News

Komentari 36

Dramatična potraga kod Šolte: Jutros su našli oca i maloljetnu kćer, ribar sinoć spasio četvero

Dramatična potraga kod Šolte: Jutros su našli oca i maloljetnu kćer, ribar sinoć spasio četvero

Svi su živi i zdravi te zahvaljujemo svim službama i osobama koje su doprinijele uspješnom okončanju ove zahtjevne akcije spašavanja, priopćili su iz Ministarstva prometa

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u svom priopćenju iznijelo je detalje dramatičnog spašavanja kajakaša kod Šolte

Naime, jučer u 17.15 sati zaprimljena je dojava preko Nacionalne središnjice za koordinaciju traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka o 5 osoba koje su se prevrnule u kajacima na južnoj strani Šolte sa poslanom porukom pogibelji MAY DAY.

U 17.20 sati brodica Lučke kapetanije Split iz Milne na otoku Braču krenula je prema mjestu događaja, a samo pet minuta kasnije  jedrilica koja se našla na tom području javila je da je iz mora spasila dva muškaraca, strane državljanine te da ih prevozi u Maslinicu na otoku Šolti.

 - U akciju traganja i spašavanja uključuju se trajekt Jadrolinije „Faros“ na liniji Starigrad – Split, veći broj ribarica i linijskih brodara. Pretražuje se područje od Šolte prema Braču i Hvaru, a u 18.10 sati u potragu se uključuju Obalna straža RH i brodica Carine.

Oko 19 sati brodica Obalne straže pronalazi tri ženske osobe, također strane državljanke, te ih vozi prema Splitu gdje ih je preuzima hitna pomoć. Utvrđeno je da se radi ukupno o 11 osoba koje su se nalazile u 5 kajaka te je ustanovljeno da nedostaje još 6 osoba. U akciju se uključuje i plovilo Pomorske policije i HGSS-a - naveli su u priopćenju Ministarstvo mora, a doznajemo da je riječ o Poljacima.

U 21.25 sati ribar s otoka Hvara javio je kako je pronašao četvero ljudi te ih vodi u uvalu Pribinja na sjevernoj strani otoka Hvara. Tamo su se  ukrcali na plovilo Obalne straže.

Potraga za posljednjim kajakom  nastavila se nakon saznanja da su se u njemu nalazili otac i maloljetna kćer.

Jutros, u 6.15 sati kapetan ispostave Hvar pronašla ih je u uvali Vele Špiljice na sjevernoj strani otoka Hvara.

 - Sve osobe su žive i zdrave te zahvaljujemo svim službama i osobama koje su doprinijele uspješnom okončanju ove zahtjevne akcije spašavanja - priopćili su iz Ministarstva.

Najčitaniji članci