Obavijesti

News

Komentari 17

Napadač iz Mainea još bježi: Policija vjeruje kako lokacije napada nisu bile slučajni izbor

Napadač iz Mainea još bježi: Policija vjeruje kako lokacije napada nisu bile slučajni izbor

Robert Card (40) i dalje je u bijegu nakon što je u gradiću Lewistonu upucao i ubio 18 ljudi, a ranio još 13. Lokalne vlasti upozoravaju građane da budu na oprezu i da ako primjete ubojicu da se ne približavaju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14.49

Sati prolaze, napadaču ni traga ni glasa

Uplašenim građanima Mainea rečeno je da ostanu u svojim domovima dok se nastavlja potraga za osumnjičenim napadačem Robertom Cardom koji je u Lewistonu ubio 18 ljudi. Vlasti nisu objavile nikakve nove informacije o potrazi od kasno sinoć, kada su rekle da policija izvršava naloge za pretragu kuće u Bowdoinu za koju se vjeruje da je u vlasništvu Cardovog brata. Više od 350 državnih i saveznih službenika bilo je uključeno u jučerašnju potragu. Nisu objavljeni podaci o tome koliko je službenika danas izašlo na teren.

13.41

Guvernerka Mainea Janet Mills uputila je građane na posebnu web stranicu koja služi da oni koji su pogođeni masovnim pucnjavama što lakše dobiju psihološku pomoć.

11.04

Policijski izvori: Napadač nije slučajno odabrao restoran i kuglanu za pohod

Izvor iz policijskih snaga s izravnim saznanjima kazao je za ABC News da je Robert Card bio povezan s obje lokacije na kojima se dogodila pucnjava. Poveznica s jednom od lokacija bila je njegova bivša djevojka. "Ne mislimo da je ovo bilo potpuno slučajno", naveo je izvor. 

Također se čini da je osumnjičenik promišljeno postupao nakon pucnjave kako bi izbjegao da ga policija pronađe. Iza sebe je ostavio mobitel koji su vlasti pronašle očito pretpostavljajući da bi ga se moglo pratiti.

10.52

Liječnik: Scene u bolnici bile su strašne

Liječnik u bolnici koja je zaprimila više žrtava masovne pucnjave rekao je kako je jurio ulicama s upaljenim žmigavcima kada je dobio poziv da hitno dođe. Dr. Richard King, koji radi u bolnici Central Maine, vratio se na posao samo nekoliko minuta nakon što je krenuo kući. 

Ispričao je kako je svjedočio užasnim scenama i da je odmah mora sudjelovati u operaciji jedne od žrtava. "Bila je to situacija organiziranog kaosa. Bilo je stvarno nadrealno. Prečesto čitamo o tim događajima, a sad smo dio takvog događaja", poručio je. 

Napomenuo je da je bolničko osoblje prošlo obuku za masovne nesreće, dodajući kako se činilo kao da je "cijela bolnica" pohrlila u ustanovu kako bi pomogla. "Zaista smo samo radili ono što bismo inače radili, samo s maksimalnim kapacitetom i s maksimalnim naporom. Bilo je nadahnjujuće vidjeti kako je sve naše osoblje reagiralo, kako su svi pristali na posao", naglasio je. 

8.30

Policija traga za napadačem, ulice pod opsadom

Policija u Maineu produžila je u petak danonoćnu potragu za osumnjičenim masovnim ubojicom u Lewistonu Robertom R. Cardom, rezervistom američke vojske, nakon masakra u baru i kuglani u kojem je ubio 18 ljudi, a ranio 13.

Vlasti su pozvale građane da ostanu u kućama radi svoje sigurnosti, a dio potrage emitiran je na televiziji uživo u četvrtak navečer. Policija je provodila nekoliko naloga za pretres u susjednom gradu Bowdoinu gdje je Card živio.

24sata

Teško naoružana policija opkolila je obiteljsku kuću Roberta Carda, pozivajući osobe unutra da se predaju. Pozvali su Carda i sve ukućane da izađu. Policija nije znala je li Card bio unutra kad je operacija počela, a proširene poruke bile su "standardne najave naloga za pretres", rekao je glasnogovornik Odjela za javnu sigurnost Mainea.

Grad Lewiston, nekadašnje tekstilno središte s 38.000 ljudi, i susjedne zajednice uglavnom su zatvoreni u četvrtak kako bi stotine policajaca provele potragu. Grad na obalama rijeke Androscoggin utihnuo je, gotovo bez automobila na cestama, samo nekoliko ljudi vani, a mnoge tvrtke u središtu grada zatvorene su. Specijalna policija s puškama u pancirnim prslucima čuva bolnicu u koju su odvedene mnoge žrtve pucnjave.

24sata

Card (40) je narednik u obližnjoj rezervnoj bazi američke vojske, a policija je rekla da je tijekom ljeta bio privremeno smješten u ustanovu za mentalno zdravlje.

Policija je objavila fotografije bradatog muškarca u smeđoj majici i trapericama na jednom od mjesta zločina naoružanog nečim što je izgledalo kao poluautomatska puška.

U noći pucnjave, Cardov trag vodi do Lisbona, nekoliko kilometara jugoistočno, gdje je policija države Maine pronašla bijeli SUV za koji vjeruju da je Card u njemu pobjegao.

Među žrtvama masakra su Bill Young i njegov 14-godišnji sin Aaron koje je napadač ustrijelio i ubio u kuglani Just-In-Time Recreation, rekao je Reutersu Billov brat Rob Young.

24sata

Među ubijenima je i Bryan MacFarlane (40), koji je bio dio skupine gluhih osoba koje su sudjelovale na turniru u Schemengees Bar & Grilleu kada je ubijen, rekla je njegova sestra Keri Brooks za CNN.

Posjedovanje oružje u Maineu je slabo regulirano i otprilike polovica svih odraslih osoba živi u kućanstvu s oružjem, prema studiji RAND Corporation iz 2020.

U Maineu nije potrebna dozvola za kupnju ili nošenje oružja i nema zakona kao u nekim drugim državama koji omogućuju policiji da privremeno razoruža ljude za koje se smatra da su opasni.

Zastupnik u Kongresu SAD-a Jared Golden, demokrat iz Lewistona, rekao je novinarima da je nakon ove tragedije odustao od svog protivljenja zabrani jurišnog oružja. "Sada pozivam Kongres Sjedinjenih Država da zabrani jurišne puške, poput one koju je koristio počinitelj ovog masovnog ubijanja u mojem rodnom gradu", rekao je Golden na konferenciji za novinare.

Komentari 17