Obavijesti

News

Komentari 15

Drogom plaćaju odmor: Stranci sve više 'dilaju' na festivalima

Drogom plaćaju odmor: Stranci sve više 'dilaju' na festivalima
1

Dileri idu za svojim mušterijama. Kako je uglavnom riječ o državljanima EU, nemaju problema na granicama. Dolaze kao turisti, a kako je tijekom turističke sezone priličan ‘raspašoj’, to im olakšava posao, kaže Cvrtila

VIDEO

Festivale elektroničke glazbe diljem obale osim dobre zabave prate i dileri drogom, i to sve više strani. Primjerice, tijekom festivala elektronske Dimensions i Outlook u Štinjanu kod Pule, od 29. kolovoza do 10. rujna, policija je utvrdila čak 205 prekršaja zbog zloporabe droga za što su počiniteljima izdani prekršajni nalozi. Tamo su naplatili 103 novčane kazne od ukupno oko 343.000 kuna. Među sankcioniranima najviše je bilo državljana Velike Britanije -  njih 104

Krajem kolovoza u autokampu na području Pule uhićena dva Irca kod kojih je pronađeno 24 g marihuane, 44 listića LSD-a, 9,7 g MDMA, 20,3 g kokaina te digitalna vaga. Početkom rujna kod četiri Britanca kod kojih je pronađeno više paketića s 47,5 grama kokaina, 30 grama marihuane 26,9 grama droge MDMA i 30 tableta Ecstasyja  te novčani iznos od više od 18.000 kuna u raznim valutama.

Dvoje Slovenaca dilao je svim i svačim na festivalu Garden u Tisnom. Krajem kolovoza, uoči posljednjeg od šest festivala elektronske glazbe koji su se od srpnja do kraja kolovoza održavali u Tisnom, policija je uhvatila dvoje dilera koji su je prodavali partijanerima. Policajci su navodno u neposrednoj blizini ulaza u Hostin uočili slovenski automobil i dvoje mladih, vozača (30) i suvozačicu (25) te Izraelca (21) koji je od njih došao kupiti marihuanu. Iskusno policijsko oko  u unutrašnjosti vozila vidjelo je više sumnjivih smotuljaka za koje se sumnjalo da su ispunjeni drogom. U pomoć su doveli policijsku kujicu Ariu.

Dileri su policajcima izručili 572 tablete i osam polovina tableta amfetamina tzv. ecstasy, 62,4 grama droge MDMA, 484,8 g marihuane, 93,6 g ketamina, 98,1 g kokaina, 487,5 grama hašiša i 31,2 g droge amfetamin tzv. speed, kao i digitalnu vagu za precizno mjerenje te ukupno 49.170 kuna, 600 eura i 20 funti. 

- Analizirali smo otpadne kanalizacijske vode te smo dobili rezultate koji pokazuju da se u razdoblju izvan turističke sezone u Splitu najviše konzumiraju kanabis, kokain, heroin i amfetamin - rekla je lani  dr. sc. Senka Terzić, znanstvena savjetnica s Instituta “Ruđer Bošković”. No tijekom turističke sezone dolazi do značajne potrošnje kokaina, ecstasyja i speeda.

- Treba istaknuti da je konzumacija ecstasyja, kokaina i speeda izražena tijekom Ultra Festivala, kad je uočeno dvadeseterostruko povećanje potrošnje ecstasyja - rekla je Terić o podacima koje su dobili tijekom 2016. 

U MUP-u su nam rekli da ne vode  evidencije na način da bi mogli izdvojiti osobe uhićene zbog zlouporabe droge koje su strani državljani. 

-  Međutim, generalno gledano možemo reći da je pretežno riječ o mlađim osobama, turistima iz država članica EU koji posjećuju glazbene festivale tijekom turističke sezone u popularnim turističkim odredištima na Jadranu, a dijelom i u unutrašnjosti (npr „Modem“ festival u Primišlju kod Slunja). Često je riječ o osobama koje preprodajom droga financiraju vlastiti boravak, tj. odmor u Hrvatskoj- kažu u MUP-u. Dodaju i da dio stranih državljana zatječu s drogom koja je namijenjena daljnjoj prodaji (u najvećem broju slučajeva nije riječ o velikim količinama droge) prilikom redovne kontrole na graničnim prijelazima (pretežno cestovni granični prijelazi), dok dio njih policijski službenici zatiču u turističkim središtima. 

- Poznato je da unazad najmanje nekoliko godina bande engleskih dilera posjećuju otok ljeti da bi dilali drogu partijanerima koji dolaze iz cijelog svijeta ustvrdio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo svojedobno za Jutarnji list. Sukobi britanskih kriminalaca znaju završiti i tragično. Hrvatska javnost bila je šokirana ubojstvom na Zrću. Douglas Cane (25) je 27. lipnja oko 5,30 sati, ispred noćnog kluba na plaži Zrće "nakon kratkotrajnog provociranja i svađe" sa žrtvom i dvojicom njegovih prijatelja  Britancu (27) zabio oštri predmet u lijevu stranu prsišta pa je "uslijed presječene vene i aorte iskrvario i preminuo". Prijatelj je izbo i prijatelja ozlijeđenog a život mu je spašen žurnom liječničkom intervencijom . Nakon toga je pobjegao te je obrijao glavu kako bi prikrio identitet. No već sutradan je uhićen u splitskoj zračnoj luci. 

 - Dileri idu za svojim mušterijama. Kako je uglavnom riječ o državljanima EU nemaju problema na granicama. Oni dolaze kao obični turisti, a kako je tijekom turističke sezone popriličan raspašoj, to im olakšava posao. Da bi ih se moglo kontrolirati nužno je uspostaviti suradnju s policijama drugih zemalja, ali ne tako da iz sve preko ljeta dvoje policajaca u uniformama iz primjerice Austrije šetaju po Hrvatskoj , nego na razini operativaca. Znači, policajaca koji znaju tko su dileri ikoji bi mogli ukazati koga hrvatska policija treba pratit. Ovako naša policija poput ćorave koke  slučajno "ubode"- smatra iskusni kriminalist Željko Cvrtila. 

U 8 mjeseci na granici zaplijenili više od 666 kg droga

Po festivalima policija uglavnom zapljenjuje manje količine droga- kokaina, speeda, ecstasyja, marihuane. Veće količine "padaju" pri ulasku u zemlju. U prvih osam mjeseci 2018.na graničnim prijelazima  zaplijenjeno je nešto više od 666 kilograma raznih opojnih droga. Tijekom 2017. godine zaplijenjeno je 576 kg i 841 gram raznih opojnih droga, dok je 2016. godine na graničnim prijelazima zaplijenjeno 711 raznih  droga. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1