječnja navali na glavnu zgradu Kongresa u pokušaju da zaustavi postupka potvrde pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

I prošlog vikenda Trump je na okupljanju svojih sljedbenika ponavljao, bez ijednog dokaza, da mu je ukradena izborna pobjeda.