Obavijesti

News

Komentari 57

Drele i Miletić, Men in Black... 112 država potpisalo ugovor o svemiru. Ali oni su našli rupe

Drele i Miletić, Men in Black... 112 država potpisalo ugovor o svemiru. Ali oni su našli rupe

Zastupnici raspravljali o istraživanju svemira pa otkrili neke rupe. Doduše, ne crnu rupu, nego, za hrvatske prilike mnogo poznatiju - rupu u zakonu

VIDEO

Elon Musk osvaja Mars, Crnogorci spremaju svemirski program – lansirat će satelit Luča - ali i mi konja za trku imamo. U raspravi o potvrđivanju ugovora koji uređuje istraživanje svemira (a do sada ga je potpisalo 112 država) naši zastupnici uočili su zjapeću rupu, doduše ne crnu nego, za hrvatske prilike mnogo poznatiju - rupu u zakonu.

Ugovor, naime, ne predviđa mogućnost pojave izvanzemaljaca!

"Ugovor je dosta jednostran. Ne sadrži odredbe vezane uz vlasničko pravo nad svemirom i svemirskim tijelima, nema ništa o tome kako ćemo postupati u slučaju posjeta izvanzemaljske civilizacije", kazao je Davor Dretar Drele iz Domovinskog pokreta.

Odbor za obitelj: Žurna zabrana posvojenja djece iz zemalja koje nisu potpisale Hašku konvenciju
Odbor za obitelj: Žurna zabrana posvojenja djece iz zemalja koje nisu potpisale Hašku konvenciju

U raspravu se uključio i mostovac Marin Miletić, s prijedlogom da se u tekstu odluke prema kojoj "svemir pripada čitavom čovječanstvu" predvidi i neka alineja u kojoj će se anticipirati mogućnost pojave druge civilizacije.

"To je ispravno jedino ako smo sami u svemiru. A znamo da je svemir ogroman, i ne znači da u nekoj drugoj galaksiji nema ničega", kazao je Miletić.

Ugovorom je svemir opisan kao slobodan prostor koji pripada svima. To podsjeća na "društvenu imovinu" u socijalizmu, koja je pripadala svima, ne pripadajući nikome, sve dok se nisu našli pametni tajkuni koji su brzo postali "titular vlasništva". Svemir i nebeska tijela otvoreni su, zasad, "za istraživanje i korištenje od strane svih država, bez ikakve diskriminacije, na temelju jednakosti, sa slobodnim pristupom svim regijama nebeskih tijela".

Sabor: Zastupnici se u raspravi dotaknuli i vanzemaljaca...
Sabor: Zastupnici se u raspravi dotaknuli i vanzemaljaca...

Još nije jasno hoće li vladajuća stranka zahtijevati aneks ugovora koji bi predviđao pravni tretman izvanzemaljaca. Nije poznato ni bi li oni poštovali naše zakone i ugovore, ili bi bio pokrenut svemirski rat. Mnogo je tu neodgovorenih pitanja, ali iz hrvatskog se kuta ipak malo važnijim čini pitanje zašto u ovoj zemlji ne poštujemo ni one zakone koje smo sami izglasali, i koji vrijede za pripadnike naše civilizacije (članovi jedne stranke su izuzeti). Sve to podsjeća na antičku priču o mudracu Talesu, koji je stalno motrio nebeska tijela pa upao u rupu na cesti koju nije primijetio. To je izazvalo podsmijeh susjeda, jalnuških diletanata, koji su mrzili slavnog filozofa, pa mu je jedan od njih dobacio: "E, moj Talese, istražuješ svemir, a ne vidiš što ti je pred nosom…".

Tako bismo nekako i mi mogli reći našoj oporbi. Pronicljivo se bave svemirom, dok nas “mali zeleni” iz vladajuće ekipe pljačkaju pred nosom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature